Pâinea este unul dintre cele mai consumate alimente de la noi din țară. Aceasta este nelipsită de pe mesele românilor, fie că este vorba de masa de prânz sau cea de seară. Pâinea însoțește o mulțime de rețete de mâncare și este ideală atunci când este pregătită în casă.
Ce poți pune în aluatul de pâine pentru a fi mai pufoasă și gustoasă
Pâinea continuă să fie un aliment de bază în viața noastră. Aceasta este nelipsită de pe mese și bucură românii din întreaga țară.
Fiind un aliment nelipsit din viața noastră, bucătării specialiști s-au gândit să-ți ofere și câteva trucuri pentru a o pregăti chiar tu. Pentru a obține o pâine pufoasă, cu o crustă crocantă, dar moale la interior, ai nevoie de câteva ingrediente simple.
Făina joacă un rol extrem de important, dar nu doar aceasta. Bucătării specialiști susțin că există un ingredient secret care trebuie adăugat în timpul pregătirii aluatului perfect.
Dacă te întrebi ce poți pune în aluatul de pâine pentru a fi mai pufoasă și gustoasă, află că aluatul tău ar trebui să conțină apă minerală. Secretul pentru a avea o textură pufoasă este acela de a pune apă minerală în compoziția clasică. Dioxidul de carbon din apa minerală devine un agent de creștere imediată a drojdiei.
Acest lucru conferă aluatului acea textură pufoasă și moale. Pe lângă miezul delicios, apa minerală are o contribuție importantă și asupra realizării unei cruste crocante.
Atunci când apa minerală este expusă temperaturilor înalte, aceasta degajă dioxidul de carbon și ajută la formarea unei cruste delicioase, susțin bucătării specialiști pentru publicațiile internaționale.
Pentru că ne dorim să-ți fim de ajutor, mai jos găsești și rețeta noastră pentru pâine de casă.
Cum prepari pâine de casă, pufoasă și gustoasă
Rețeta clasică este îmbunătățită cu ajutorul adăugării de apă minerală. Mai jos găsești lista completă cu ingredientele necesare și pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a obține o pâine perfectă.
- 500 gr făină albă
- 250 ml apă minerală
- 20 gr drojdie proaspătă
- ½ linguriță de zahăr
- 1 linguriță sare
- 20 ml de ulei
Începe prin a cerne făina și a lăsa-o la temperatura camerei pentru cel puțin jumătate de oră. În același vas adaugă și sarea, iar apoi cerne întreaga compoziție din nou. Într-un bol mai mic pune drojdia bine sfărâmată, apoi adaugă zahărul și amestecă cele două ingrediente, punând și 50 ml de apă caldă.
Lasă bolul cu maia deoparte până când aceasta se activează și își dublează volumul. Descoperă și o rețetă clasică de maia. Pentru pregătirea aluatului începe prin a crea loc în mijlocul făinii din bol și a adăuga maiaua cu drojdie.
Cu ajutorul mixerului special sau cu o spatulă începe amestecarea făinii cu maiaua, turând apa minerală treptat. La final poți adăuga și uleiul. Frământă până ai obtinut un aluat omogen și lasă-l la dospit pentru cel puțin o oră, la loc cald.
Pe masa de lucru presară făină și dă aluatului o formă alungită. Transferă-l într-o tavă de copt, tapetată cu hârtie pergament și lasă-l 15 minute să mai crească. Pornește cuptorul la 175 de grade Celsius. Crestează ușor aluatul înainte de a-l introduce la cuptor. Coace pâinea pentru 40- 50 de minte la 175 de grade Celsius.