Există și o serie de obiceiuri nocive care agravează anxietatea, care depind de tine și pe care le poți controla. Experții vorbesc despre comportamentele la care să renunți pentru a îți redobândi starea de bine.
6 obiceiuri care îți alimentează anxietatea
Anxietatea este un sentiment inconfortabil care, pe termen lung, te poate afecta pe toate planurile. Printre exemplele de obiceiuri care agravează anxietatea se numără lipsa exercițiilor fizice, anumite tipare de comportament sau un program haotic de odihnă.
Primul pas pe care este nevoie să îl faci către schimbare este conștientizarea acestor obiceiuri care îți accentuează episoadele anxioase. După acest moment, responsabilitatea de a îți schimba gândurile și obiceiurile stă în mâinile tale. Odată ce începi să renunți la ele, sentimentul de anxietate se va reduce și o vei putea gestiona.
Tiparul de gândire totul sau nimic
Acest tipar de gândire care îți accentuează stările anxioase este definit de felul în care abordezi anumite situații, doar în “alb” și “negru”. Apare atunci când cataloghezi ceea ce ți se întâmplă ca fiind bun sau rău, fără să iei în considerare faptul că pot exista și zone gri, intermediare. De cele mai multe ori, situațiile au nuanțe pe care nu le poți anticipa.
De exemplu, dacă ai o zi aglomerată și ai trimis un e-mail în care ai făcut o greșeală, tiparul anxios se declanșează în momentul în care începi să te consideri incompetentă din cauza greșelii făcute.
În realitate, asta nu înseamnă decât că ai făcut o eroare. Cel mai probabil persoana care va primi e-mailul poate chiar să nu observe greșeala ta.
Comportamentul evitant
Comportamentul evitant în ceea ce privește o situație stresantă este un alt obicei care poate avea un efect negativ asupra ta. „Cred că comportamentul numărul 1 care înrăutățește anxietatea este cel evitant. Anxietatea se agravează atunci când eviți situația, locul sau oamenii care îți declanșează anxietatea.”, susține psihologul Jennifer Anders.
Atunci când eviți să abordezi o situație nu faci altceva decât să îți accentuezi starea de agitație și să te supui unui stres constant. Nivelul ridicat de stres poate avea efecte negative asupra stării tale de sănătate. Abordează cu calm aceste situații și nu le lăsa să te controleze.
Tendința de a cere constant confirmări
Pe lista celor 6 obiceiuri care îți alimentează anxietatea se află și cererea constantă a feedback-ului altor persoane cu privire la o situație. Dacă te confrunți cu un episod stresant, care te îngrijorează, pe termen scurt, reasigurarea obținută poate să atenueze senzația de îngrijorare din mintea ta.
Nevoia de a cere confirmări este o soluție rapidă. Pe termen lung, nu te ajută dacă te confrunți cu anxietatea, deoarece vei avea tendința să o soliciți la nesfârșit, spune Parade.com.
Catastrofizarea unei situații
Catastrofizarea este o distorsiune cognitivă care îți accentuează gândurile anxioase. Acest tipar de comportament apare atunci când ai tendința să te gândești la cel mai rău scenariu cu privire la o situație.
Anxietatea este rezultatul supraestimării unei situații și a subestimării capacității tale de a face față situației respective. Specialiștii recomandă să renunți la scenariile negative și să te gândești fix la opusul acestora.
Cel mai rău scenariu de obicei nu se întâmplă. Cu toatea acestea, un model de gândire care accentuează scenariile negative te poate convinge că se va întâmpla.
Stima de sine scăzută
Atunci când te afli în fața unui moment dificil, nu îți mai spune că nu ești suficient de bună sau că nu îi poți face față. Stima de sine scăzută este un alt factor declanșator al stărilor de anxietate. Poate nu ești conștientă în anumite situații de modul în care vorbești cu tine însăți.
Acordă atenție cuvintelor pe care le folosești și renunță la această abordare pentru a îți redobândi încrederea în propriile forte. Senzația de anxietate se va diminua considerabil dacă îți crești stima de sine.
De asemenea, dieta joacă un rol important în diminuarea simptomelor cauzate de anxietate. Poți include în dieta ta zilnică alimente precum peștele gras sau ciocolată neagră.
Tendința de a le face pe plac celor din jur
Dacă ești o persoană anxioasă, cu siguranță ai tendința să îi mulțumești pe cei din jur, chiar dacă în unele momente acest lucru înseamnă să renunți la tine.
Pe termen lung, dacă pui nevoile celorlalți mai presus de ale tale, îți poate alimenta anxietatea. Acest tipar de comportament te va face să simți că te neglijezi și că valorezi mai puțin decât cei cărora vrei să le faci pe plac.