Este perioada când tarabele piețelor abundă de dovleci plăcintari de diferite feluri, ce te atrag atât pentru gustul lor aromat cât și cu nuanța și forma plăcută. Tot acum este și perioada când pervazurile geamurilor de la case sunt decorate cu dovleci de toate formele, în spiritul toamnei bogate și frumos colorate.
Dar este și perioada când bucătăriile abundă de aromele plăcintelor, tartelor și diverselor deserturi cu dovleac. Îți oferim mai jos rețeta unui astfel de desert, cu listă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas, pentru a-i răsfăța și tu pe cei dragi cu gustul lui.
Brioșe cu dovleac – Ingrediente
- 4 ouă medii;
- 100 gr zahăr brun;
- 100 gr nucă măcinată grosier;
- 200 gr făină;
- 100 ml ulei;
- 300 gr dovleac plăcintar, răzuit;
- 1 praf de sare;
- 5 gr praf de copt;
- 1/2 linguriță de scorțișoară;
- zahăr pudră și zahăr tos pentru decor.
Rețetă de brioșe cu dovleac – Mod de preparare
Începi prin a pregăti ingredientele necesare minunatului desert de toamnă aromat și colorat.
Curăță dovleacul și dă-l pe răzătoarea mare. Adaugă-l mai apoi într-un vas cu pereți dubli și amestecă-l cu jumătate din cantitatea de zahăr. Pune vasul la foc mic și caramelizează dovleacul până când se pătrunde bine, amestecând constant în el. La final, adaugă scorțișoara și lasă compoziția de dovleac plăcintar să se răcească.
Între timp, te poți ocupa de restul ingredientelor. Macină miezul de nucă, dar nu foarte fin și separă albușurile de gălbenușuri. Presară puțină sare peste albușuri și lasă-le la temperatura camerei până se răcește dovleacul.
Când compoziția de dovleac este răcită, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Cum prepari compoziția brioșelor cu dovleac
Mixează albușurile până când devin spumoase și cristaline. Adaugă treptat zahărul, mixând în continuare până se formează o bezea fermă. Peste dovleacul caramelizat și răcit adaugă, pe rând, gălbenușurile și uleiul și omogenizează bine compoziția. Încorporează treptat folosind o spatulă bezeaua de albușuri în compoziția de gălbenușuri cu dovleac. Trece făina amestecată cu praful de copt prin sită și adaug-o lingură cu lingură în compoziția pentru brioșe de dovleac. La final adaugă și nuca măcinată și omogenizează ușor compoziția.
Unge formele de brioșe cu ulei sau pune hârtiuțe speciale de brioșe în ele. Umple aproximativ 3/4 din capacitatea lor cu compoziția de brioșe și pune-le la cuptor. Coace brioșele cu dovleac pentru 30-35 de minute la 180 de grade, sau până când se rumenesc frumos la suprafață. Apoi lasă-le să se răcească mai întâi în tava de copt.
Vezi mai multe imagini în GALERIA FOTO!
Datorită dovleacului din compoziție la acest desert nu se va aplica metoda scobitorii pentru a testa coacerea. Textura brioșelor va fi ușor umedă după coacere.
Pentru un aspect frumos, unge brioșele cu puțină apă și presară zahăr tos. Spor la preparat brioșele cu dovleac și poftă bună la savurat!
Și, dacă ți-am stârnit pofta de deserturi cu dovleac, îți mai oferim o rețetă de plăcintă cu dovleac copt, simplă și delicioasă.