Acest tic poate crește riscul de infecție din cauza faptului că acolo este de fapt o rană deschisă. Până la urmă nu este vorba doar despre o problemă estetică. Lucrurile nu se opresc aici. Rosul unghiilor poate afecta și alte părți ale corpului și poate duce la probleme dentare, potrivit Clinicii Cleveland. Atunci când îți rozi unghiile ajungi să aplici forță cu maxilarul, lucru care dăunează dinților, scrie Thelist.com.
Ce se întâmplă cu adevărat cu corpul tău când îți rozi unghiile
Rosul unghiilor se numește în termeni specifici onicofagia cronică. Este un obicei care se întâlnești atât la adulți cât și la copii. Factorii principali care duc la acest obicei sunt stresul, oboseala, plictiseala sau foamea. Cu toate acestea, se pare că rosul unghiilor este una dintre metodele la îndemână ca să te eliberezi de tensiune pe moment.
Pentru că de cele mai multe ori rosul unghiilor este un tic pe care nu-l poți controla, te expui unor boli infecțioase. Te poți infecta cu bacterii care duc de la răceli grave la gingivită. Pe plan estetic, acest obicei este cauza unor unghii deformate dacă țesutul de sub unghie a fost și el afectat.
Și având în vedere că mâinile și degetele sunt unul dintre cele mai frecvente locuri unde poți găsi germeni, este inevitabil ca aceștia să nu fie transferați în gură. Prin urmare, acest obicei simplu la prima vedere crește riscul de a răci și te poate infecta cu tipuri de virusuri precum COVID-19 sau gripa.
Unghiile sunt importante și ele, ca oricare parte a corpului. Iată 4 obiceiuri care le afectează.
La ce boli de expui dacă îți rozi unghiile
Răceala și gripa nu sunt singurele lucruri care te pot afecta dacă îți muști unghiile. După cum scrie site-ul Time, bacteriile numite enterobacteriacee se găsesc adesea pe mâini și degete după ce au intrat în contact cu o suprafață infectată. Această bacterie, care include salmonella și E. coli, se dezvoltă sub crăpătura dintre vârfurile unghiilor. Dacă ai obiceiul să-ți rozi unghiile, această bacterie este apoi transferată în gură și intestin. Se poate ajunge la cazuri de infecții gastro-intestinale care pot include diaree, dureri abdominale și vărsături.
Există o altă infecție bacteriană comună celor care își mușcă unghiile și anume paronichia. Această infecție apare de obicei pe pielea din jurul cuticulei sau pe părțile laterale ale unghiei. De obicei, se prezintă cu inflamație în jurul locului afectat. Potrivit DermNet NZ, infecția bacteriană este cauzată de o ruptură a pielii amestecată cu Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogense, Pseudomonas și alți agenți patogeni bacterieni precum virusul herpes.
Primul pas ca să scapi de rosul unghiilor este să descoperi factorii care te conduc spre acest obicei. De cele mai multe ori, specialiștii recomandă să apelezi la activități care îți țin mâinile ocupate sau să mesteci gumă. Un alt sfat este să tai unghiile cât mai scurte până scapi de acest obicei.