Este plin de nutrieți, printre care vitaminele A,C,E și K, acid folic, fier, potasiu, cupru, calciu și proteine. În plus, studiile spun că sparanghelul este un aliment bogat în antioxidanți.
Care sunt beneficiile consumului de sparanghel
Această legumă deosebită se poate găsi în mai multe culori, violet, alb și verde. Este folosită în feluri de mâncare din întreaga lume, paste făinoase și frigărui și este gustos în diferite combinații. Este sărac din punct de vedere caloric, însă bogat în minerale, antioxidanți și vitamine. Uite cât de simplu se face risotto cu sparanghel și parmezan, perfect pentru prânz sau cină.
Sparanghelul susține procesul de pierdere în greutate
O porție de sparanghel are doar 27 de calorii și 2,8 grame de fibre. Potrivit unei analize din 2020 publicată în revista Metabolites, acest lucru face din sparanghel o alegere bună dacă vrei să slăbești. Organismul digeră încet fibrele, motiv pentru care sparanghelul este foarte sățios.
Pentru a adăuga un plus de proteină și nutrienți, poți consuma sparanghelul alături de un ou fiert. În plus, sparanghelul are un conținut ridicat de folat, un nutrient care este vital pentru o sarcină sănătoasă, scrie Healthline.com.
Previne și tratează infecțiile urinare
Beneficiile consumului de sparanghel ies în evidență și la acest capitol. Este un diuretic natural, ceea ce înseamnă că ajuta la eliminarea excesului de lichid și sare din organism. În plus, este folosit drept medicament tradițional pentru tratarea problemelor urinare.
Este posibil ca o dietă bogată în sparanghel să prevină apariția acestor infecții dureroase, deoarece mersul mai frecvent la baie poate ajuta la eliminarea bacteriilor rele din tractul urinar, scrie Health.com.
Sursă de antioxidanți
Antioxidanții sunt compuși care ajută la protejarea celulelor împotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi și ale stresului oxidativ. Acesta duce la îmbătrânire, la inflamația cronică și la multe boli, inclusiv la cancer. De aceea, sparanghelul este un aliat de nădejde, la fel ca alte legume verzi.
S-a constatat că substanțele din compoziția sparanghelului au efecte de scădere a tensiunii arteriale, antiinflamatoare, antivirale și anticancerigene, spun studiile. În plus, aceleași studii susțin că sparanghelul mov conține pigmenți puternici care au capacitatea de a reduce tensiunea arterială.
Ajută digestia
Beneficiile consumului de sparanghel continuă cu favorizarea unei digestii eficiente. Doar 200 de grame de sparanghel conțin 1,8 grame de fibre, ceea ce reprezintă 7% din necesarul zilnic. Sparanghelul este deosebit de bogat în fibre insolubile, care adaugă volum scaunului și sprijină mișcările regulate ale intestinului.
Așadar, consumul de sparanghel ca parte a unei diete bogate în fibre este o modalitate excelentă de a vă ajuta să vă satisfaceți necesarul de fibre și de a vă menține sistemul digestiv sănătos.
Îmbunătățește starea de spirit
Sparanghelul este plin de acid folic, o vitamină B care ar putea să îți ridice moralul și te ajută să scapi de iritabilitate. Cercetările au demonstrat că un conținut scăzut de vitamina B12 are legătură cu stările de depresie și anxietate.