Ce se poate întâmpla în corp dacă nu mănânci 24 de ore. Experții recomandă să fii atentă cu acest tip de post intermitent

Iată ce se poate întâmpla în corp dacă nu mănânci 24 de ore. Ești curioasă să știi ce presupune acest tip de post intermitent? Dacă te-ai gândit să îl urmezi, află la ce trebuie să fii atentă.

Claudia-Ellena Ignat
Publicat: 7 august 2024, 6:13
O dietă bogată în calorii poate crește riscul de boli, inclusiv obezitate, diabet de tip 2 și boli de inimă / Shutterstock

Postul intermitent ajută la reducerea inflamației din corp. Inflamația este un efect secundar potențial dăunător al sistemului imunitar al organismului, care stă la baza unor boli cronice ca Parkinson și Alzheimer.

Ce se poate întâmpla în corp dacă nu mănânci 24 de ore

O dietă bogată în calorii poate crește riscul de boli, inclusiv obezitate, diabet de tip 2 și boli de inimă. Toate acestea sunt strâns legate de inflamația cronică a organismului. Inflamația este răspunsul natural al corpului la răni sau infecții.

Acest proces poate fi declanșat de alte mecanisme, cum ar fi „inflamazomul”, care acționează ca o alarmă în celulele corpului. Acesta declanșează inflamația pentru a proteja organismul atunci când simte că este în pericol.

Cercetătorii de la Universitatea Cambridge au făcut un experiment, prin care au colectat probe de sânge de la voluntari. Aceștia au consumat o masă inițială de 500 Kcal. Ulterior, au postit timp de 24 de ore și apoi au fost realimentați cu mese de 500 Kcal.

Studiul a observat că în timpul postului, nivelurile de interleukină 1 beta au fost reduse și nivelurile de acid arahidonic au fost crescute. Mai exact, acestea sunt modificările responsabile pentru reducerea inflamației metabolice în timpul stării de post.

„Ceea ce a devenit evident în ultimii ani este că un inflamazom în special inflamazomul NLRP3. Este foarte important într-o serie de boli majore, cum ar fi obezitatea și ateroscleroza. Dar și în boli precum Alzheimer și boala Parkinson, multe dintre bolile de vârstă înaintată.” a declarat profesorul Clare Bryant de la Universitatea din Cambridge.

Cercetătorii au constatat că postul intermitent contribuie la suprimarea inflamației metabolice și este asociat cu o scădere a citokinelor proinflamatorii serice, cum este interleukina 1-beta.

Efectele postului intermitent asupra organismului

Un post de 24 de ore presupune abținerea de la mâncare pentru o perioadă de 24 de ore între mese. În acest timp, este permis consumul de băuturi fără calorii.

Postul de 24 de ore este asociat cu metoda de post intermitent „Eat Stop Eat”. Poți urma acest regim o dată sau de două ori pe săptămână. Este important să ai un interval de 2 până la cinci zile între perioadele de post. Află care sunt toate tipurile de post intermitent, pentru a alege cea mai potrivită metodă pentru tine.

Postul de 24 de ore este o strategie de post intermitent care poate aduce beneficii puternice, chiar și atunci când este practicată o dată pe săptămână. Iată ce se poate întâmpla în corp dacă nu mănânci 24 de ore. În primul rând, în organism se declanșează diverse procese corporale benefice și regenerative care susțin sănătatea metabolică.

De asemenea, este redus riscul de a dezvolta boli de inimă, iar grăsimea corporală stocată este metabolizată. Postul intermitent reduce procesul de îmbătrânire, ajută la reglarea glicemiei, îmbunătățește nivelul de colesterol și trigliceride și activează autofagia și producția de celule stem. Astfel, este redus riscul apariției celulelor canceroase.

Pentru a fi mai ușor să reziști tentațiilor în cele 24 de ore, poți apela la diverse trucuri. Bea apă minerală cu lămâie sau ceaiuri ca să îți păstrezi nivelul de energie. Poți să consumi și cafea neagră, fără zahăr. O ceașcă de cafea are 2-3 calorii, ceea ce nu este suficient pentru a interfera cu starea metabolică de post.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 16 septembrie – 22 septembrie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Schimbările astrale aduc modificări pentru toate zodiile. Horoscopul săptămânii 16 septembrie – 22 septembrie 2024 vine cu surprize în viața personală și profesională. Va avea loc Luna Plină și Eclipsa de Lună în zodia...
2
Sănătate
Ingredientul care te ajută să reduci balonarea. Gospodinele îl folosesc în multe preparate gustoase
Acesta este ingredientul care te ajută să reduci balonarea. Gospodinele îl folosesc în mult preparate gustoase. Experții recomandă folosirea ghimbirului pentru ameliorarea stărilor de greață, însă acest ingredient secret este minuna pentru persoanele care...
3
Rețete
Plăcintă cu prune și aluat fraged. Un desert simplu și ușor
Această plăcintă cu prune și aluat fraged este un desert clasic, simplu și delicios, perfect pentru sezonul prunelor. Acest tip de plăcintă combină dulceața și aroma prunelor coapte cu textura ușoară și crocantă a...
4
Timp liber
Ingredientul secret pentru cele mai bune mere coapte. Cum să prepari rapid desertul preferat al toamnei
Acesta este ingredientul secret pentru cele mai bune mere coapte. Desertul tradițional deschide perfect sezonul de toamnă. Te vei bucura de aromele dulci – acrișoare ale merelor. Descoperă mai departe rețeta simplă și rapidă....
5
Horoscop
Trăsături mai puțin cunoscute despre fiecare semn zodiacal. Ce secrete pot ascunde nativii
Există unele trăsături mai puțin cunoscute despre fiecare semn zodiacal. Aceste secrete ale nativilor din zodiac sunt foarte bine păstrate. Astrologii dezvăluie detalii noi despre semnele care ne guvernează destinul. Cu toții cunoaștem „trăsăturile”...
PARTENERI