Varza acră nu este doar gustoasă, ci și foarte sănătoasă și hrănitoare. Specialiștii în nutriție o consideră un superaliment, datorită conținutului bogat în fibre, vitamine și minerale.
Varza murată conține o mulțime de antioxidanți cu rol în reducerea riscului apariției anumitor tipuri de cancer. În plus, în timpul procesului de fermentare se pot crea compuși particulari care pot ajuta la distrugerea celulelor precanceroase.
Ai toate motivele să introduci varza murată în alimentația ta zilnică. În acest scop, îți oferim mai jos una dintre cele mai simple rețete cu varză murată.
Varză acră cu cimbru și mărar – Ingrediente
- 2 verze murate, de mărime medie
- 2 cepe
- 120 ml de ulei de floarea soarelui
- 120 ml de apă
- 200 gr de pastă de roșii cu ardei copți
- 2 crenguțe de cimbru
- 1 crenguță de mărar uscat cu floare
- 2 foi de dafin
- 1/2 linguriță cu boia de ardei dulce
- 1/4 linguriță cu boia de ardei iute
- boabe de piper, sau piper proaspăt măcinat.
Rețetă de varză murată cu cimbru și mărar – Mod de preparare
Începe cu pregătirea verzei, care va trebui ținută în apă rece pentru a mai elimina din sare. Scoate verzele din saramură, scurge-le bine și toacă-le în franjuri. Pune verzele tocate într-un bol și adaugă apă rece peste acestea, atât cât să le acopere. Lasă-le la desărat pentru 10-15 minute.
Dacă varza este prea acră, schimbă apa după cele 10 minute. Totuși, nu exagera cu timpul de ținut varza în apă pentru a nu-i diminua gustul și proprietățile. Între timp, pregătește și celelalte ingrediente necesare preparării verzei.
Curăță ceapa, clătește-o și toac-o mărunt. Rupe crenguța de mărar uscat în bucăți mai mici și clătește-o ușor cu apă rece. Clătește și crenguțele de cimbru și foile de dafin.
Cum prepari varză acră cu cimbru și mărar
Pune uleiul într-o cratiță așezată pe flacăra aragazului. Lasă-l să se înfierbânte și adaugă ceapa tocată. Dacă deții în bucătărie un ceaun, folosește-l pentru a prepara mâncarea de varză în el.
Amestecă ceapa prin uleiul încins, presară și puțină sare pentru a se înmuia ceapa mai rapid, dar și pentru a nu se arde. Călește ceapa doar până când se pătrunde ușor și își schimbă culoarea. Nu o lăsa să se prăjească.
Adaugă varza tocată și bine scursă de apa în care a stat. Amestec-o ușor cu ceapa călită. Adaugă și o ceașcă mică de apă, bucățile de mărar uscat și crenguțele de cimbru, precum și foile de dafin. Acoperă cratița sau ceaunul cu un capac și lasă varza acră să fiarbă la foc de intensitate mică pentru 45-50 de minute. Din când în când, mai agită vasul să nu se lipească varza, dar nu amesteca în el, pentru a nu strivi franjurile de varză.
Servește mâncarea de varză garnisită cu verdeață, de preferință mărar verde, alături de ardei iuți și mămăliguță. Vezi aici și rețeta clasică de mămăligă.
Dacă nu o dorești de post, poți adăuga 1-2 linguri de smântână.
Este un preparat pe cât de simplu, pe atât de gustos. Spor la preparat rețeta de varză acră cu cimbru și mărar și poftă bună la savurat! Iar pentru sărbătorile care urmează, îți oferim rețeta noastră de sarmale tradiționale, ca la mama acasă.