Când vine vorba de caloriile pe care le au covrigi, multe depind de locul în care locuiești. Diferitele orașe, zone și țări fac diferite tipuri de covrigi. Și tipurile cumpărate din magazin pot diferi ca dimensiune și ingrediente. Ca rezultat, covrigii pot avea între 240 și 400 de calorii.
Câte calorii are un covrig
Potrivit specialiștilor și experților în nutriție, un covrig mediu are 277 de calorii.
- Proteine: 11 g;
- Grăsimi: 1 g;
- Grăsimi saturate: 0,3 g;
- Carbohidrați: 55 g;
- Fibre: 2 g;
- Zahăr: 9 g;
- Sodiu: 443 mg.
În comparație, un covrig conține aproximativ tot atâtea grame de carbohidrați cât trei felii de pâine.
Deși majoritatea oamenilor nu mănâncă covrigii pentru valoarea lor nutritivă, aceștia sunt făcuți cu făină, care conține o sursă bună de fier și vitamine B, notează Taub-Dix. Covrigii conțin și calciu și magneziu, în funcție de tipul pe care îl cumperi.
În plus, un covrig conține aceeași cantitate de proteine ca două ouă de dimensiuni medii și este o sursă decentă de fibre, care pot ajuta ambele să obții senzația de sațietate. În acest caz, cât rău pot cauza covrigii organismului?
Depinde de cât de des îi consumi și cu ce îi mănânci, spune Taub-Dix. Răspunsul depinde și de alți factori, cum ar fi obiectivele tale de sănătate. Chiar dacă nu sunt considerați un aliment sănătos, covrigii au anumite avantaje pentru organism.
Cum poți face covrigii mai sănătoși
Ai crede că covrigii simpli sunt mai sănătoși, nu? Se pare că alegerea pentru semințe este calea de urmat, deoarece acestea conțin grăsimi și fibre sănătoase pentru inimă, spune Taub-Dix. Covrigii cu susan sau semințe sunt puțin mai sănătoși decât cel simplu. Dacă consumi ovăz sau grâu integral, obții și mai multe beneficii pentru că mănânci cereale integrale. Secara este de asemenea o alegere mai bună.
„În aproape toate cazurile la care mă pot gândi, un covrig cumpărat din magazin are mai puține calorii decât unul dintr-un magazin de covrigi. De obicei, sunt mult mai mici”, spune Taub-Dix. În plus, un covrig cumpărat din magazin are etichetă, adaugă ea. „Puteți vedea carbohidrații, fibrele și dacă conțin sodiu sau zahăr.”
Pentru ca un covrig să fie o alegere mai sănătoasă, în loc să-l consumi cu cremă de brânză puternic procesată, Taub-Dix recomandă să alegi topping-uri bogate în nutrienți, cum ar fi: salată de ton, ou sau pui amestecată cu piure de avocado în loc de maioneză, curcan feliat cu salată verde și roșii, unt de arahide sau unt de migdale, pentru o doza în plus de proteine și grăsimi sănătoase.