Cartofii se numără printre cele mai consumate alimentele, îndeosebi în perioadele de post. Probabil sunt prima opțiune dacă dorești un preparat simplu și rapid, cu puține ingrediente. Se pot prepara în diferite variante, de la supe, la salate, garnituri simple sau tocănițe.
Preparați corect, cartofii pot aduce beneficii nebănuite sănătății organismului. Au un conținut bogat în vitamina C, vitamina B6, calciu, potasiu, magneziu, fibre și antioxidanți. Toate aceste substanțe din cartofi pot echilibra tensiunea arterială, menținând sănătatea vaselor sanguine și prevenind, în același timp, formarea cheagurilor.
Aceștia au și un rol important în scăderea valorii colesterolului din sânge. Sunt doar câteva dintre multiplele beneficii pe care le are consumul de cartofi asupra sănătății organismului, relatate de specialiștii în nutriție.
Pentru a pregăti și tu cartofii în acest mod, urmărește mai jos lista de ingrediente și modul de preparare al rețetei.
Cartofi la cuptor cu ierburi aromate – Ingrediente
- 500 gr cartofi albi
- 30 ml ulei de floarea soarelui
- sare și piper
- boia de ardei afumată
- rozmarin proaspăt
- cimbru uscat
- salvie uscată
- busuioc uscat
- oregano uscat
- 5 căței de usturoi
- mărar verde
- pătrunjel verde
Rețetă de cartofi de post – Mod de preparare
Începe prin a-ți aduce pe masa de lucru toate ingredientele enumerate în rețetă. Dacă nu ai boia de ardei afumată, poți folosi boia dulce sau iute, dacă îți place gustul picant.
Pornește cuptorul la 200 de grade Celsius și lasă-l să se încălzească în timp ce pregătești ingredientele.
Amestecă ierburile uscate într-un bol. Pune aproximativ 1/4 linguriță de cimbru și oregano și ceva mai puțin din busuioc și salvie. Acestea din urmă au aromele mai intense și ar influența în mod neplăcut gustul cartofilor. Transformă amestecul de ierburi uscate în pudră. Se poate presăra mai uniform peste cartofi. Acum adaugă și sarea, piperul și boiaua de ardei peste pudra de ierburi. Pune tot 1/4 de linguriță cu boia, 1 linguriță de sare și un vârf de linguriță cu piper măcinat.
Cum pregătești cartofii pentru rețeta de cartofi la cuptor cu ierburi aromate
Spală bine cartofii și feliază-i mai grosier, dar uniform. Dacă sunt sănătoși, nu le îndepărta coaja, are și ea proprietățile ei. Acești cartofi aromați sunt excelenți chiar și atunci când alegi să nu îi decojești.
Pune feliile de cartofi în tava de cuptor și picură uleiul peste ei. Apoi amestecă-i bine cu ulei să fie unși uniform.
Presară condimentele peste ei și amestecă-i din nou. Strivește 3-4 căței de usturoi, necurățați și adaugă-i printre cartofi. Adaugă și câteva crenguțe de rozmarin. Vor degaja o aromă plăcută în timpul procesului termic, aromă ce va înnobila gustul cartofilor.
Pune tava cu cartofii aromați la cuptor pentru 30 de minute sau până când cartofii sunt bine rumeniți la exterior și pătrunși la interior.
Servește delicioșii cartofi la cuptor cu ierburi aromate calzi, presărați cu verdeață tocată. Se pot sevi și cu un sos de roșii sau cu o porție de salată verde. Dar sunt extrem de gustoși și cu mujdei de usturoi.