Reclamă

Porumb fiert: cum îl alegem și cum se gătește

Este sezonul porumbului și dorești să-l incluzi în diferite rețete culinare? Începe cu cea mai simplă dintre ele, rețeta de porumb fiert, simplă și adorată atât de cei mici, cât și de cei mari.

Publicat: 8 august 2021, 6:18

Porumbul fiert este deliciul vedetă al verii. Îl savurezi cu poftă, oriunde te-ai afla, la mare, la munte, dar și acasă. Este gustos și hrănitor, având și foarte multe beneficii asupra sănătății organismului. Specialiștii în nutriție îl consider un adevărat medicament natural.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Porumbul crud este bogat în vitamine, precum vitamina A, benefică pentru imunitate, vitamina E, care contribuie la buna funcţionare a inimii, vitamina B5, care ajută la combaterea oboselii din organism, acid folic, recunoscut pentru menţinerea sănătăţii vaselor de sânge şi a inimii, dar și multe altele.

Cum alegem porumbul pentru fiert

Pentru a te bucura de gustul bun al porumbului fiert, este necesar să ai ]n vedere câteva criterii atunci când alegi.

Un prim criteriu vizează culoarea și prospețimea foilor știuleților de porumb. Dacă acestea au culoarea verde, cu siguranță porumbul este proaspăt cules.

După analizarea foilor, mai este necesară și verificarea mătăsii de porumb. Aceasta nu trebuie să fie uscată, pentru că odată cu uscarea ei, încep să se deshidrateze și boabele de porumb.

Reclamă

Pe lângă aspectul verde al foilor și luciul mătăsii de porumb, mai este necesară și analizarea boabelor. Desfaci puțin foile știuletelui, la vârf și verifici culoarea boabelor, care trebuie sa fie galben-deschis.

Încearcă să strivești o boabă de porumb cu o unghie. Dacă aceasta este suculentă, iar lichidul este alb precum laptele, porumbul este, cu siguranță, perfect pentru fiert.

Cu cât boabele de porumb sunt mai moi și suculente, cu atât porumbul va fierbe mai rapid. În plus, gustul porumbului fiert va fi mai dulce și mai bun.

Reclamă

Cum se gătește porumb fiert

După ce te-ai asigurat că ai ales cei mai proaspeți știuleți de porumb pentru fiert, poți demara procesul de preparare. Mai întâi desfaci foile și cureți bine porumbii de mătase. Îi speli cu apă rece și îi așezi într-o oală încăpătoare, cu pereți înalți. Clătești cu apă rece și o parte din foile de porumb, pe care le așezi deasupra porumbilor din oală.

Toarnă apă în recipient, atât cât să fie bine acoperiți atât porumbii, cât și foile de deasupra. Așază și un capac peste oală, dar nu o acoperi perfect. Lasă puțin loc să de degaje vaporii de apă în timpul fierberii.

Colaj de poze cu pașii de gătire a porumbului fiert
Porumbul se fierbe în multă apă și acoperit cu foi / Profimedia Images

Foile de porumb așezate deasupra au rolul de a sigila porumbii în interiorul oalei. Aceștia își vor păstra astfel gustul și proprietățile. Totodată, au rol și în urgentarea fierberii porumbilor, prin fierbere înăbușită.

Fierbe porumbii la foc mediu până când boabele acestora se pătrund la testul cu furculița. Savurează-i calzi, presărați cu sare. Pentru un gust și mai bun, pune un cub de unt peste porumbul fiert. Acesta se va topi și va hidrata boabele de porumb, dar le va da și un gust delicios.

Dacă ți-au rămas porumbi fierți, neconsumați, curăță boabele și folosește-le la diverse salate sau aperitive. Poți include boabele de porumb și în umplutura de la rețeta de quesadilla.

Spor la preparat porumb fiert și poftă bună la savurat!

Care sunt beneficiile consumului de porumb fiert

Porumbul consumat fiert, este benefic în lupta împotriva bolilor cardiovasculare, a dezvoltării diferitelor forme de cancer, ajută la protejarea vederii şi a sistemului osos.

Fiind bogat în fibre are un bun rol diuretic, ajutând la reglarea tranzitului intestinal. Este recomandat chiar și în dietele de slăbire, pentru că ajută la arderea mai rapidă a grăsimilor, ceea ce duce la pierderea în greutate.

Are un excelent rol antioxidant, iar prin fierbere porumbul nu își pierde proprietăţile.

Ajută la buna funcţionare a creierului, pentru că boabele de porumb conțin thiamină, o substanţă cu beneficii asupra sănătăţii. Este un bun aliat în lupta cu boli precum Alzheimer.

Este benefic și în protejarea vederii, datorită unei substanțe numită zeaxantină, substanță care conferă culoarea galbenă a porumbului. Medicii oftalmologi recomandă consumul de porumb fiert, cu precădere persoanelor în vârstă, predispuse la cataractă.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×