Familia și invitații se vor bucura atât de gustul delicios al tortului, cât și de aspectul lui spectaculos. Foaia de ruladă, din care se prepară baza tortului, este simplă, cu cacao în compoziție.
Crema de mascarpone o poți prepara în mai multe moduri. Poți opta pentru o cremă simplă, doar din mascarpone și frișcă, plus aroma preferată. O mai poți combina și cu ciocolată albă sau îi poți intnsifica fustul cu nucă de cocos.
Descoperă aici și varianta de cremă din mascarpone cu nucă de cocos, delicioasă și plăcut aromată. Iar mai jos poți urmări rețeta detaliată pentru tortul în formă de spirală.
Tort spirală cu mascarpone și căpșuni – Ingrediente
Pentru prepararea deliciosului tort ai nevoie de două elemente: foaia de ruladă și crema de mascarpone.
Pentru o foaie de ruladă de 37/43,5 cm:
- 7 ouă medii
- 150 gr zahăr
- 50 ml ulei
- 250 gr făină
- 1 vârf de linguriță cu sare
- 2 lingurițe esență de rom.
Pentru crema de mascarpone cu ciocolată albă:
- 500 gr mascarpone
- 250 ml smântână pentru frișcă (35% grăsime)
- 200 gr ciocolată albă
- 50 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
- un praf de sare
- 300 gr căpșuni proaspete.
Tort spirală cu mascarpone și căpșuni – Mod de preparare
Începe cu pregătirea ingredientelor pentru prepararea foii de ruladă cu cacao. Adună pe masa de lucru ingredientele și ustensilele necesare și pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Cum prepari foaia de ruladă
Separă albușurile de gălbenușuri în două boluri. Presară sare și peste albușuri și amestecă-le cu mixerul până când devin cristaline. Apoi, adaugă treptat, zahărul și amestecă-le energic, până când obții o bezea fermă.
Adaugă pe rând, gălbenușurile și uleiul, dar amestecă compoziția cu o spatulă. Apoi, încorporează treptat și făina amestecată cu pudra de cacao, folosind mișcări circulare de jos în sus, pentru a îngloba cât mai mult aer în compoziție. Pune hârtie de copt în tavă și întinde aluatul pentru foaia de ruladă în ea. Introdu tava în cuptor și coace foaia pentru 20-25 de minute, la 180 de grade Celsius.
După coacere, lasă foaia de ruladă să se răcorească timp de 5 minute. Apoi, o acoperi cu un ștergar curat și umezit. O lași să se răcească bine, după care o secționezi în patru fâșii pe lățime.
Cum prepari crema pentru tort spirală cu mascarpone și căpșuni
Pune ciocolata ruptă în 100 ml de smântână lichidă, încălzită. Amestecă intens până când se topește ciocolata și se omogenizează compoziția. Las-o să se răcească și amestec-o cu mascarponele.
Smântâna lichidă rămasă o amesteci cu 25 gr de zahăr pudră, până când se transformă în frișcă fermă. Încorporează frișca în crema de ciocolată albă cu mascarpone. Nu uita să adaugi și un praf de sare pentru a accentua gustul cremei.
După ce ai terminat de preparat crema curăță și căpșunile bine spălate și scurse și taie-le în bucăți mai mici. Apoi poți monta tortul.
Împarte crema în două părți. Cu o parte din cremă ungi fâșiile de ruladă. Presără bucăți de căpșuni peste fâșiile cu cremă. Ia prima fâșie astfel pregătită și ruleaz-o strâns cu crema și căpșunile în interior. Apoi, continuă cu a doua fâșie pe care o rulezi de unde s-a terminat prima fâșie. Repetă cu a treia fâșie, apoi a patra în același mod. Vei obține o ruladă mai mare c a diametru, pe care o așezi pe platoul de tort.
Îmbracă tortul din ruladă de jur împrejur și deasupra cu crema oprită. Decorează-l deasupra cu felii de căpșuni și ciocolată albă răzuită și pune-l la rece.
Lasă deliciosul tort spirală cu mascarpone și căpșuni la rece timp de 4-5 ore, apoi îl poți porționa frumos.
Dacă mai doriești o altă rețetă de tort spectaculos, poți încerca și rețeta de tort cu mure și zmeură.