Brânzoaice cu stafide și aluat pufos. Plăcințele cu brânză ca la bunica

Dacă îți este dor de gustul deserturilor așa cum le prepara bunica, încearcă rețeta de brânzoaice cu stafide și aluat pufos. Sunt plăcințele cu brânză dulce, aromate și delicioase, care te ademeneau cu mirosul lor în copilărie.

Maria Udrea
Publicat: 15 martie 2023, 6:04

Gustul dulciurilor din copilărie este inconfundabil și, cu siguranță, îți amintești de el cu profundă nostalgie. Chiar dacă pare mai greu de egalat astăzi, pentru că ingredientele sunt diferite, încercăm să-l redăm cât de bine putem.

Plăcintele cu mere și cele cu brânză sunt printre cele mai populare deserturi cu aromă de copilărie. Dacă și tu te-ai răsfățat cu ele în vacanțele petrecute la bunici, nu ezita să transmiți mai departe rețetele clasice, care te-au bucurat în primii ani de viață.

Descoperă aici și rețeta plăcintei cu mere și scorțișoară, nelipsită de pe mesele weekendurilor de vară sau de iarnă. Mai jos, descoperă lista de ingrediente și pașii necesari preparării plăcințelelor cu brânză ca la bunica.

Brânzoaice cu stafide și aluat pufos – Ingrediente

Chiar dacă lista de ingrediente este puțin mai mare, nu sunt ingrediente complexe și nu au nici costuri ridicate. O parte dintre acestea le regăsești pe raftul din cămară, iar altele în frigider.

Pentru aluat:

  • 2 ouă
  • 100 g unt
  • 50 g zahăr vanilat
  • 50 g zahăr obișnuit
  • 600 g făină
  • 250 ml de lapte
  • 3 g drojdie uscată
  • un vârf cuțit de sare
  • 4 ml esență de vanilie.

Pentru umplutură:

  • 550 g brânză de vaci proaspătă
  • 75 g zahăr
  • 50 g zahăr vanilat
  • 1 ou + 1 albuș
  • 2 linguri griș
  • 50 g stafide
  • un vârf de cuțit de sare
  • 4 ml esență de vanilie.

Pentru uns și decor:

  • 1 gălbenuș
  • 1 linguriță lapte
  • zahăr pudră cu aromă de vanilie.

Brânzoaice cu stafide și aluat pufos – Mod de preparare

Pentru prepararea aluatului pufos, mai întâi adună toate ingredientele pe masa de lucru și lasă-le un timp la temperatura camerei, la fel ca în cazul rețetei de cozonac. Și aluatul pentru brânzoaice este unul dospit, iar reușita acestuia este influențată de modul de folosire a ingredientelor. Când ouăle și făina au ajuns la temperatura camerei, poți începe frământarea aluatului.

Cum prepari aluatul pentru plăcințelele cu brânză

Trece prin sită 500 gr de făină în bolul de frământare. Creează o adâncitură la mijlocul ei și adaugă acolo drojdia amestecată cu o lingură de zahăr.

Încălzește laptele și toarnă puțin peste drojdie și zahăr, amestecând cu o spatulă, pentru a forma maiaua. Acoperă bolul și lasă drojdia să se activeze timp de 12-15 minute.

Într-un alt bol, amestecă ouăle cu puțină sare, restul de zahăr și zahărul cel vanilat, esența și untul moale. Adaugă acest amestec peste drojdia activată, apoi începe amestecarea ingredientelor, adăugând treptat și făina din bol, dar și restul de lapte călduț.

Frământă aluatul mai întâi în bol, apoi răstoarnă-l pe masa presărată cu făină. Mai frământă-l și pe masă, până când nu va mai fi lipicios. Acoperă-l cu un ștergar și lasă-l să se dospească aproximativ o oră sau până când își dublează volumul. Descoperă și o rețetă de plăcinte împletite cu brânză și fructe confiate.

Între timp, pregătește compoziția de brânză pentru umplutură. Hidratează stafidele în puțină apă, iar brânza amestec-o cu zahărul, zahărul vanilat, esența, un praf de sare, oul întreg și un albuș. Gălbenușul îl vei folosi pentru uns aluatul. La final, adaugă grișul, în funcție de cât de suculentă este brânza. Scurge bine stafidele, înainte de adăugare.

Cum formezi și coci brânzoaice cu stafide și aluat pufos

Când aluatul este dospit, împarte-l în 10-12 părți aproximativ egale. Întinde fiecare parte de aluat în formă pătrată și adaugă câte o lingură de brânză și presară stafide peste ea.

Stafidele se hidratează în apă caldă înainte de a le adăuga peste brânză / Shutterstock

Adună colțurile aluatului peste umplutură, lipindu-le două câte două prin presare. Apoi, așază brânzoaicele în tava tapetată cu hârtie de copt, la distanțe de cel puțin 2 cm unele față de altele.

Mai lasă-le să se dezvolte în tavă pentru15-20 de minute, timp în care încălzești cuptorul la 180 de grade Celsius. Apoi, unge-le pe deasupra cu gălbenuș de ou amestecat cu lapte. Pune tava cu brânzoaice în cuptor și coace-le pentru 35-40 de minute, la 180 de grade Celsius sau până când se rumenesc frumos la suprafață.

Brânzoaicele se coc la temperatură medie, până când sunt bine rumenite / Shutterstock

Servește-le calde, decorate cu zahăr pudră. Sunt delicioase și după răcire și pot fi servite la mic dejun, alături de un iaurt bun.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI