După ce au devenit conștienți de riscurile care vin odată cu obezitatea, milioane de oameni și-au schimbat stilul de viață. Au început să mânânce sănătos și să facă sport. Astfel, ei s-au reîndrăgostit de propriul corp, iar unii au continuat „să topească“ acele kilograme de care doreau să scape. Totodată, s-au transformat în exemple pentru cei din jurul lor.
Ce se întâmplă în corpul tău atunci când slăbești
Indiferent care ar fi motivul pentru care îți dorești să pierzi din greutate, este esențial să înțelegi beneficiile și riscurile. Nu mai este un secret pentru nimeni că atunci când „sunt topite“ kilogramele, nu dispare doar grăsimea din organism. Se petrec schimbări și la nivelul masei musculare, dar și la nivel mental și emoțional.
„O concepție greșită des întâlnită este că putem viza grăsimea și să pierdem grăsime în anumite zone. Nu așa funcționează fiziologia noastră. Dacă nu mănânci suficient pentru a-ți satisface nevoile de energie, corpul tău se va întoarce la rezervele sale de glicogen. Apoi, la mușchii tăi și, apoi, grăsimea (n.r.: pentru a le folosi ca energie)“, a spus dr. Jasmine Hormati pentru publicația EatingWell. Ea este nutriționist specializat în boli gastroenterologie și metabolice în New York City.
Altfel spus: un procent din masa fără grăsime, care poate include apa, mușchii scheletici sau chiar masa osoasă, însoțește, de obicei, scăderea în greutate. Procentul de masă grasă în comparație cu masa fără grăsimi pierdută depinde de diferiți factori.
Un studiu din 2018 a constatat că participanții care au slăbit din cauza restricției calorice au avut o reducere a masei slabe a membrelor inferioare. În schimb, cei care au obținut pierderea în greutate datorită exercițiilor fizice și-au menținut masa fără grăsimi.
În plus, unele grupuri de oameni pot prezenta un risc distinct de a pierde masa fără grăsimi în timpul scăderii în greutate. Este vorba și despre persoanele aflate în postmenopauză, cele care sunt în etate, cele cu boli metabolice și sportivii, potrivit unui articol din 2021 din Nutrients.
Beneficiile și dezavantajele slăbitului
Scăderea numărului de kilograme și creștea încrederii în sine sunt doar două dintre beneficiile de care se bucură o persoană atunci când slăbește.
În continuare, vei afla lista cu schimbările pozitive ale acestui proces:
- vei putea să gândești mai clar, pentru că sunt îmbunătățite funcțiile creierului odată cu kilogramele „topite“;
- ai o stare psihică mai bună;
- este redus riscul de cancer;
- sănătatea metabolică se poate îmbunătăți;
- tensiunea și colesterolul scad;
- temperatura corpului se modifică și, astfel, vei constata că nu îți mai este cald tot timpul;
- vei avea un somn mai odihnitor;
- mobilitatea se îmbunătățește;
- vei avea obiceiuri sănătoase.
Descoperă care sunt alimentele ce conțin puține calorii. Aceste gustări sunt recomandate de nutriționiști în cazul dacă vrei să slăbești.
Pe de altă parte, dacă slăbitul se produce prea repede, atunci vor exista unele dezavantaje, au transmis cei de la Healthline. Principalele dezavantaje ale pierderii în greutate într-un timp scurt sunt:
- pierzi din masa musculară și nu din grăsime;
- nu oferi organismului nutrienții necesari de care are nevoie să funcționeze optim;
- te simți obosită tot timpul, pentru că nivelul de energie este scăzut;
- poți să dezvolți probleme cu digestia;
- vei simți des senzația de foame;
- te poți confrunta cu stări de irascibilitate.
- te poți deshidrata.