Sigur și tu ai auzit că orezul brun este mult mai sănătos decât orezul alb. Însă, specialiștii susțin că o opțiune mai sănătoasă decât orezul brun este chiar folosirea orezului negru. Beneficiile sale pentru sănătate sunt nenumărate.
Beneficiile consumului de orez negru asupra organismului
Orezul negru mai este cunoscut ca „orezul interzis”. Acest tip de orez a fost cultivat încă din China Antică. tot atunci și-a primit denumirea de „orez interzis”. Era considerat un aliment destinat Familiei Regale, fiind interzis pentru oamenii obișnuiți.
Cu toate acestea, astăzi orezul este disponibil în mai toate locurile din întreaga lume. Orezul negru a făcut parte din dieta asiatică vreme de mii de ani, scrie Parade.com.
Culoarea profundă provine de la antociani, care sunt pigmenți găsiți în alimentele violet și albastre. Deși este negru, orezul capătă o nuanță de violet închis atunci când este gătit.
La fel ca orezul brun, orezul negru este nerafinat, ceea ce înseamnă că toate părțile boabelor, inclusiv tărâțele umplute cu fibre și germeni, se găsesc în acesta.
Orezul negru este bogat în antioxidanți și fibre
Orezul negru este bogat în antioxidanți, importanți în combaterea radicalilor liberi. Cerealele integrale au adesea o cantitate mai mare de antioxidanți.
Antocianinele din orezul negru nu dau doar bobului culoarea sa, ci îi conferă o cantitate impresionantă de antioxidanți. Orezul negru este bogat și în fibre.
Fibrele sunt esențiale pentru menținerea sănătății sistemului digestiv, de asemenea, pot reduce riscul de boli cardiovasculare și diabet de tip 2.
Orezul negru este bogat în nutrienți și bogat în fibre, proteine și fier. Conținutul mare de proteine și fibre al orezului negru poate ajuta la creșterea masei musculare și la gestionarea greutății.
Orezul negru ajută la îmbunătățirea vederii
Unele studii arată că orezul negru poate ajuta la îmbunătățirea vederii. Alimentele roșii, galbene și protocalii conțin carotenoizi, pigmenți care stimulează sănătatea ochilor. Orezul negru conține leteină și zeaxantină, doi carotenoizi care pot ajuta la protejarea sănătății ochilor.
Orezul negru are un indice glicemic mai mic decât orezul alb
Unul dintre dezavantajele orezului alb este indicele glicemic ridicat, care poate provoca o creștere prea mare a nivelului zahărului din sânge.
Dacă ești îngrijorat de nivelul zahărului din sânge din cauza diabetului de tip 2 sau a unui alt motiv, atunci orezul negru este o opțiune mult mai sănătoasă.
Când alegi între orez alb și orez negru, este util să-ți amintești că orezul negru este mult mai benefic dacă vrei să îți reglezi nivelul zahărului din sânge. Orezul este alcătuit în mod natural din trei părți comestibile: tărâțe, germenul și endospermul.
Orezul alb trece printr-un proces de măcinare, fiind „rafinat” prin îndepărtarea tărâțelor și a germenului. Acest proces elimină o bună parte din nutrienții bobului de orez. Orezul negru are o valoare nutritivă mai mare deoarece nu trece prin același proces de rafinare ca orezul alb.
Cât de des e indicat să consumi orez negru
La fel ca majoritatea alimentelor delicioase, orezul negru trebuie consumat și el cu moderație. Orezul negru are un conținut ridicat de fibre, ceea ce este un lucru bun în general, dar nu trebuie să exagerezi.
Consumul a prea multe fibre poate provoca tulburări ale stomacului. În timp ce orezul negru este extrem de nutritiv, consumat zilnic ar putea cauza probleme de sănătate.
Este bine să fie inclus în dietă, însă ar trebui alternat și cu consumul altor alimente sănătoase. Este important să existe un echilibru în dieta ta de zi cu zi.