Kipchoge nu este singurul atlet de elită care folosește ovăz pentru a-și spori performanța. Există dovezi că vânătorii făceau terci în urmă cu 30.000 de ani.
Cât de sănătos este ovăzul pentru organism
În ciuda vechimii sale, sunt mulți care susțin că ovăzul conține avenină. Aceasta din urmă e o proteină care se presupune că duce la creșterea moleculelor inflamatorii numite citokine. Există de asemenea studii care sugerează că ovăzul îmbunătățește colesterolul sau glicemia, dar sunt persoane care le contestă rezultatele.
Argumente contra consumului de ovăz
Despre ovăz se mai spune că e plin de fitați. Aceștia sunt compuși care se leagă de zinc, fier și calciu împiedicând absorbția acestora. El mai conține și lectine, o altă proteină care poate face găuri în mucoasa intestinului. Un alt lucru negativ care se spune despre ovăz ete că el conțin niveluri ridicate de reziduuri de pesticide.
Deci care este adevărul? Este ovăzul bun pentru sănătatea organismului sau e unul dintre „cele mai proaste alimente pe care le poți pune în corpul tău”, așa cum a spus un celebru cardiolog în trecut.
Argumente pro consumul de ovăz
Directorul adjunct al CSIRO Agricultură și Alimentație Michelle Colgrave spune că vor exista întotdeauna opinii contrare. Chiar și așa, cele mai multe dovezi sugerează că ovăzul este un adaos excelent pentru o dietă diversă.
Colgrave, de asemenea profesor de la Universitatea Edith Cowan, spune că fibrele solubile din ovăz se leagă de colesterol și îl elimină din organism, în timp ce fibrele insolubile susțin digestia.