Cele mai multe persoane sunt de părere că ouăle duc la creșterea colesterolului și la apariția bolilor de inimă. Mai multe studii au dus la o reputație nu tocmai favorabilă consumului de ouă. Însă cele mai recente studii vin să demonteze miturile privind creșterea exagerată a nivelului de colesterol.
Ce se întâmplă dacă mănânci ouă timp de o săptămână
Ouăle sunt o sursă excelentă de proteine. Clinica Mayo a vorbit în cadrul mai multor studii despre beneficiile consumului de ouă. S-a descoperit faptul că nu există o legătură directă între consumul de ouă și apariția bolilor cronice.
Beneficiile acestor produse variază, desigur, și în funcție de modul în care sunt gătite. Ouăle fierte vor fi mult mai sănătoase decât cele gătite cu ulei. Johna Burdeos, dietetician înregistrat, spune că ouăle sunt bogate în nutrienți, proteine și sunt o sursă bună de vitamine și minerale, inclusiv vitamine solubile în grăsimi ( A, D, E și K).
Despre ouă se spune că ar conține proteinele perfecte, deoarece conțin toți cei nouă aminoacizi esențiali, fiind și o sursă excelentă de antioxidanți (seleniu și carotenoizi din gălbenuș). Un ou mare îți oferă opt grame de proteine, spun specialiștii. Având în vedere toate aceste beneficii, nutriționiștii au vrut să afle ce se întâmplă dacă mănânci ouă zilnic pentru o perioadă de o săptămână.
Ouăle sunt versatile și pot fi pregătite într-o mulțime de preparate sănătoase și hrănitoare. Iată cum te poți bucura de beneficiile acestora și ce se întâmplă dacă alegi să le consumi zilnic.
Specialiștii au sesizat în urma acestui experiment că la final de săptămână au avut o putere de concentrare mult mai mare, iar senzația de foame a dispărut treptat. Ouăle sunt sățioase și reușesc să scadă pofta de mâncare, deoarece îți dau senzația de plin pentru o perioadă mai lungă de timp.
Cât de sănătos este consumul de ouă
Universitatea Harvard a vorbit într-un studiu despre regulile de sănătate raportate la consumul de alimente pe care le integrăm în dieta zilnică.
Conform Universității Harvard, o persoană nu ar trebui să consume mai mult de două ouă pe săptămână, deoarece un ou are aproximativ 200 de miligrame de colesterol și limita zilnică este de 300. Studii recente vin și contrazic regulile stabilite anterior de către specialiștii de la Harvard. Este nevoie de o cercetare mai amplă în ceea ce privește consumul de ouă.
Harvard Health susține în prezent că o persoană obișnuită ”nu suferă niciun rău dacă mănâncă până la șapte ouă pe săptămână”. Nutriționiștii sunt rezervați în ceea ce privește numărul exact. Totuși, aceștia îi îndeamnă pe oameni să consume ouăle cu moderație.
La fel de mult va conta și modul de gătire al preparatelor în care alegi să incluzi ouă. Iată aici o rețetă sănătoasă pentru prima masă a zilei. Vezi cum poți să faci cele mai bune ouă bătute.