Bulgurul este un aliment produs prin prelucrarea mai multor tipuri de grâu cu bob dur. Se obține prin tratarea boabelor de grâu la abur, apoi uscarea lor și măcinarea la o granulație mare.
Bulgurul este considerat de către specialiștii în nutriție un aliment extrem de sănătos, având o mulțime de calități nutritive. Este ideal de integrat în diverse rețete culinare, deoarece se prepară într-un timp relativ scurt.
Modul de preparare este fie prin metoda fierberii, în cel mai scurt timp, fie prin metoda hidratării în apă caldă sau rece.
Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a realiza una dintre cele mai simple rețete de bulgur.
Bulgur cu legume și fasole roșie – Ingrediente
- 250 gr bulgur
- 450-500 ml supă de legume
- 2-3 linguri ulei de măsline
- 1 ceapă
- 2 căței de usturoi
- 1 ardei gras roșu
- 1 ardei gras galben
- 1 dovlecel
- 100 gr mazăre
- 150 gr fasole roșie din conservă
- 2-3 roșii
- sare și piper
- pătrunjel verde
Rețetă de bulgur cu legume și fasole roșie – Mod de preparare
Curăță și toacă ceapa mărunt, apoi pune-o la călit în ulei de măsline. Adaugă și usturoiul curățat și tocat rondele. Amestecă bine ingredientele pentru 1 minut, nu mai mult, apoi adaugă bulgurul. Amestecă din nou ingredientele și lasă bulgurul să se soteze ușor și să împrumute gustul cepei și al usturoiului.
Adaugă roșiile curățate și tocate în cuburi mici. Curăță ardeii și toacă-i cuburi. Toacă cuburi și dovlecelul. Adaugă-le și pe acestea, după ce bulgurul s-a răsfățat în sosul de roșii timp de 5-6 minute. Tot acum adaugă și mazărea și completează treptat cu supă de legume fierbinte.
Adaugă puțină supă, lasă bulgurul s-o absoarbă și continuă tot așa până când bulgurul este bine hidratat și și-a dublat volumul inițial.
Asezonează gustul preparatului cu sare și piper. Scurge boabele de fasole roșie, clătește-le cu apă rece și adaugă-le peste ingredientele din vas. Stinge focul, presară verdeață tocată și servește deliciosul preparat de bulgur cu legume și fasole roșie simplu sau cu salată proaspătă.
Nu este necesară o fierbere îndelungată nici a bulgurului, nici a legumelor. Este ideal și sănătos ca legumele să rămână ușor crocante pentru a nu-și pierde proprietățile.
Spor și poftă bună!
Beneficiile consumului de bulgur pentru sanatate
- Bulgurul are un conținut ridicat de fibre, din care majoritatea insolubile, ceea ce ajută sistemul digestiv și conferă senzație de sățietate pentru o perioadă lungă de timp. Este ideal și în dietele de slăbit.
- Conținutul ridicat de fibre ajută și la reducerea secreției biliare, dar și la prevenirea calculilor biliari.
- Consumul regulat de bulgur ajută în prevenirea afecțiunilor cardiovasculare, fiind un bun adjuvant în scăderea trigliceridelor.
- Conține vitamine din complexul B, dar și acid folic, elemente care îmbunătățesc circulația sanguină.
- Are un conținut ridicat de fier, care ajută la întărirea sistemului imunitar.
- Ajută la buna funcționare a creierului si a sistemului nervos, datorită magneziului din conținutul său.
- Are și anumite proprietăți antiinflamatoare.
- Bulgurul are și o contraindicație. Din cauza conținutului de gluten, nu poate fi consumat de persoane care suferă de boala celiacă, adică au intoleranță la gluten.
Din aceeași categorie de preparate gustoase și sănătoase îți mai recomandăm și o rețetă de cușcuș cu legume la cuptor.