Mulți factori contribuie la apariția acneei, printre care se numără excesul de sebum, bacteriile de la nivelul pielii, dezechilibrul hormonal sau alimentația nepotrivită. Legătura dintre alimentație și acnee a fost intens discutată de-a lungul timpului. Studiile au reușit să dovedească o posibilă relație de cauzalitate dintre alimentația nepotrivită și imperfecțiunile care apar la nivelul pielii.
Alimente care cauzează apariția acneei
Conform unui studiu publicat pe Biblioteca Națională a Medicinei, 10 % din populația planetei suferă de acnee. Aceasta vine în diferite forme și în funcție de severitate se poate trata mai ușor sau mai rapid. O dietă echilibrată, bogată în alimente sănătoase te poate ajuta să ajungi la un echilibru și la stoparea apariției acneei.
Alimentația trebuie combinată cu un stil de viață sănătos și cu o rutină de îngrijire a tenului potrivită pentru tine. Ți-am pregătit mai jos o listă cu cinci alimente care pot duce treptat la apariția acneei, dacă nu sunt consumate în cantități moderate.
Zahărul rafinat și carbohidrații
Printre acele alimente care cauzează apariția acneei se numără cele care au în componență zahăr rafinat și carbohidrați rafinați. De-a lungul timpului s-a observat faptul că persoanele care consumă carbohidrați rafinați suferă de acnee. Carbohidrații rafinați sunt de fapt, carbohidrații procesați.
Pe lista carbohidratilor rafinați regăsim laptele pudră, pastele, orezul alb, pâinea albă, zahărul alb, produsele de patiserie, băuturile carbogazoase, cartofii albi și lista poate continua. Un studiu realizat recent a dovedit faptul că persoanele care consumă frecvent produse cu adaos de zahăr au șanse de până la 30% să facă acnee.
Acest lucru se explică prin efectul pe care zahărul rafinat îl are asupra zahărului din sânge și al insulinei. Carbohidrații rafinați sunt asimilați foarte repede și ajung cu ușurință în sânge. Acest lucru face ca nivelul de zahăr din sânge să crească rapid, ceea ce inevitabil îți va activa și insulina din sânge.
Deși studiile privind efectul carbohidraților și al zahărului rafinat sunt încă în desfășurare, se fac progrese semnificative în acest sens.
Lactatele
Mai multe studii au dovedit o legătură directă între produsele lactate și acnee. Studiile au fost realizate în principal pe adolescenți și au încercat să demonstreze legătura dintre lactate și acnee. Pe de-o parte laptele crește nivelul de insulină din sânge ceea ce poate duce la apariția acneei.
Pe de altă parte, hormonii care ajung în lapte de la animale pot fi și ei responsabili pentru imperfecțiunile de la nivelul tenului. Conform studiilor, printre acele alimente care cauzează apariția acneei se numără lactatele, în special laptele și produsele obținute prin fermentarea acestuia.
Ține minte că lactatele consumate frecvent sunt cele care cauzează de fapt probleme la nivelul tenului. Un pahar de lapte consumat la câteva zile nu ar trebui să te îngrijoreze atât de tare.
Mâncarea fast-food
Fast-food-ul se regăsește și el pe lista alimentelor care ar trebui evitate dacă vrei să ai un ten fără imperfecțiuni. Mâncarea fast-food este bogată în calorii, grăsimi și carbohidrați rafinați.
Printre produsele pe care ar trebui să le eviți se numără burgerii, cartofii prăjiți, sucurile carbogazoase, milkshake-urile și multe altele. Un studiu realizat pe 5. 000 de adolescenți a demonstrat că persoanele cu o dietă bogată în grăsimi au șanse de 43% să dezvolte în timp acnee severă.
Deși nu există o relație clară între mâncarea de tip fast-food și apariția acneei, se crede că aceasta are un impact negativ asupra echilibrului hormonal.
Alimentele bogate în acizi omega 6
Printre acele alimente care cauzează apariția acneei se numără cele care au în componența lor acizi grași omega 6. Dezechilibrul dintre acizii grași omega 6 și acizii grași omega 3 pot duce la inflamații și implicit la apariția acneei.
Pentru a avea un ten fără imperfecțiuni se recomandă consumul de alimente care conțin acizi grași omega 3. Aceștia pot reduce nivelul de inflamație al tenului și la reducerea acneei.
Ciocolată
Ciocolata este un aliment aflat pe lista neagră. Se crede că aceasta are un impact direct asupra apariției acneei, iar acest lucru se studiază încă din 1920. Mai multe studii au descoperit o legătură directă între consumul de ciocolată și apariția acneei.
Deși nu este clar cât de multă ciocolată trebuie să consumi pentru a-ți aduce tenul într-o situație critică, studiile demonstrează că persoanele care consumă acest aliment au șanse mai mari de a dezvolta acnee.
Din nou, aici este vorba despre un consum zilnic. Un cub dintr-o ciocolată cu un grad ridicat de cacao nu ar trebui să te îngrijoreze foarte mult.