Conform celor mai noi studii, dieta DASH și dieta mediteraneană sunt considerate cele mai potrivite modalități de a mânca. Ele sunt bazate pe multe fructe, legume, carne albă și pește.
Asemănările și deosebirile dintre dieta DASH și dieta mediteraneană
Dieta mediteraneană are la bază mâncăruri pe care oamenii le servesc în mod tradițional în statele aflate în sudul Europei. Desigur, printre acestea se numără: Grecia, Italia și Spania. De altfel, așa se explică și numele acestui regim alimentar.
Prioritate în cadrul dietei în stil mediteranean au alimentele integrale, legumele, fructele, uleiul de măsline, nucile, fructele de mare, carnea albă și leguminoasele. Cantitatea de produse care sunt procesate și cea de zahăr sunt reduse la minimum. Timp de 6 ani, dieta mediteraneană a fost denumită de publicația US World News and Report drept cea mai sănătoasă modalitate de a mânca. Iar pe atunci, dieta DASH s-a clasat pe locul al doilea.
Dieta DASH se concentrează pe fructe, legume, leguminoase, cereale integrale, produse lactate degresate. De asemenea, include nuci, pește și carne de pasăre fără piele. Sunt permise cantități mici de: alimente procesate, carne roșie și dulciuri. În plus, ea vizează reducerea sării și grăsimilor saturate. La începutul acestui an, dieta DASH a fost clasată pe primul loc într-o listă de diete sănătoase pentru inimă de către oficialii de la Asociația Americană a Inimii (American Heart Association), potrivit Insider.
În plus, ea este recomandată și de specialiștii de la Institutul Național pentru Inimă, Plămân și Sânge (The National Heart, Lung, and Blood Institute). Reprezentanții celor două instituții din SUA îi sfătuiesc pe oameni să urmeze dieta DASH datorită efectelor sale de scădere a tensiunii arteriale pentru adulții hipertensivi. Totodată, dieta DASH s-a dovedit a fi eficientă și pentru persoanele pre-hipertensive.
Dieta DASH se împarte în două categorii: cea standard și cea care are cu conținut scăzut de sodiu. Potrivit nutriționiștilor, în cazul celei dintâi este permis consumul a până la 2.300 mg de sodiu zilnic. Iar în cazul
celei din urmă, aportul maxim de sodiu permis este de 1.500 mg zilnic.
Cea mai mare diferență dintre dieta DASH și dieta mediteraneană
Cea mai mare diferență între dintre dieta DASH și dieta mediteraneană este reprezentată de cantitatea de alcool permisă. În cazul celei dintâi, se poate consuma o cantitate mică. Potrivit specialistei în nutriție Danielle Smith, persoanele urmează dieta DASH au voie la o băutură alcoolică într-una sau două nopți pe săptămână.
Cei care țin dieta mediteraneană au voie să bea moderat alcool și este recomandat vinul. Sfatul nutriționiștilor de peste hotare este un singur pahar pe zi, în cazul femeilor, iar bărbații, două pahare cu vin pe zi.
Beneficiile pe care le au dieta DASH și dieta mediteraneană asupra sănătății
Dieta DASH a fost formulată pentru a preveni, dar și pentru a reduce hipertensiune arterială. Printre beneficiile acestei diete nu se numără doar scăderea riscului de boli de inimă. Ea reduce riscul de cancer, diabet, ajută la pierderea în greutate și, desigur, reduce tensiunea arterială, au scris cei de la Blood Pressure UK.
Principalele beneficii ale dietei în stil mediteranean sunt:
- reducerea riscului apariției afecțiunilor cardiace;
- creșterea nivelului de colesterol bun;
- „topirea” kilogramelor în plus;
- ajută în lupta împotriva depresiei severe;
- creșterea speranța de viață;
- încetinirea declinului cognitiv asociat cu îmbătrânirea;
- reducerea riscul de cancer de sân, infarct și accident vascular cerebral.
Descoperă dietele alimentare care stimulează activitatea cerebrală. Acestea asigură o îmbătrânire sănătoasă, au precizat specialiștii de peste hotare.