Ardeii iuți sunt utilizați în majoritatea bucătăriilor internaționale, numărându-se printre cele mai apreciate condimente.
Consumați cu moderație pot fi un adjuvant natural pentru sănătatea organismului. Au un conținut bogat în vitamine și minerale, dar și în antioxidanți. Aceștia luptă împotriva radicalilor liberi și combat efectele negative ale stresului oxidativ.
Principalul element din ardei responsabil pentru proprietățile benefice oferite de aceștia este capsaicina. Aceasta este responsabilă și pentru gustul iute al ardeilor. Capsaicina contribuie la capacitatea de stimulare a funcțiilor metabolismului. Are un rol important în creșterea temperaturii corpului, ceea ce duce la arderea unui număr mai mare de calorii. Dar pe lângă aceste proprietăți, consumul de ardei iuți poate reduce riscul de boli cardiovasculare, cancer și diferite afecțiuni cronice.
Chiar și conservați pentru iarnă, ardeii iuți oferă aceste beneficii organismului. Te poți bucura de gustul picant al ardeilor iuți când vei savura sarmalele tradiționale preparate de sărbători. Sunt delicioși și în combinație cu o ciorbă acrișoară sau cu o garnitură cu gust mai dulce. Îți oferim în acest scop lista de ingrediente și pașii necesari pentru conservarea ardeilor iuți pentru iarnă.
Ardei iuți la borcan cu oțet și zahăr – Ingrediente
- 500 gr ardei iuți
- 300 ml apă
- 300 ml oțet de 9 grade
- 3 lingurițe de sare pentru murături, neiodată
- 3 linguri de zahăr sau 2 linguri de miere de albine
- 1 linguriță cu boabe de piper
- 3-4 căței de usturoi.
Rețetă de ardei iuți conservați la borcan – Mod de preparare
Înainte de a prepara soluția lichidă pentru conservarea ardeilor iuți. pregătește borcanele. Atât borcanele cât și capacele aferente necesită sterilizare înainte de folosire. Spală bine cu apă și detergent borcanele și capacele, așază-le într-o tavă, pe care o introduci în cuptor la 175 de grade Celsius pentru 15 minute.
Între timp, pregătește ardeii. Alege ardei proaspeți, sănătoși și crocanți. Poți opta atât pentru ardei roșii, cât și verzi. Îi poți conserva separat sau combinat, după preferințe. Spală-i bine de praf, apoi șterge-i și lasă-i deoparte până când se temperează borcanele sterilizate și pregătești lichidul.
Cum pregătești soluția pentru ardei iuți la borcan cu oțet și zahăr
Pentru prepararea soluției de conservat ardeii iuți, pune apa și oțetul într-o crăticioară așezată pe flacăra aragazului. Adaugă sarea, zahărul, cățeii de usturoi curățați și tocați rondele, precum și boabele de piper. Acestea vor aromatiza plăcut lichidul.
Vezi mai multe imagini cu ardeii iuți conservați în GALERIA FOTO!
Fierbe lichidul doar până când se dizolvă complet sarea și zahărul. Îndeasă bine ardeii iuți în borcane, așază o sită deasupra borcanelor și toarnă peste aceștia soluția lichidă, fierbinte. Închide borcanele ermetic cu capacele din dotare și introdu-le în cuptorul deja cald, de la sterilizarea borcanelor, dar cu focul stins. Lasă acolo delicioșii ardei iuți la borcan cu oțet și zahăr până a doua zi.
Etichetează frumos borcanele și transferă-le în cămară. Ardeii iuți se vor putea consuma după 2-3 săptămâni. Și dacă ai dat deja start preparării conservelor pentru iarnă îți mai recomandăm și o rețetă de vinete la borcan pentru iarnă.