În special în cazul femeilor, există predispoziția de a lua în greutate peste weekend, potrivit specialiștilor. Totuși, îngrășarea nu este autentică în multe cazuri.
Cauzele pentru care ne îngrășăm mai mult în weekend
„Pentru a câștiga un kilogram de grăsime, ar trebui să mănânci 3.500 de calorii peste caloriile de întreținere”, explică nutriționista Taylor Grasso într-un videoclip recent postat pe TikTok.
Totuși, aceasta apreciază că valoarea indică multe calorii pe care ar trebui să le consumi pentru a lua câteva kilograme peste weekend. În realitate, probabil că nu ai consumat atât de multe calorii și probabil că nu ai luat atât de multă în greutate, potrivit Besttlifeonline.
Nu e deloc neobișnuit ca un weekend în care ne odihnim și ne relaxăm să aibă drept consecință câteva kilograme în plus pe cântar.
Grasso observă că acul cântarului în sus poate reflecta o creștere mai degrabă temporară în greutate. Ea e provocată de câteva obiceiuri-cheie care apar destul de frecvent în weekend. Te întrebi îngrijorată ce ar putea duce la mișcarea în sus a acului cântarului? Acestea sunt principalele 4 cauze ale creșterii în greutate, în weekend, potrivit nutriționistului.
Ai mâncat mai multă sare decât în mod normal
Potrivit lui Grasso, primul obicei care ar putea duce la o creștere în greutate în weekend este consumul de alimente care conțin mai multă sare decât în mod normal.
Consecința este retenția de apă. Într-adevăr, acul cântarului poate să urce, fără ca să te fi îngrășat în realitate. Pe lângă kilogramele în plus arătate de cântar, este posibil să observi și balonare sau umflarea organismului, atunci când sarea este cauza.
O creștere temporară a cantității de sare nu riscă să modifice greutatea pe termen lung. Însă este important de notat că dietele bogate în sare pot declanșa în timp o creștere a grăsimilor, arată cercetările.
O dietă cu conținut scăzut de sodiu, pe de altă parte, ajută la menținerea sănătății optime a inimii. Ea scade riscul de hipertensiune arterială, de atac de cord și accident vascular cerebral.
Ai mâncat mai mulți carbohidrați decât în mod normal
Grasso mai spune că și o creștere a carbohidraților s-ar putea afla în spatele creșterii în greutate în weekend, dar totuși nu este un motiv de îngrijorare.
„Carbohidrații nu vă fac să vă îngrășați. Orice alimente sau calorii în exces ar putea duce la creșterea în greutate”, explică experta. Carbohidrații se descompun în glucoză, stocată apoi în musculatură sub formă de glicogen. Iar glicogenul reține apă. Așadar, dacă vei consuma mai mulți carbohidrați în weekend, probabilitatea de a reține mai multă apă în organism crește”, mai explică aceasta.
Ai consumat mai mult alcool decât în mod normal
De asemenea, va trebui să iei în calcul dacă ai consumat mai mult alcool în weekend, decât bei în mod normal, pe parcursul săptămânii. Și alcoolul ar putea fi blamat pentru creșterea în greutate în cele două zile.
După cum se știe, alcoolul poate provoca deshidratarea organismului. Pe măsură ce acesta încearcă să contracareze efectul alcoolului, este posibil să reții apă.
Funcțiile normale ale corpului dezechilibrează temporar acul cântarului
Funcțiile și ritmurile naturale ale organismului pot provoca o schimbare temporară a greutății, mai spune Grasso. De regulă femeile se îngrașă înainte sau în timpul menstruației.
Printre soluțiile avansate de specialist, se numără o dietă alimentară care să aibă în prim-plan fructele, legumele și verdețurile, proteinele, dar și consumul a multă apă. În orice caz, conchide nutriționista, nu trebuie să ne îngrijorăm din cauza unei creșteri temporare în greutate. De evitat să trecem brusc la o dietă prea restrictivă. Esențial e să ne menținem rutina alimentară echilibrată.