Căpșunile sunt primele fructe de care ne putem bucura de cum se încălzește afară. Sunt gustoase aromate, dar din păcate și foarte perisabile. După recoltare, aceste fructe nu pot fi păstrate decât 2-3 zile la loc răcoros. Însă, pentru a te bucura de gustul lor pe tot parcursul anului, le poți conserva la borcane sub formă de compot, de dulceață sau de gem.
În plus, Le poți și congela în caserole de plastic cu capac. Metoda de congelare a căpșunilor, ca de altfel a tuturor fructelor suculente, implică două etape. În prima etapă, se așază fructele bine spălate și scurse într-o tavă, pe un singur nivel și ușor depărtate între ele pentru a nu se lipi. Se pune tava la congelator pentru 4-5 ore. În acest timp, fructele vor fi complet congelate, Al doilea pas presupune mutarea lor în caserole mai mici. Apoi, caserolele se introduc din nou în congelator, unde căpșunile se pot păstra până la 6 luni.
Când se decongelează, se scot caserolele din congelator și se pun în frigider pe o tavă. Se lasă să se decongeleze lent pentru a se menține fructele intacte. Poți folosi căpșunile congelate la diferite rețete de prăjituri sau la înghețată. Îți recomandăm și o rețetă de înghețată de banane și căpșuni, preparată în casă.
Mai jos îți oferim și rețeta pentru compotul de căpșuni cu listă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas.
Compot de căpșuni – Ingrediente
- 1 kg căpșuni, nu foarte coapte
- 250-300 gr zahăr
- 3 litri de apă
- câteva frunze de mentă – opțional.
Mod de preparare pentru compotul de căpșuni
Modul de preparare al compotului de căpșuni este foarte simplu, însă necesită câteva etape. În primul rând este important să aduci pe masa de lucru atât ingredientele cât și borcanele în care vei pune compotul.
Începe cu sortarea căpșunilor. Pentru compot este important să nu folosești căpșuni foarte coapte. Acestea se vor înmuia rapid la contactul cu siropul fierbinte și se vor transforma în piure. Nu trebuie să optezi nici pentru căpșuni mai verzi pentru că va ieși compotul acru. Alege căpșuni roșii pe toate părțile, dar ferme la atingere.