Rețetele de turtă dulce sunt cele mai căutate în perioada sărbătorilor de iarnă. Odată cu trecerea timpului au fost asimilate de difere popoare și au devenit tradiționale, inspirate fiind, la origini, din bucătăria americană. Există o varietate de rețete de turtă dulce, mai simple sau mai complexe. Se pot prepara sub formă de figurine imitând elemente specifice iarnii și Crăciunului. Se pot prepara simple, la tavă, sau sub formă de tort.
Îți oferim mai jos una dintre variantele simple de turtă dulce, pe care te încurajăm să o prepari și tu acasă, pentru zilele de sărbătoare, spre deliciul celor dragi.
Turtă dulce rotundă – Ingrediente
Împarte ingredientele de la început pe categorii, în funcție de pașii de urmat ai rețetei. Vei avea ingrediente pentru aluat de turtă dulce și cele pentru glazură.
Ingrediente pentru aluat de turtă dulce rotundă:
- 500 gr făină
- 220 gr zahăr tos
- 125 gr apă clocotită
- 50 gr unt cu peste 80% grăsime
- 1 ou + 1 gălbenuș
- 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
- 1 vârf de linguriță cu sare.
Condimente:
- 1/2 linguriță scorțișoară
- 1/2 linguriță nucșoară
- 1/2 linguriță ghimbir măcinat
- 1 vârf de linguriță coriandru măcinat
- 1 vârf de linguriță piper.
Ingrediente pentru glazură:
- 1 albuș de ou mediu
- 100 gr zahăr pudră
- 2 linguri de apă fierbinte.
Turtă dulce rotundă – Mod de preparare
Începe cu pregătirea ingredientelor pentru aluatul de turtă dulce. În primul rând, asigură-te că ai pe masa de lucru toate ingredientele din lista de mai sus.
Cum prepari aluatul pentru turta dulce
Într-un ibric sau crăticioară cu pereți mai înalți, așezată pe flacăra aragazului, pune la caramelizat o lingură cu vârf de zahăr.
În alt vas, pune apa la fiert. Amestecă zahărul intens, pentru a nu se arde. Când este complet diluat, adaugă apa clocotită, cu atenție să nu te accidentezi din cauza aburilor care se vor forma. Lasă vasul cu sirop de zahăr ars pe flacăra aragazului la intensitate mică, până când se topește tot zahărul. Apoi adaugă condimentele și restul de zahăr. Amestecă bine, până când se diluează tot zahărul, apoi poți să stingi focul.
Pune într-un vas 150 gr de făină și toarnă siropul fierbinte peste ea. Amestecă rapid până când făina se hidratează și se omogenizează compoziția. Las-o să se răcească bine și încorporează restul de făină, amestecată cu sarea și bicarbonatul. Apoi adaugă un ou și un gălbenuș, dar și untul moale.
Vei obține un aluat nu foarte ferm, dar nelipicios, pe care îl împachetezi în folie de prospețime și îl lași 30 de minute la odihnit.
Cum formezi și coci turta dulce rotundă
Pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Pune hârtie de copt în cea mai mare tavă a cuptorului.
Rupe din aluat bucăți de aproximativ 40 de grame și modelează-le în mâini sub formă de biluțe. Așază-le în tavă la distanțe de 1,5 cm.
Pune tava cu biluțele din aluat de turtă dulce la cuptor pentru 15 minute, la 180 de grade Celsius. Nu este necesară o coacere îndelungată pentru a nu se întări prea rău turta dulce.
După coacere, lasă turtele dulci la răcit.
Cum prepari glazura pentru turtă dulce
Pune într-un bol albușul ținut la temperatura camerei și amestecă-l cu zahărul pudră până rezultă o bezea cristalină. Adaugă, una câte una, lingurile cu apă fierbinte și omogenizează bine glazura.
Când turtele dulci sunt complet răcite, scufundă-le în glazură și scoate-le imediat. Scutură de pe ele excesul de glazură și așază-le înapoi în tavă sau pe un grătar de răcire. Folosește scobitori pe care le înfigi în turta dulce, apoi le scufunzi în glazură.
Lasă bucățile de turtă dulce în tavă până când se întărește glazura pe ele, apoi transferă-le pe platouri.
Și dacă ești în căutarea mai multor rețete de fursecuri, poți prepara și această rețetă simplă și rapidă de biscuiți cu fulgi de ovăz și miere de albine.