Chiar dacă rețeta necesită mai multă atenție și mai mult timp de preparare, merită să o pregătești în bucătăria ta și să-i cucerești pe cei dragi cu gustul ei. Îți oferim mai jos lista completă de ingrediente și modul de preparare pas cu pas al rețetei de sarmale din bucătăria românească.
Rețetă de sarmale ca la mama acasă – Ingrediente
- 2 verze murate de mărime medie
- 1 kg carne tocată, amestec vită + porc
- 300 gr bacon afumat sau costiță
- 2 buc. ceapă de mărime medie
- 100 gr orez
- 100 ml ulei
- 2 lingurițe cu cimbru uscat
- 1/4 linguriță cu piper măcinat + 8-10 boabe de piper
- 3 foi de dafin
- 1 linguriță cu boia de ardei dulce
- sare, după gust
- 200 gr pastă sau suc de roșii.
Porții: 50
Timp de preparare: aproximativ 4 ore
Rețetă de sarmale tradiționale românești – Mod de preparare
Începe cu pregătirea ingredientelor necesare rețetei de sarmale. Amestecăm cele două tipuri de carne tocată. Ideală ar fi proporția de aproximativ 2/3 carne de porc, împănată cu grăsime și 1/3 carne de vițel. Adaugă puțină sare, puțin cimbru uscat, 1 linguriță boia de ardei dulce și 1/4 linguriță piper măcinat. Omogenizează bine amestecul de ingrediente și pune-l la rece pentru cel puțin 30 de minute, pentru a se întrepătrunde aromele.
După acest interval, toacă ceapa solzișori și pune-o la călit în 50 ml de ulei încins, Amestecă intens să nu se ardă timp de 1-2 minute, apoi adaugă orezul clătit în apă rece și bine scurs. Mai amestecă ingredientele pe foc timp de 1-2 minute, după care lasă-le să se răcească și adaugă carnea tocată.
Între timp, pregătește foile de varză. Cu un cuțit cu vârf ascuțit, îndepărtează cotoarele și nervurile groase. Păstrează pentru a forma sarmalele doar partea mai fină din foaia de varză, fără nervuri. Cotoarele, nervurile și restul de varză nefolosită toacă-le fideluță și folosește-le pentru straturile dintre sarmale tradiționale românești.
Cum rulezi sarmalele cu foi de varză
Punem foaia de varză în mâna stângă sau pe un tocător. Ia câte o lingură din compoziția de carne cu orez și așaz-o la mijlocul foii de varză.
Rulează foaia de varză peste carne, împachetând-o la un capăt sub formă de plic. Marginile de la capătul celălalt le introduci ușor în interior, presându-le cu degetul.
Strânge ușor sarmalele în mână, prin închiderea pumnului. Astfel lași loc orezului să se dezvolte, fără a se crăpa foile de varză.
Cum așezi delicioasele sarmale tradiționale românești pentru a le fierbe
Ia o cratiță încăpătoare și unge-i baza cu aproximativ 50 ml ulei. Așază la bază un rând de varză tocată. Presară pe deasupra puțin cimbru uscat, câteva boabe de piper, o foaie de dafin ruptă în bucăți. Pune și puțină pastă de roșii diluată cu puțină apă.
Așază primul rând de sarmale pe marginile vasului, în formă de horă. Printre sarmale și la mijloc, așază felii de bacon, sau de costița afumată. Repetă straturile până când se termină sarmalele. Ultimul strat, va trebui să fie din foi de varză, sau varză tocată și pastă de roșii. Acestea vor proteja ultimul rând de sarmale să nu se ardă.
Adaugă apă, până când sarmalele sunt ușor acoperite. Acoperă vasul cu capac și pune-l la cuptor, 145-150 grade Celsius pentru aproximativ 3 ore sau până când sarmalele vor fi fierte.
În ultimele 15 minute, înlătură capacul pentru a se rumeni varza și sarmalele frumos.
Servește delicioasele sarmale tradiționale românești calde, cu smântână, mămăliguță și ardei iute, ca la mama acasă.
Pentru perioadele de post îți oferim și rețeta de sarmale de post umplute cu ciuperci și orez.
Spor și poftă bună!