Multe obiceiuri sănătoase pot avea un impact pozitiv asupra organismului nostru. Consumul de alimente sănătoase corelat cu un stil de viață activ te poate ajuta să ai o viață activă și fără prea multe probleme de sănătate.
Ce se poate întâmpla cu corpul tău dacă faci 30 de minute de sport în fiecare zi
Pentru a-ți menține corpul într-o formă cât mai sănătoasă, specialității recomandă să rămâi activă. Includerea mișcării în rutina ta de activitate este asociată cu unele beneficii destul de impresionante. Cele 30 de minute de mișcare pot face diferența în viața ta.
Exercițiile fizice regulate sunt un instrument puternic pentru menținerea unui stil de viață sănătos. Includerea mișcării în obiceiurile tale zilnice poate aduce o mulțime de beneficii profunde sănătății tale.
Un beneficiu semnificativ al exercițiilor fizice regulate este impactul său pozitiv asupra funcționării cognitive. Exercițiile aerobice pot ajute, de asemenea, la reducerea declinului cogniției.
Cu atât mai mult, unele cercetări au arătat că creșterea activității fizice ar putea ajuta chiar la prevenirea a aproximativ 3 % din toate cazurile de demență, spune un studiu din 2021.
Exercițiile fizice regulate joacă un rol esențial și în menținerea sănătății inimii.
Creșterea ritmului cardiac promovează o mai bună circulație a sângelui, ceea ce ajută la reducerea riscului de boli cardiovasculare. În plus, activitatea fizică frecventă poate ajuta, de asemenea, la scăderea nivelului de colesterol din organism.
Specialiștii de la EatingWell susțin că exercițiile fizice regulate pot să îmnuntțească somnul. În timp, poți avea un somn mai sănătos și mai odihnitor, spun specialiștii.
Ce impact are sportul asupra stării tale psihice
Chiar și 30 de minute de mișcare pe zi pot face diferența în ceea ce privește nivelul tău de energie. Exercițiile fizice sunt, de asemenea, un stimulent de energie natural și durabil.
Când faci sport, fluxul de sânge din corp crește și nutrienți importanți ajung mult mai ulor la organism. Acest proces ajută la conversia nutrienților în energie utilizabilă și îmbunătățește rezistența organismului. Mai multă activitate fizică regulată ajută la îmbunătățirea funcției metabolice.
Cercetările au arătat că sportul te poate ajuta la menținerea sănătății mintale și la îmbunătățirea stării de spirit.
Exercițiile fizice declanșează eliberarea de endorfine, numite hormonii senzației de bine. Activitatea fizică regulată poate, de asemenea, atenua simptomele depresiei și anxietății prin promovarea relaxării și îmbunătățirea capacității organismului de a face față stresului.
Riscuri potențiale și precauții
În ciuda numeroaselor beneficii pentru sănătate, există și riscuri potențiale. Exercițiile cu impact puternic pot aduce cu sine leziuni ale corpului cum ar fi entorse și fracturi.
Este important să iei lucrurile pas cu pas și să nu te forțezi prea mult din prima. Exercițiul excesiv, fără odihnă, poate duce la scăderea performanței, creșterea ritmului cardiac în repaus și dureri musculare persistente.
Deși sunt rare, exercițiile intense pot duce uneori la probleme cardiace la persoanele cu afecțiuni cardiace. Este important să te consulți cu medicul tău specialist și să faci sport cu moderație, mai ales dacă ești la început de drum.
Progresia graduală este importantă pentru o persoană care nu este obișnuită cu efortul fizic, spun specialiștii de la Parade.com.