Cât de sigur este să te antrenezi dacă ai febră musculară. La ce concluzii au ajuns studiile specialiștilor

Fie în timpul, fie după o sesiune de antrenament ,unele persoanele se confruntă cu febra musculară. Este firesc să te întrebi cât de sigur este să te antrenezi dacă ai febră musculară. Iată ce spun experții, în urma unor cercetări aprofundate.

Andreea Ivana
Publicat: 20 decembrie 2023, 7:44
Este firesc să te întrebi cât de sigur este să te antrenezi dacă ai febră musculară. Iată ce spun experții / Shutterstock

După ce transpiri la sala de fitness sau la jogging, s-ar putea să resimți uneori febră musculară. Ai o senzație de durere și tensiune în timp ce îți pui mușchii la lucru. Deși te-ai putea gândi că redoarea e un semn că mușchii tăi chiar lucrează, senzația de înțepătură nu dispare. Nu îți revii nici a doua zi. E cazul să te odihnești sau să faci efort în continuare?

Cât de sigur este să te antrenezi dacă ai febră musculară

Persistența febrei musculare e o condiție comună care poate cauza durere și rigiditate chiar și într-un mușchi antrenat, explică expertul fitness Varun Rattan.

Ea e produsă de deteriorarea musculară, care apare de obicei după o sesiune de exercițiu fizic intens și durează în mod tipic între 12 – 72 de ore după o sesiune de antrenament, în funcție de fiecare persoană.

Febra musculară poate cauza, de asemenea, o posibilă pierdere a puterii din mușchi și redoarea articulațiilor afectate, reducându-se astfel mobilitatea, arată Healthshots.

Dacă simți durere sau simptome ca oboseala, mai bine odihnește-te. Varun Rattan subliniază că nu e recomandat să te antrenezi cu mușchii tensionați, dacă redoarea e debilitantă și restrânge mobilitatea și forța. În astfel de cazuri, mai bine evită timp de 10 – 14 zile antrenamentul la acei mușchi care te dor.

Uneori, redoarea te poate împiedica să realizezi pozițiile de lifting corecte, făcând executarea unei componente de lifting mai puțin eficientă. Practicarea acestor exerciții într-o formă neadecvată poate duce la probleme motorii.

Cum să te antrenezi dacă resimți febră musculară

Deși a-ți simți mușchii tensionați poate fi neplăcut pentru un dependent de mersul la sală, asta nu înseamnă că trebuie să încetezi să stimulezi dezvoltarea musculară. Înseamnă că organismul tău nu e folosit pentru a gestiona cantitatea de stres fizic, mai explică expertul.

Iată câteva recomandări oferite de specialiștii în fitness:

• Fă exerciții de mobilitate la finalul unei ședințe de antrenament.
• Unele exerciții ușoare care implică mușchii dureroși pot crește fluxul sanguin și transportul nutrienților în sânge, accelerând recuperarea.
• Apelează la soluții ușoare și activitate fizică moderată ca plimbarea sau mersul pe bicicletă, care pot fi benefice.
• Aplicarea de spumă pe mușchii afectați poate de asemenea reduce redoarea. Este similar masajului, stimulând fluxul sanguin către mușchi și ajutând la reducerea inflamației.
• Evită să iei analgezice, căci pot interfera cu recuperarea, frânând adaptarea la ritmul tău de antrenament.

De obicei, febra musculară nu implică un tratament medical. E nevoie de numai câteva zile pentru ca durerea să dispară. Așadar, ai răbdare și odihnește-te cât de mult poți. În egală măsură, dacă încerci un nou tip de exerciții sau e prima oară când te antrenezi, ia-o ușor.

Dacă crești gradual intensitatea și frecvența exercițiilor, ai șanse să nu te confrunți cu febra musculară după o sesiune de antrenament.

Factori care stimulează febra musculară

Există câțiva factori care pot accelera șansele de a avea probleme cu mușchii după sesiunea de antrenament:

• Efectuarea unei activități fizice cu care organismul tău nu e obișnuit.
• Începerea unui nou program de fitness.
• Modificări în rutina de antrenament.
• Creșterea intensității sau a duratei exercițiilor.

Este adevărat că începătorii sau cineva care a început să lucreze din nou după o lungă pauză se confruntă, de obicei, cu redoare în primele săptămâni de antrenament.

Dar chiar și cineva experimentat se poate trezi cu febră musculară dacă crește volumul sau intensitatea antrenamentului sau dacă încearcă un nou regim de mișcare fizică, scrie Healthline.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Horoscop
5 zodii chinezești care au noroc săptămâna aceasta. Un nou capitol se deschide în fața lor
Specialiștii în astrologie vin cu informații prețioase în această perioadă. Află care sunt cele 5 zodii chinezești care au noroc săptămâna aceasta. Celelalte sunt pregătite să-și asculte propriile sentimente și să nu se îndepărteze...
2
Horoscop
Zodii care au probleme cu dragostea în luna mai 2024. Nativii care nu reușesc să-și găsească marea iubire
Cele patru zodii care au probleme cu dragostea în luna mai 2024 trebuie să fie foarte atente la modul în care aleg să-și gestioneze sentimentele. Mulți nativi sunt pe punctul de a rupe o...
3
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 13 mai – 19 mai 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de tensiuni pe plan amoros în această perioadă. Horoscopul săptămânii 13 mai – 19 mai 2024 vine să aducă vești pentru toate cele 12 zodii în parte. Vor avea loc transformări...
4
Sănătate
De ce nu e recomandat să dormi cu telefonul lângă pat. Ce spun specialiștii despre acest obicei
Sigur și ție ți s-a întâmplat să adormi cu telefonul în mână sau lângă tine. Specialiștii spun că acest obicei ar putea fi nociv pentru tine. Află de ce nu e recomandat să dormi...
5
Horoscop
4 zodii care se căsătoresc în 2024. Nativii care au noroc în dragoste
Astrologii vorbesc despre cele 4 zodii care se căsătoresc în 2024. Acești nativi au noroc când vine vorba de dragoste. Sunt pregătiți să-și întemeieze o familie și să se bucure de momente magice în...
PARTENERI