Poți prepara rețeta atât cu varză proaspătă, cât și cu varză acră. Va fi delicioasă în ambele variante. De asemenea, poți opta pentru ciuperci proaspete sau pentru cele conservate. Dacă prepari și o mămăliguță ca la mama acasă, deliciul este garantat.
Varza face parte dintre alimentele de bază ale românilor, mai ales în perioadele de post. O poți prepara simplă, călită sau la cuptor. O mai poți prepara și cu orez și legume sau poți opta pentru sarmale de post.
Ciupercile adăugate din belșug aduc mâncării de varză un plus de gust, dar și de consistență. Prepară și tu rețeta, urmărind lista completă de ingrediente și modul de preparare pas cu pas, oferite mai jos.
Varză călită cu ciuperci la tigaie – Ingrediente
Pentru că rețeta conține două ingrediente de bază – varza și ciupercile, acestea se vor prepara separat, iar la final se amestecă și se mai gătesc un scurt timp împreună.
Pentru preparat varza:
- 1 varză murată mare
- 1 ceapă mare
- 3-4 linguri de ulei de floarea soarelui
- 1 crenguță de cimbru
- 2 foi de dafin
- 1 linguriță cu boia de ardei afumată
- boabe de piper sau piper măcinat.
Pentru preparat ciupercile:
- 500 gr ciuperci champignon
- 3-4 linguri de ulei
- 3 căței de usturoi
- sare și piper după gust.
Varză călită cu ciuperci la tigaie – Mod de preparare
Începe cu pregătirea verzei, pe care o scurgi bine de saramură, o toci în fâșii și o pui în apă rece timp de 10-15 minute, pentru a mai elimina puțin din sare.
Cum prepari varza călită
Curăță ceapa, clătește-o și toac-o mărunt. Pune-o la călit într-o tigaie încăpătoare cu ulei. Las-o să se călească doar până când începe să-și schimbe culoarea și devine translucidă. Scurge bine varza murată și adaug-o peste ceapa călită.
Folosește o spatulă și amestecă fâșiile de varză cu ceapa și cu uleiul din cratiță. Călește varza pentru aproximativ 35-40 de minute, la foc de intensitate minimă. Agită tigaia din când în când, pentru a se mai amesteca ingredientele, fără a mai folosi spatula, pentru a nu sfărâma fâșiile de varză.
Nu este necesar să adaugi apă, decât dacă observi că nu mai este lichid în cratiță și varza începe să se ardă. Varza călită se prepară doar în ulei, de unde și denumirea. Pe parcursul preparării, adaugă condimentele enumerate în listă: foile de dafin, piperul și cimbrul.
Cum prepari ciupercile pentru rețeta de varză călită cu ciuperci la tigaie
Curăță ciupercile de impurități, șterge-le cu prosoape de hârtie umezite și taie-le în felii mai mari.
Așază o altă tigaie pe flacăra aragazului și pune uleiul la încins în ea. Curăță cățeii de usturoi, strivește-i ușor și adaugă-i în uleiul încins. Amestecă-i prin ulei pentru 1-2 minute, pentru a-l aromatiza. Îndepărtează-i apoi cu o spumieră. Apoi, adaugă ciupercile tocate și prepară-le până când lichidul lăsat de ciuperci în tigaie se evaporă.
Presară sare și piper după gust, dar ține cont și de cât de sărată este varza.
Adaugă ciupercile peste varza călită și amestecă-le. Prepară-le împreună pentru aproximativ 8-10 minute.
Îți recomandăm să prepari și o mămăligă pentru ca meniul să fie complet. Descoperă și cum se prepară corect mămăliga.