Rețetele de cheesecake au apărut mai întâi în Statele Unite. Ulterior au fost preluate și adaptate de toate bucătăriile lumii. Se numără printre deserturile favorite, atât din punct de vedere al gustului și aspectului, cât și al simplității în preparare.
Rețetele acestui desert se pot prepara în diferite combinații. Pot fi preparate simple, doar din compoziția de brânză și ingredientele complementare, dar și combinate. Combinația cu fructe este cea mai populară, însă nici cheesecake-urile cu ciocolată sau cu diferite jeleuri nu sunt de ocolit. Descoperă aici și o rețetă de cheesecake cu jeleu de căpșuni, fără coacere. Iar mai jos, descoperă rețeta de cheesecake din bucătăria japoneză.
Cheesecake japonez – Ingrediente
- 6 ouă de mărime medie
- 250 gr de zahăr
- 300 gr de brânză cremoasă
- 120 ml de lapte
- 50 gr de unt gras
- 1 linguriță cu extract de vanilie
- sucul de la 1/2 lămâie
- 200 g de făină
- 50 gr de amidon
- un praf de sare
- zahăr pudră pentru decor
- afine sau alte fructe.
Rețeta desertului japonez – Mod de preparare
Cantitățile ingredientelor sunt calculate pentru o formă de copt cu diametrul de 25 cm și pereți mai înalți. Înainte de a începe amestecarea ingredientelor pentru compoziția desertului, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Apoi, pregătește forma de copt în care așezi hârtie pergament. Unge hârtia cu ulei pentru a se desprinde frumos după coacerea desertului.
Cum prepari compoziția pentru cheesecake japonez
Așază o cratiță pe flacăra aragazului și pune în ea crema de brânză, laptele și untul. Amestecă ingredientele în timp ce se încălzesc și se diluează untul și crema de brânză. Nu lăsa compoziția să atingă punctul de fierbere, ci doar să se omogenizeze. Stinge focul și pune cratița deoparte, până când pregătești celelalte ingrediente.
Separă albușurile de gălbenușuri în două boluri. Amestecă gălbenușurile cu vanilia și sucul de lămâie. Adaugă acest amestec peste compoziția de lapte cu cremă de brânză și unt, după ce s-a răcorit puțin. Amestecă bine pentru omogenizare. Apoi, adaugă treptat făina și amidonul, amestecând intens cu ajutorul unui tel.
Peste albușuri presară un praf de sare și amestecă-le cu ajutorul unui mixer, până când devin spumoase. Adaugă zahărul puțin câte puțin, în timp ce amesteci intens. Te oprești din amestecat atunci când obții o bezea fermă, ca atunci când prepari rețetele de pandișpan.
Adaugă bezeaua peste compoziția de mai sus și încorporeaz-o cu grijă, folosind o spatulă și mișcări ample, de jos în sus. Nu amesteca compoziția în exces pentru a nu scoate aerul din ea. Întinde compoziția obținută în tava pregătită.
Introdu tava în cuptor și coace deliciosul cheesecake japonez pentru 30 de minute la 180 de grade Celsius. Apoi, micșorează temperatura la 150 de grade Celsius și mai coace desertul pentru 40-50 de minute sau până când se dublează în volum și se rumenește frumos la suprafață.
După coacere, lasă cheesecake-ul să se răcească în forma de copt pentru 10 minute, apoi transferă-l pe un platou.
Decorează-l cu zahăr pudră și, opțional, cu fructe proaspete: afine, zmeură, etc. Porționează-l după răcirea completă pentru a nu se deforma.
Poți prepara acest cheesecake japonez și pe post de pască fără aluat.
Iar dacă mai dorești să experimentezi astfel de rețetă, îți recomandăm să încerci și rețeta de Basque burnt cheesecake.