Gustul dulciurilor din copilărie este inconfundabil și, cu siguranță, îți amintești de el cu profundă nostalgie. Chiar dacă pare mai greu de egalat astăzi, pentru că ingredientele sunt diferite, încercăm să-l redăm cât de bine putem.
Plăcintele cu mere și cele cu brânză sunt printre cele mai populare deserturi cu aromă de copilărie. Dacă și tu te-ai răsfățat cu ele în vacanțele petrecute la bunici, nu ezita să transmiți mai departe rețetele clasice, care te-au bucurat în primii ani de viață.
Descoperă aici și rețeta plăcintei cu mere și scorțișoară, nelipsită de pe mesele weekendurilor de vară sau de iarnă. Mai jos, descoperă lista de ingrediente și pașii necesari preparării plăcințelelor cu brânză ca la bunica.
Brânzoaice cu stafide și aluat pufos – Ingrediente
Chiar dacă lista de ingrediente este puțin mai mare, nu sunt ingrediente complexe și nu au nici costuri ridicate. O parte dintre acestea le regăsești pe raftul din cămară, iar altele în frigider.
Pentru aluat:
- 2 ouă
- 100 g unt
- 50 g zahăr vanilat
- 50 g zahăr obișnuit
- 600 g făină
- 250 ml de lapte
- 3 g drojdie uscată
- un vârf cuțit de sare
- 4 ml esență de vanilie.
Pentru umplutură:
- 550 g brânză de vaci proaspătă
- 75 g zahăr
- 50 g zahăr vanilat
- 1 ou + 1 albuș
- 2 linguri griș
- 50 g stafide
- un vârf de cuțit de sare
- 4 ml esență de vanilie.
Pentru uns și decor:
- 1 gălbenuș
- 1 linguriță lapte
- zahăr pudră cu aromă de vanilie.
Brânzoaice cu stafide și aluat pufos – Mod de preparare
Pentru prepararea aluatului pufos, mai întâi adună toate ingredientele pe masa de lucru și lasă-le un timp la temperatura camerei, la fel ca în cazul rețetei de cozonac. Și aluatul pentru brânzoaice este unul dospit, iar reușita acestuia este influențată de modul de folosire a ingredientelor. Când ouăle și făina au ajuns la temperatura camerei, poți începe frământarea aluatului.
Cum prepari aluatul pentru plăcințelele cu brânză
Trece prin sită 500 gr de făină în bolul de frământare. Creează o adâncitură la mijlocul ei și adaugă acolo drojdia amestecată cu o lingură de zahăr.
Încălzește laptele și toarnă puțin peste drojdie și zahăr, amestecând cu o spatulă, pentru a forma maiaua. Acoperă bolul și lasă drojdia să se activeze timp de 12-15 minute.
Într-un alt bol, amestecă ouăle cu puțină sare, restul de zahăr și zahărul cel vanilat, esența și untul moale. Adaugă acest amestec peste drojdia activată, apoi începe amestecarea ingredientelor, adăugând treptat și făina din bol, dar și restul de lapte călduț.
Frământă aluatul mai întâi în bol, apoi răstoarnă-l pe masa presărată cu făină. Mai frământă-l și pe masă, până când nu va mai fi lipicios. Acoperă-l cu un ștergar și lasă-l să se dospească aproximativ o oră sau până când își dublează volumul. Descoperă și o rețetă de plăcinte împletite cu brânză și fructe confiate.
Între timp, pregătește compoziția de brânză pentru umplutură. Hidratează stafidele în puțină apă, iar brânza amestec-o cu zahărul, zahărul vanilat, esența, un praf de sare, oul întreg și un albuș. Gălbenușul îl vei folosi pentru uns aluatul. La final, adaugă grișul, în funcție de cât de suculentă este brânza. Scurge bine stafidele, înainte de adăugare.
Cum formezi și coci brânzoaice cu stafide și aluat pufos
Când aluatul este dospit, împarte-l în 10-12 părți aproximativ egale. Întinde fiecare parte de aluat în formă pătrată și adaugă câte o lingură de brânză și presară stafide peste ea.
Adună colțurile aluatului peste umplutură, lipindu-le două câte două prin presare. Apoi, așază brânzoaicele în tava tapetată cu hârtie de copt, la distanțe de cel puțin 2 cm unele față de altele.
Mai lasă-le să se dezvolte în tavă pentru15-20 de minute, timp în care încălzești cuptorul la 180 de grade Celsius. Apoi, unge-le pe deasupra cu gălbenuș de ou amestecat cu lapte. Pune tava cu brânzoaice în cuptor și coace-le pentru 35-40 de minute, la 180 de grade Celsius sau până când se rumenesc frumos la suprafață.
Servește-le calde, decorate cu zahăr pudră. Sunt delicioase și după răcire și pot fi servite la mic dejun, alături de un iaurt bun.