Un nou studiu care a supus șoarecii la o varietate de diete a constatat că factorii genetici au avut un efect mult mai mare asupra duratei lor de viață decât obiceiurile alimentare. Specialiștii spun că dacă vrei să trăiești mai mult, poți controla obiceiurile alimentare, însă factorii genetici vor continua să joace un rol extrem de important.
Un nou studiu a descoperit secretul unei „vieți mai lungi”
Pentru cercetarea citată, aproape 1 mie de șoareci diferiți genetic au primit una dintre cele cinci diete. Soarecii consumă 60% din caloriile de bază zilnic. Șoarecii consumă 80% din caloriile de bază zilnic. Șoarecii nu pot mânca o zi pe săptămână, dar în celelalte pot mânca atât cât doresc. Șoarecii nu pot mânca două zile consecutive, dar pot consuma oricât doresc în următoarele zile.
Șoarecilor li s-au făcut teste de sânge periodice. Cei care au urmat o dietă nerestricționată au trăit în medie 25 de luni. Cei care au urmat dietele cu post intermitent au trăit aproximativ 28 de luni.
Șoarecii care au consumat 80% dintre caloriile inițiale au trăit aproximativ 30 de luni. Șoarecii care au consumat 60% din valoarea inițială au trăit 34 de luni. Intervalele de viață au variat în cadrul fiecărui grup.
Cercetătorii au stabilit că dietele foarte sărace în calorii prelungesc durata de viață a șoarecilor, indiferent de cantitatea lor de grăsime corporală sau de nivelul de glucoză din sânge.
Cu toate acestea, autorii studiului au fost surprinși să vadă că șoarecii care au trăit cel mai mult cu dietele restrictive au pierdut cel mai puțin în greutate. Totul s-a întâmplat în ciuda faptului că au mâncat mai puțin.
Concluzia cercetătorilor a fost surprinzătoare. În timp ce restricția calorică este în general bună pentru durata de viață, datele au arătat că pierderea în greutate pierde în fața factorilor genetici.
Cât de mult contează numărul caloriilor pe care le consumi într-o zi
Echipa cercetătorilor a identificat reziliența codificată genetic ca un factor cheie în durata de viață. Echipa spune că un nivel moderat de restricție calorică ar putea fi modalitatea de e ehchilibra sănătatea pe termen lung.
Echipa de cercetare a descoperit că sănătatea sistemului imunitar și trăsăturile legate de celulele roșii din sânge au fost mai clar legate de durata de viață decât de greutate, procentele de grăsime, nivelurile de glucoză și temperatura corpului.
Caracteristicile genetice, care încă nu au fost identificate, joacă un rol semnificativ în modul în care dietele afectează traiectoria de sănătate a unei persoane.
Studiul apare pe măsură ce postul intermitent și pierderea extremă în greutate au devenit populare pentru a preveni obezitatea și a încetini îmbătrânirea.
Specialiștii spun că este necesară o intervenție în stilul de viață, nu doar în alimentație, pentru a avea o sănătate mai bună.
Mișcarea fizică și o dietă echilibrată sunt fără îndoială supreme atunci când vine vorba despre îmbunătățirea sănătății generale.
Restricția caloriilor poate să nu fie pentru toată lumea. Aceasta poate crește riscul de malnutriție și poate provoca alte probleme de sănătate.
Restricția calorică ar trebui discutată cu medicul specialist înainte de a fi implementată în stilul tău de viață.