Un pas important pentru a avea un somn bun este să acorzi atenție igienei somnului. Făcând o mică ajustare a stilului și atitudinii tale de viață, îți poți îmbunătăți drastic igiena somnului. Există, de asemenea, câteva trucuri naturale pentru a îmbunătăți calitatea somnului.
Ce este igiena somnului
Igiena somnului se referă la toate variabilele controlabile care te pot ajuta să obții un somn bun, constant și neîntrerupt. Acestea includ obiceiurile de somn, mediul și comportamentele, inclusiv o mare parte din rutina înainte de culcare.
Cât de mult mănânci și cât de repede mănânci înainte de a merge la culcare sunt de asemenea cruciale. Fiecare activitate pe care ai făcut-o pe parcursul zilei până în orele înainte de culcare contează de asemenea.
Cum să știi dacă ai o igienă sănătoasă a somnului
Repetarea unor obiceiuri simple poate îmbunătăți sau înrăutăți igiena somnului. Dacă adormi cu greu noaptea, sunt șanse să ai o igienă proastă a somnului. Semnele că ai o igienă precară a somnului pot include dificultăți de a adormi imediat, tulburări de somn și incapacitatea de a rămâne trează și energică în timpul zilei. Alte semne posibile includ lipsa calității somnului, starea de spirit și scăderea libidoului.
Igiena slabă a somnului poate interfera foarte mult cu rutina zilnică. Studiile arată că există o legătură puternică între a dormi bine și dezvoltarea unor boli grave precum hipertensiunea arterială, diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare și tulburările neurodegenerative precum demența. Efectuarea de modificări pentru a obține o igienă bună a somnului poate duce la obținerea unui somn excelent. În cele din urmă vei constata că ai o stare de sănătate mai bună.
Sfaturi simple pentru a îmbunătăți igiena somnului
Dr. Michael Breus, psiholog clinician și expert în medicina somnului, a scris pe The Sleep Doctor că respectarea unui program constant de somn și de trezire va îmbunătăți igiena somnului. Un alt sfat util pentru a obține o bună igienă a somnului este să eviți să dormi după ora 15:00. Poate fi un obicei dăunător somnului de noaptea. De asemenea, este important, a spus el, să ai activitate fizică în timpul zilei. Ia în considerare să eviți produsele care conțin nicotină.
De asemenea, Breus recomandă să te abții de la cofeină cu șase ore înainte de culcare. Acest lucru poate afecta puternic somnul. Contrar credinței populare, a spus Breus, alcoolul nu este de ajutor pentru a avea un somn bun. El poate interfera cu ciclul tău de somn.
Mâncatul într-o cantitate mare la cină nu va favoriza nici igiena somnului, așa că cel mai bine este să optezi pentru mese ușoare, a spus Breus. Și, în sfârșit, în loc să petreci prea mult timp cu ochii în telefon sau la televizor înainte de culcare, poți citi, asculta muzică sau chiar să faci niște yoga pentru a te relaxa. Aceste schimbări simple în rutina de somn te pot ajuta să dormi liniștită.