Ricotta este un tip de brânză produsă în Italia, care se prepară, în general, din zerul laptelui după prepararea cașului. Cuvântul „ricotta” înseamnă „refiert”. Este, de fapt, asociată cu urda din bucătăria românească și se prepară, în special, din lapte de oaie. Însă este la fel de gustoasă și mai slabă caloric, preparată din lapte de vaci. Este genul de brânză care se folosește la diverse preparate dulci sau sărate.
Îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a pregăti și tu chifle cu ricotta în aluat, perfecte pentru mic dejun.
Rețetă de chifle pufoase cu ricotta – Ingrediente
- 250 gr făină albă de grâu
- 250 g ricotta
- 150 ml apă călduță
- 1 linguriță zahăr
- 6 gr drojdie proaspătă sau 3 gr drojdie uscată
- 1/2 linguriță rasă de sare
- puțin ulei pentru uns
Chifle pufoase cu ricotta – Mod de preparare
Comparativ cu aluatul de pâine clasică, aluatului pentru chifle îi este necesar mai mult timp de dospire, pentru ca chiflele să iasă pufoase.
Începe prin a dilua drojdia amestecând-o cu zahărul și turnând puțină apă caldă peste amestec. Omogenizează bine acest amestec.
Cerne făina într-un vas și amestec-o bine cu sarea. Creează o adâncitură la mijlocul ei și pune acolo drojdia diluată. Acoperă vasul și lasă drojdia să se activeze 10-12 minute. După acest interval, amestecă făina cu drojdia activată, turnând în fir subțire și apa caldă. Frământă aluatul până devine compact, mai întâi în vas, apoi pe masa presărată cu făină. Pune aluatul frământat înapoi în vas, acoperă-l cu o folie de prospețime și lasă-l la loc cald aproximativ două ore.
Între timp, pune brânza într-o sită deasă, la scurs.
După ce au trecut cele două ore, amestecă aluatul cu brânza ricotta. Nu amesteca prea mult, pentru a nu se îngloba brânza prea mult în aluat. Las-o mai răsfirată pentru a da aspect plăcut chiflelor după coacere.
Cum modelezi și coci chiflele pufoase cu ricotta
Pentru că aluatul de chifle va avea o consistență mai lipicioasă după adaosul de brânză, te folosești de puțin ulei pentru modelarea chiflelor. Împarte aluatul în 12 părți aproximativ egale. Cu mâinile unse cu puțin ulei modelează-le în forme sferice și așază-le în tavă la distanțe de 3-4 cm una față de alta. Acoperă chiflele din nou cu folie de prospețime și lasă-le la odihnit 35-40 de minute.
Între timp, pornește cuptorul la 200 de grade Celsius. Coace minunatele chifle pufoase cu ricotta pentru 20 de minute la 200 de grade Celsius.
Nu le lăsa să se rumenească foarte mult, acestea se coc rapid la interior, deoarece ies foarte pufoase.
Lasă-le să se tempereze mai întâi în tava de copt pentru 5-6 minute. Apoi le poți transfera pe un suport de răcire și ulterior, într-un coșuleț de pâine.
Spor și poftă bună!