Kipchoge nu este singurul atlet de elită care folosește ovăz pentru a-și spori performanța. Există dovezi că vânătorii făceau terci în urmă cu 30.000 de ani.
Cât de sănătos este ovăzul pentru organism
În ciuda vechimii sale, sunt mulți care susțin că ovăzul conține avenină. Aceasta din urmă e o proteină care se presupune că duce la creșterea moleculelor inflamatorii numite citokine. Există de asemenea studii care sugerează că ovăzul îmbunătățește colesterolul sau glicemia, dar sunt persoane care le contestă rezultatele.
Argumente contra consumului de ovăz
Despre ovăz se mai spune că e plin de fitați. Aceștia sunt compuși care se leagă de zinc, fier și calciu împiedicând absorbția acestora. El mai conține și lectine, o altă proteină care poate face găuri în mucoasa intestinului. Un alt lucru negativ care se spune despre ovăz ete că el conțin niveluri ridicate de reziduuri de pesticide.
Deci care este adevărul? Este ovăzul bun pentru sănătatea organismului sau e unul dintre „cele mai proaste alimente pe care le poți pune în corpul tău”, așa cum a spus un celebru cardiolog în trecut.
Argumente pro consumul de ovăz
Directorul adjunct al CSIRO Agricultură și Alimentație Michelle Colgrave spune că vor exista întotdeauna opinii contrare. Chiar și așa, cele mai multe dovezi sugerează că ovăzul este un adaos excelent pentru o dietă diversă.
Colgrave, de asemenea profesor de la Universitatea Edith Cowan, spune că fibrele solubile din ovăz se leagă de colesterol și îl elimină din organism, în timp ce fibrele insolubile susțin digestia.
Ovăzul are, de asemenea, antioxidanți unici. În comparație cu alte cereale, este bogat în proteine și grăsimi sănătoase, ceea ce îl face deosebit de sățios. Este mai rezistent la dăunători decât multe alte cereale. El necesită mai puțină atenție sau tratament atunci când e cultivat.
„Aș spune că ideea că au mai multe pesticide reziduale este o falsitate”, spune Colgrave.
Unele dintre cercetările ei au analizat dacă avenina, care uneori este comparată cu glutenul, interacționează cu organismul pentru a declanșa inflamația.
„Am descoperit că ovăzul are un număr mai mic de epitopi, declanșatorii bolii celiace. Are forme mai puțin toxice și cantități mai mici”, spune Colgrave. „Consensul tot mai mare este că ovăzul poate fi consumat în siguranță într-o dietă fără gluten.”
Ovăzul pentru cei cu boală celiacă
Avertismentul pentru cei cu boală celiacă e să se asigure că cumpără ovăz fără grâu și să facă acest lucru sub îndrumarea medicului.
Și, deși lectinele și fitații sunt uneori denumite „antinutrienți”, iar în cantități mari pot fi problematice pentru anumite persoane, cercetările sugerează că au și beneficii pentru sănătate, inclusiv proprietăți de prevenire a cancerului.
În timp ce consumul de lactate este bun pentru majoritatea oamenilor, pentru cei cu anumite probleme de piele, poate fi dăunător.
„Dietele bogate în alimente vegetale se dovedesc în mod inevitabil a fi benefice”, spune dr. Joanna McMillan, om de știință în nutriție. „Dacă fitații și lectinele ar fi cu adevărat dăunătoare, nu am vedea această asociere cu dietele bogate în plante.”
Asta nu înseamnă că sunt potrivite pentru toată lumea sau potrivite sub orice formă. „Unii oameni care au sensibilități speciale sau probleme intestinale pot beneficia de o dietă cu conținut scăzut de lectine”, spune McMillan.
Prelucrarea și prepararea ovăzului afectează și modul în care este absorbit
Prin înmuierea lui peste noapte sau gătire, cantitatea de fitați și lectine pe care o conțin este redusă simțitor, în timp ce disponibilitatea nutrienților este îmbunătățită.
Tipurile de ovăz procesate minim, cum ar fi ovăzul cu bob integral sau ovăzul presat la abur, rețin mai mulți nutrienți și sunt absorbite mai lent de către organism, astfel încât să nu crească nivelul zahărului din sânge la fel de mult ca ovăzul instant. De asemenea, este mai puțin probabil să li se introducă aditivi.
Așadar, indiferent de stilul de viață pe care îl ai, nu ezita să te bucuri de terci în liniște.