Organizarea meselor pentru copii: recomandările nutriționiștilor

Mulți dintre părinții care lucrează de acasă în această perioadă sunt în impas atunci când vine vorba despre organizarea meselor copiilor.

Publicat: 20 ianuarie 2021, 9:00
Actualizat: 12 octombrie 2022, 16:58
Copii care servesc pânzul în bucătarie / Profimedia Images

Este o perioadă dificilă și intensă pentru toți, dar ne dorim să îți venim în ajutor cu propuneri de alimente și preparate pentru școlarul tău.

Organizarea meselor pentru copii este esențială atunci când aceștia învăță de acasă. Află care sunt alimentele care îi pot ajuta să se concentreze în timpul cursurilor online.

Aceste preparate îl pot ajuta pe copilul tău să se concentreze mai bine în timpul cursurilor online și le asigură o senzație de sațietate pe termen mai lung. 

În cazul în care și bucătăria ta s-a transformat în birou sau sală de mese, îți spunem că te întelegem și te ajutăm cu organizarea meselor pentru copii.

Pandemia de coronavirus, numeroasele restricții, organizarea zilnică și planificarea programului le dau numeroase bătăi de cap multor părinți. În perioada în cursurile se desfășoară online, iar copiii petrec mult timp în fața laptop-urilor, pregătirea meselor devine o provocare.

Nu e ușor să îi oferi copilului tău mese variate, nutritive, fără să îți petreci toată ziua în bucătărie. Câțiva nutriționiști au oferit alternative sănătoase, care te pot ajuta cu organizarea meselor pentru copii atunci când sunt în sistemul online, scrie Huffpost.com.

Modul în care ne alimentăm face diferența

Corpul nostru ajunge să se obișnuiască cu alimentele pe care i le oferim. Prin urmare, dacă îi oferim alimente nutritive, vom vedea îmbunătățiri la nivel fizic, mental și emoțional, spune Vicki Shanta Retelny, specialist în nutriție. 

Nutriționiștii le recomandă părinților să acorde o atenție sporită alimentelor integrale, neprocesate. Acestea îi ajută pe copii să își întărească sistemul imunitar. În plus, acest tip de alimente contribuie la dezvoltarea armonioasă a corpului și îi ajută pe copii să aibă un tonus mai bun.

Mâncarea este un fel de medicină a stilului de viață și are puterea de a vindeca, susține viața și favorizează dezvoltarea la orice vârstă, a mai adăugat aceasta. 

Funcțiile cognitive sunt susținute prin intermediul mâncării, mișcării susținute și hidratării. 

Pentru a se putea concentra, copiii au nevoie de alimente care elibereze energie treptat, susține Katja Rowell, specialist în nutriția copiilor.

Pauzele dese, în care să își pună corpul în mișcare, și hidratarea sunt elemente cheie, care le permit școlarilor să treacă cu brio zilele încărcate și solicitante. Prin urmare, amintește-i copilului tău să se hidrateze și asigură-te că pe biroul lui se află întotdeauna un recipient cu apă. 

Atunci când vine vorba despre gustări, nutriționiștii recomandă ca acestea să conțină grăsimi, proteine, carbohidrați și fibre. Acest mix le asigură copiilor aportul nutritiv de care au nevoie pentru a se putea concentra și organiza pe parcursul orelor de curs. 

Stabilește un program fix al meselor 

Copiii iubesc rutina, îi ajută să se simtă confortabil și în siguranță. 

Atunci când merg la școală, copiii urmează un program bine stabilit. Și acasă lucrurile trebuie să funcționeze după aceeași schemă, spune Amy Myrdal Miller, specialist în nutriție. 

Organizează programul meselor și încearcă să nu te abați de la el. În primă instanță, toată lumea va avea de obiectat, dar în timp lucrurile vor intra într-o rutină și dinamica zilei se va simplifica. 

Ascultă-ți copilul și oferă-i ce își dorește / Profimedia Images

Primele zile sunt mai complicate, dar din a treia săptămână, mintea și corpul copiilor se va regla și vor anticipa în mod natural apropierea pauzelor de gustare și a meselor, susține Amy Gorin. 

Pizza sau paste la micul dejun? 

Atunci când organizezi mesele copiilor tăi, specialiștii recomandă să ai în vedere preferințele sale culinare, mai ales în prima parte a zilei. 

Unii copii se trezesc înfometați, iar alții au nevoie de mai mult timp până când încep să simtă nevoia de a mânca, povestește Myrdal Miller. 

Preparatele nu trebuie să fie întotdeauna perfecte sau apetisante. Prin urmare, nu pune presiune pe tine. Ascultă-ți copilul și oferă-i ce își dorește. Un baton de granola, un pahar cu lapte, un iaurt sau un fruct reprezintă alimente care pot fi un start bun dimineața. 

Discută cu micuțul tău deoarece părerea lui contează. Poți face o excepție uneori dacă tot ce își dorește la prima ora a dimineții este să mănânce o bucată de pizza rămasă de la cina sau câteva paste.

Mâncarea e mâncare. O felie de pizza cu banană și un pahar cu lapte sunt formula ideală, dacă asta preferă puștiul tău. 

Propuneri ideale pentru prânz

Specialiștii recomandă introducerea legumelor în mesele copiilor, iar acest lucru este mai ușor de realizat în timpul prânzului. Organizarea meselor pentru copii este extrem de importantă în creșterea și dezvoltarea optimă.

Sandvișurile reprezintă o opțiune atunci când vrei să incluzi legumele la masa de prânz. Poți să pregătești tartine cu humus sau unt din nuci și să adaugi legumele sau fructele pentru un aport de nutrienți. 

O tortilla în care adaugi legume sau fasole poate fi asortată cu sos salsa sau cu guacamole. 

Atunci când vine vorba despre desert, include fructele în peisaj. O salată de fructe, în care adaugi mere, struguri, afine, avocado sau mango e o opțiune delicioasă și foarte sănătoasă.

Cina nu trebuie să fie o „operă de artă”

Felicitări, ce a fost mai greu, a trecut! Am ajuns la ultima masă a zilei, cina. Știm că pregătirea meselor reprezintă o provocare zilnică, dar încearcă să nu pui atât de multă presiune pe tine. Nu e necesar să creezi în fiecare seară o „operă de artă”. 

Specialiștii în nutriție spun că nu strică puțină predictibilitate atunci când vine vorba despre organizarea cinei. 

Repetiția este bună, susține Frankeny. 

Poți să stabilești zece preparate pe care să le rotești în funcție de inspirație și preferințe. O astfel de rutină simplifică organizarea listei de cumpărături, iar șansele să te lovești de refuzuri scad simțitor. Trece pe listă alimente și preparate care îl pot ajuta pe copilul tău să se concentreze în timpul cursurilor.

Nu fiecare masă trebuie să fie perfectă. Oferă-le copiilor tăi șansa de a se implica în realizarea listei de cumpărături sau stabilirea preparatelor pe care ai în plan să le gătești. 

Este importantă nu doar valoarea nutritivă a alimentelor, ci și atitudinea și modul în care se desfășoară mesele. O atmosferă veselă, pozitivă e uneori mai importantă decât numărul de îmbucături pe care copilul tău le-a luat din farfurie. 

De câte pauze de gustare au nevoie copiii

Amanda Frankeny, nutriționist, recomandă șase oportuniță de masă pentru cei mici: trei mese principale și două sau trei gustări. 

Încearcă să îți hrănești copiii la fiecare patru ore, poate chiar mai des dacă vorbim despre copiii mai mici de șase ani sau dacă manâncă selectiv, a mai adăugat aceasta. 

Stabilește reguli clare în privința gustărilor

Din cauza faptului că își petrec mai mult timp în casă, copiii pot fi tentați să ronțăie de fiecare dată când prin ocazia. 

Pentru a evita astfel de situații, încearcă să stabilești reguli clare și să îi oferi copilului alimente sănătoase. Discută cu puștiul tău și stabiliți împreună numărul de gustări zilnice.

Gustările oferite copiilor trebuie să le ofere senzația de sațietate pentru o durată de aproximativ trei ore, spune Frankeny. 

Poți include aici fructe, legume, dar și alte grupe alimentare pe care copiii nu le-au consumat de-a lungul zilei. Dacă au sărit peste masa de prânz, gustările trebuie să fie mai consistente și pot consta în felii de mere sau banane, unse cu unt de arahide. 

În cazul în care au mâncat copios la masa de prânz, oferă-le fructe pe post de gustare. Iar dacă au refuzat să consume legume, le poți oferi bucăți de morcov și un sos pe post de gustare. 

Copiii tind să aleagă alimentele la care pot ajunge ușor, fără a depune prea mare efort. Prin urmare, un bol cu fructe așezat pe birou poate fi calea sigură pentru o gustare sănătoasă. Indiferent de context, organizarea meselor pentru copii trebuie să fie una dintre preocupările tale.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Horoscop
Zodii care pot face bani mulți după Paște. Vezi dacă te numeri printre norocoși
Chiar dacă nu ești unul dintre aceste patru semne zodiacale, mai ai șansa de a câștiga bani în plus în 2024. Vezi care e lista cu zodii care pot face bani mulți după Paște,...
2
Divertisment
O fostă vedetă de la Hollywood a fost zărită căutând mâncare într-o pubelă. Fanii au fost surprinși de schimbarea neașteptată
O fostă vedetă de la Hollywood a fost zărită căutând mâncare într-o pubelă. Fanii au fost surprinși de schimbarea neașteptată prin care aceasta a trecut. Blonda, în vârstă de 40 de ani, a încercat...
3
Divertisment
Transformarea Melissei McCarthy după ce a fost acuzată că a folosit un medicament pentru a pierde în greutate. Cum arată acum grăsuța de la Hollywood
Transformarea Melissei McCarthy după ce a fost acuzată că a folosit un medicament pentru a pierde în greutate a fost incredibilă. Grăsuța de la Hollywood arată incredibil după ce a scăpat de kilogramele în...
4
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024. Taurii au noroc în relațiile de iubire
Specialiștii în astrologie au pregătit surprize de proporții pentru nativii din zodiac. Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024 vine cu unele transformări pe plan sentimental. Descoperă ce se potrivește pentru tine în funcție de...
5
Divertisment
Adevăratul motiv pentru care Sofia Vergara nu a vrut un copil cu Joe Manganiello. Multe femei au criticat-o după cele mai recente dezvăluiri
S-a aflat adevăratul motiv pentru care Sofia Vergara nu a vrut un copil cu Joe Manganiello. Multe femei au criticat-o în mediul online după cele mai recente dezvăluiri. Totuși, au fost și persoane care...
PARTENERI