Nu ai nevoie de ingrediente multe și nici de metode complexe pentru a prepara o astfel de băutură. Însă ai nevoie de răbdare până la degustare. Este necesar un timp mai îndelungat de așteptare, până când fructele fermentează și băutura este gata.
Lichiorul este o băutură alcoolică distilată care se obține din fructe, ierburi aromatice, condimente, dar și alte ingrediente. La acestea se adaugă zahăr sau alți îndulcitori, alcool și aromele preferate. Fructele folosite pentru lichior trebuie sa fie foarte coapte. Atunci aroma lor este maximă și sunt mai suculente, ajutând la formarea siropului.
Ca și tip de alcool, pentru lichior se folosește alcoolul etilic rafinat sau diferite rachiuri cu grad ridicat de tărie.
Vezi aici cum se prepară și rețeta de lichior de mentă, care este una dintre cele mai aromate băuturi, preparate în casă. Iar în continuare poți urmări rețeta lichiorului de afine, detaliată pas cu pas.
Lichior de afine – Ingrediente
- 1 kg afine
- 500 ml vodcă de 40 de grade
- 500 gr zahăr.
Mod de preparare pentru afinată
Pregătește un borcan sau o damigeană de sticlă cu capacitatea de 2,5-3 litri pe care îl speli bine, îl clătești și îl sterilizezi. În acesta vei pregăti ingredientele pentru prepararea lichiorului.
Clătește afinele și lasă-le să se scurgă bine. Optează pentru cele mai coapte afine, pentru a obține o aromă maximă a afinatei. Pune afinele scurse bine în borcanul pregătit, alternându-le în straturi cu zahărul. Ultimul strat va fi din zahăr. Lasă borcanul cu afine la loc răcoros pentru 1-2 zile. În acest interval de timp mai agită borcanul pentru ca zahărul să coboare în siropul format și să se dizolve. Nu lăsa borcanul la loc călduros și nici la loc luminos pentru a nu fermenta afinele.
După ce zahărul este complet dizolvat, adaugă alcoolul în borcan. Dacă optezi pentru alcool dublu rafinat în loc de vodcă, va trebui să îl diluezi cu apă. De obicei acesta are o tărie de peste 90 de grade și necesită diluare cu apă, în proporție de 1:1 sau în funcție de gustul fiecăruia.
Descoperă aici și o rețetă de cocktail caipiroska cu căpșuni pe care o poți prepara și cu afine.
Pune borcanul sau damigeana din nou la loc răcoros și lasă-l acolo până la șase săptămâni. În acest interval de timp lichiorul de afine atinge gustul optim. Strecoară afinele printr-un tifon curat și îmbuteliază lichiorul de afine în sticle. Nu uita să sterilizezi și sticlele, pentru o conservare perfectă a afinatei. Închide sticlele ermetic cu capacele din dotare.
Mai târziu te vei răsfăța cu delicioasa afinată, alături de familie și prieteni.
Iar dacă mai dorești să prepari și alte rețete de băuturi pe bază de alcool și fructe, mai poți încerca și rețeta de lichior de smochine. Este tot o băutură rafinată, mai cremoasă, cu gust divin și culoare plăcută.