Reclamă

Cât de sănătos este ovăzul pentru organism. Terciul are o vechime de mai bine de 30 000 de ani

Ovăzul este mâncarea preferată a celui mai mare maratonist al tuturor timpurilor, Eliud Kipchoge. Acesta l-a consumat la micul dejun în dimineața în care a devenit primul om care a alergat 42,2 kilometri în mai puțin de două ore. Și pentru că mulți oameni se întreabă cât de sănătos este ovăzul pentru organism, ai mai jos argumente pro și contra.

Andrada Marinică
Andrada Marinică
Publicat: 14 noiembrie 2023, 7:33

Kipchoge nu este singurul atlet de elită care folosește ovăz pentru a-și spori performanța. Există dovezi că vânătorii făceau terci în urmă cu 30.000 de ani.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cât de sănătos este ovăzul pentru organism

În ciuda vechimii sale, sunt mulți care susțin că ovăzul conține avenină. Aceasta din urmă e o proteină care se presupune că duce la creșterea moleculelor inflamatorii numite citokine. Există de asemenea studii care sugerează că ovăzul îmbunătățește colesterolul sau glicemia, dar sunt persoane care le contestă rezultatele.

Argumente contra consumului de ovăz

Despre ovăz se mai spune că e plin de fitați. Aceștia sunt compuși care se leagă de zinc, fier și calciu împiedicând absorbția acestora. El mai conține și lectine, o altă proteină care poate face găuri în mucoasa intestinului. Un alt lucru negativ care se spune despre ovăz ete că el conțin niveluri ridicate de reziduuri de pesticide.

Deci care este adevărul? Este ovăzul bun pentru sănătatea organismului sau e unul dintre „cele mai proaste alimente pe care le poți pune în corpul tău”, așa cum a spus un celebru cardiolog în trecut.

Reclamă

Argumente pro consumul de ovăz

Directorul adjunct al CSIRO Agricultură și Alimentație Michelle Colgrave spune că vor exista întotdeauna opinii contrare. Chiar și așa, cele mai multe dovezi sugerează că ovăzul este un adaos excelent pentru o dietă diversă.

Colgrave, de asemenea profesor de la Universitatea Edith Cowan, spune că fibrele solubile din ovăz se leagă de colesterol și îl elimină din organism, în timp ce fibrele insolubile susțin digestia.

Reclamă

Ovăzul are, de asemenea, antioxidanți unici. În comparație cu alte cereale, este bogat în proteine și grăsimi sănătoase, ceea ce îl face deosebit de sățios. Este mai rezistent la dăunători decât multe alte cereale. El necesită mai puțină atenție sau tratament atunci când e cultivat.

„Aș spune că ideea că au mai multe pesticide reziduale este o falsitate”, spune Colgrave.

Unele dintre cercetările ei au analizat dacă avenina, care uneori este comparată cu glutenul, interacționează cu organismul pentru a declanșa inflamația.

„Am descoperit că ovăzul are un număr mai mic de epitopi, declanșatorii bolii celiace. Are forme mai puțin toxice și cantități mai mici”, spune Colgrave. „Consensul tot mai mare este că ovăzul poate fi consumat în siguranță într-o dietă fără gluten.”

Ovăzul pentru cei cu boală celiacă

Avertismentul pentru cei cu boală celiacă e să se asigure că cumpără ovăz fără grâu și să facă acest lucru sub îndrumarea medicului.

Și, deși lectinele și fitații sunt uneori denumite „antinutrienți”, iar în cantități mari pot fi problematice pentru anumite persoane, cercetările sugerează că au și beneficii pentru sănătate, inclusiv proprietăți de prevenire a cancerului.

În timp ce consumul de lactate este bun pentru majoritatea oamenilor, pentru cei cu anumite probleme de piele, poate fi dăunător.

„Dietele bogate în alimente vegetale se dovedesc în mod inevitabil a fi benefice”, spune dr. Joanna McMillan, om de știință în nutriție. „Dacă fitații și lectinele ar fi cu adevărat dăunătoare, nu am vedea această asociere cu dietele bogate în plante.”

Asta nu înseamnă că sunt potrivite pentru toată lumea sau potrivite sub orice formă. „Unii oameni care au sensibilități speciale sau probleme intestinale pot beneficia de o dietă cu conținut scăzut de lectine”, spune McMillan.

Prelucrarea și prepararea ovăzului afectează și modul în care este absorbit

Prin înmuierea lui peste noapte sau gătire, cantitatea de fitați și lectine pe care o conțin este redusă simțitor, în timp ce disponibilitatea nutrienților este îmbunătățită.

Tipurile de ovăz procesate minim, cum ar fi ovăzul cu bob integral sau ovăzul presat la abur, rețin mai mulți nutrienți și sunt absorbite mai lent de către organism, astfel încât să nu crească nivelul zahărului din sânge la fel de mult ca ovăzul instant. De asemenea, este mai puțin probabil să li se introducă aditivi.

Așadar, indiferent de stilul de viață pe care îl ai, nu ezita să te bucuri de terci în liniște.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×