Specialiștii de peste hotare recomandă consumul de varză murată. Aceasta este bogată în probiotice și vitamine. Poate ajuta la îmbunătățirea digestiei, poate îmbunătăți imunitatea și poate oferi multe alte beneficii organismului.
Beneficiile consumului de varză murată
Varza murată aduce o mulțime de beneficii organismului. Se crede că aceasta a fost pregătită prima dată în China, în urmă cu mai bine de două mii de ani. În acele vremuri, fermentarea alimentelor era una dintre metodele preferate de conservare și păstrare a mâncării pentru o perioadă mai lungă de timp.
Varza murată a trecut cu brio testul timpului și a devenit populară la nivel internațional. În prezent se consumă într-o mulțime de culturi, sub diferite forme. În cele ce urmează vei descoperi care sunt principalele beneficii ale consumului de varză murată.
Varza murată este bogată în nutrienți
Varza murată are o mulțime de beneficii pentru sănătate. !42 de grame de varză murată poate conține 27 de calorii, 0,2 grame de grăsimi, 6,1 grame de carbohidrați, 4,1 grame de fibre și un gram de proteine. Varza murată este bogată și în nutrienți cum ar fi: sodiu, vitamina C, vitamina K1, fier, magneziu, potasiu, fosfor și vitamina B6.
Varza murată este hrănitoare deoarece trece prin procesul de fermentație, un proces în timpul căruia microorganismele de pe varză digeră zaharurile sale naturale și le transformă în dioxid de carbon și acizi organici.
Fermentația începe atunci când drojdia și bacteriile prezente în mod natural intră în contact cu zaharurile din varză, scrie EatThis. Fermentarea creează condiții favorabile pentru creșterea probioticelor benefice, bacterii care oferă beneficii puternice pentru sănătate.
Totuși, spre deosebire de varza obișnuită, varza murată poate avea un conținut mult mai ridicat de sodiu. Descoperă mai multe despre principalele tipuri de sare și despre efectele acestora asupra sănătății.
Consumul de varză murată ar putea ajuta la îmbunătățirea digestiei
Experții sugerează că intestinul ar putea conține peste 38 de trilioane de microorganisme. Acesta constituie flora intestinală. Bacteriile din flora intestinală joacă un rol cheie în digestia noastră.
Bacteriile probiotice din varza murată pot acționa ca o primă linie de apărare împotriva toxinelor și a bacteriilor dăunătoare. Probioticele pot reduce sau preveni, de asemenea, apariția altor probleme de digestie, cum ar fi diareea, scrie Healthline.
La fel ca multe alte alimente care fermentează, varza murată poate conține diverse enzime care ajută la descompunerea mult mai rapidă a nutrienților în molecule mai mici și mai ușor de digerat.
Varza murată ar putea să îmbunătățească sistemul imunitar
Varza murată este o sursă ideală de probiotice și nutrienți care pot ajuta inclusiv la îmbunătățirea sănătății sistemului imunitar. Bacteriile bune care se găsesc în intestin pot avea o influență majoră și asupra sistemului imunitar.
O sănătate bună a sistemului digestiv poate însemna și un sistem imunitar mai puternic. Bacteriile negative vor ajunge mai greu în organism și nu vor reuși să-ți afecteze sănătatea.
Mai mult, studiile sugerează că alimentele bogate în probiotice pot ajuta la reducerea riscului de a face infecții comune. În plus, unele studii sugerează că varza murată are un conținut ridicat de vitamina C și fier, două elemente esențiale când vine vorba de un sistem imunitar puternic.
Varza murată te-ar putea ajuta să pierzi în greutate
Consumul în mod regulat de varză murată te-ar putea ajuta să pierzi în greutate. Varza murată, la fel ca multe alte legume, este bogată în în fibre și are puține calorii.
Alimentele bogate în fibre îți conferă rapid senzația de sațietate. În plus, fibrele te ajută să te simți plină pentru o perioadă mai lungă de timp și astfel să limitezi consumul în exces al alimentelor nesănătoase.
Data viitoare când te pregătești pentru iarnă, nu uita să încerci și rețeta de varză murată. Aceasta îți va aduce o mulțime de beneficii pentru sănătate.
Cum se prepară varza murată
Pentru a te asigura că beneficiezi de nutrienții din varza murată, trebuie să încerci rețeta simplă și rapidă. Vei avea nevoie de câteva ingrediente simple și rapide pentru a putea face varză murată:
- 1 varză medie
- 1 lingură mare de sare neiodată
- 2-3 morcovi mărunțiți
- 2-3 căței de usturoi, tocați mărunt
- 1 borcan de 1 litru pentru a păstra varza murată
- 1 borcan mic de 120 ml pentru a-l apăsa
Începe prin a pune morcovii și usturoiul într-un castron mare. Poți tăia morcovii în cubulețe sau îi poți da pe răzătoare. Usturoiul trebuie tocat mărunt. Aruncă frunzele exterioare ale verzei, lăsând deoparte o frunză mai frumoasă.
Apoi, feliază varza în straturi, lăsând mizeul înăuntru. Acest lucru îți va ușura mărunțirea. Taie sferturile de varză într-un castron mare și pune-le cu amestecul de morcovi și usturoi. Încorporează suficientă varză în borcan pentru a ajunge la greutatea totală de 800 de grame.
Adaugă sarea și amestecă totul bine până când saramura începe să se strângă la fundul borcanului. Apasă cu o lingură pentru a scăpa de bulele de aer.
Toarnă saramaura rămasă în borcan până acoperi bine întreaga varză. Pune borcanul mai mic, de 120 de ml, în interiorul borcanului mare pentru a apăsa varza. Asigură-te că borcanul mai mic este umplut cu ceva greu pentru a apăsa pe varză. Apoi păstrează borcanul cu varza murată într-un loc ferit de soare timp de 1- 4 săptămâni.