Fie că îl incluzi într-o salată, într-un sandviş sau chiar la grătar, castravetele s-ar putea să nu lipsească în general din alimentaţia ta. Dar știi care sunt efectele secundare ale consumului de castraveți? Așa cum este plin cu diverși nutrienți, are și efecte secundare specifice și asupra sănătății.
7 efecte ale consumului de castraveți
Castraveții sunt bogați în nutrienți și se găsesc în magazine în cea mai mare parte a anului. Aceștia pot fi incluși într-o mulțime de preparate, dar și în băuturi sănătoase. Castraveții pot avea efecte benefice asupra sănătății, dar pentru unele persoane pot cauza probleme. Descoperă ce spun specialiștii despre aceste legume.
Poate scădea tensiunea arterială
Un studiu din 2017 a arătat o scădere a tensiunii arteriale după consumarea sucului de castraveți. Deși dimensiunea eșantionului a fost mică – doar 20 de participanți cu vârsta de peste 60 de ani cu hipertensiune arterială – constatările au fost pro-castraveți.
Participanții au băut câte un suc de castravete amestecat în apă de două ori pe zi, timp de șapte zile. Studiul a arătat un „efect semnificativ” al sucului de castraveți asupra scăderii tensiunii arteriale la grupa de vârstă semnalată.
Poate ajuta la prevenirea diabetului
O modalitate pentru a evita apariţia diabetului este să începi să faci schimbări în alimentaţie. Evită carbohidraţii puternic procesaţi, renunţă la băuturile dulci şi limitează carnea roşie, te sfătuiește Helathline.
Pe lângă acele alegeri dietetice, este, de asemenea, important să începi să mănânci mai multe alimente cu un indice glicemic (IG) scăzut. IG este un număr atribuit diferitelor alimente, variind de la zero la 100.
Cu cât indicele glicemic al unui naliment este mai mare, cu atât glicemia unei persoane va crește mai mult după ce îl consumă.
Castraveții au un indice glicemic de 15, ceea ce îl face un aliment cu un număr relativ scăzut. Consumul de alimente cu un IG scăzut poate ajuta la reducerea rezistenței la insulină, care la rândul său ajută la reducerea riscului de diabet de tip 2, potrivit Eat This.
Bonus de hidratare
Pentru mai multă hidratare, pe lângă consumul zilnic de apă, poţi opta şi pentru câteva felii de castraveţi. Potrivit unui sondaj al populației franceze și britanice publicat de Nutrients, castraveții sunt compuşi din mai mult de 95% apă. Astfel, pe lângă o gustare rapidă, castraveţii te ajută să te şi te hidratezi.
„Pot contribui la aportul zilnic de lichide și te pot menține hidratat, iar corpul tăuva funcţiona optim”, spune Kristin Gillespie, dietetician.
Ajută la slăbit
Există multe diete care promit să te scape de kilogramele în plus prin introducerea în alimentaţie a anumit alimente. Unul dintre ele este castravetele. Nu numai că are un gust delicios, dar ajută şi la scăderea în greutate. O porție are doar 16 calorii, ceea ce înseamnă că are o densitate energetică scăzută.
Potrivit unui studiu Nutrients, care se concentrează pe densitatea energetică a alimentelor, există o legătură între consumul de alimente cu densități energetice mai mici și pierderea în greutate.
În plus, datorită conținutului lor ridicat de apă, castraveții sunt extrem de sățioși. Rămânând săraci în calorii, devin o gustare excelentă pentru oricine dorește să slăbească. Pot fi combinaţi cu humus sau alte legume delicioase.
Te ajută să eviţi constipaţia
Cu toată apa și fibrele pe care le găseşti în castraveți, te poţi mira că ajută la prevenirea constipației? Într-un studiu publicat în Fitoterapia de la Universitatea Jadavapur, se spune că semințele de castravete ajută la „prevenirea constipației”.
În plus, au un „efect de răcire” asupra organismului, potrivit studiului. Colegiul de Medicină al Universității de Stat din Pennsylvania recomandă adăugarea de castraveți la o varietate de feluri de mâncare pentru a ajuta la ameliorarea constipației.
Poate preveni balonarea
Datorită conținutului lor ridicat de apă, castraveții sunt extraordinari în a te menține hidratat, dar sunt, de asemenea, grozavi pentru a ajuta la eliminarea retenției de apă în exces. Descoperă care sunt principalele cauze ale balonării. Vezi cum poți să eviți acest moment neplăcut.
Nu vei avea probleme cu balonarea după ce mănânci castraveți.
„Castraveții sunt bogați în nutrienți specifici care ajută la eliminarea retenției de apă, a inflamației și, în cele din urmă, la balonare. Conținutul lor de fibre promovează sănătatea intestinală și mișcările intestinale”, spune nutriționistul Lisa Richards, autoarea cărții The Candida Diet.