Loboda este una dintre verdețurile de primăvară pline vitamine și minerale. Ca și în cazul spanacului, și al urzicilor, ștevia este indicat s-o includem în alimentația noastră, imediat ce apare în grădini.
Este benefică pentru sănătatea organismului. Conține cantități însemnate de vitamina C și vitamina K, dar și de minerale precum fier, calciu și magneziu. Are un conținut ridicat de antioxidanți și proprietăți diuretice, depurative, laxative și detoxifiante.
Frunzele de lobodă au gust ușor acrișor și sunt ideale pentru supe și ciorbe. Pot fi incluse și în rețete de mâncăruri scăzute sau în cele de aperitive. Merg tare bine combinate și cu alte verdețuri de primăvară, pentru un plus de gust și de sănătate.
Descoperă aici un articol despre beneficiile consumului de lobodă și de ce este indicat să o incluzi în dieta ta.
În continuare, vei descoperi rețeta completă pentru ciorba din frunze de lobodă și cu omletă.
Ciorbă de lobodă cu omletă și mărar – Ingrediente
Lista de ingrediente pentru prepararea ciorbei de primăvară se împarte în două categorii: pentru ciorba propriu-zisă și omleta cu mărar.
Pentru ciorba de lobodă:
- 750 gr frunze de lobodă
- 1 legătură de ceapă verde
- 250 gr roșii cu legume pentru ciorbe
- 100 gr orez
- sare și piper
- suc de lămâie după gust
- 2 l apă
- 2 linguri ulei de floarea soarelui
- 1 legătură de leuștean verde.
Pentru omletă:
- 3 ouă
- 1 legătură de mărar verde
- 1 cubuleț de unt
- 1 lingură griș
- 1 lingură legume deshidratate
- sare și piper.
Ciorbă de lobodă cu omletă și mărar – Mod de preparare
Prima dată, te ocupi de curățarea, clătirea și scurgerea frunzelor de lobodă. Le speli bine în 2-3 ape pentru a îndepărta toate impuritățile, apoi le lași într-o sită, la scurs.
În același timp, cureți și clătești și ceapa verde, mărarul și leușteanul și le lași și pe acestea la scurs.
Omleta o vei prepara la final de fierbere a ciorbei sau înainte de servirea acesteia.
Descoperă și o rețetă de ciorbă de leurdă plină de savoare și vitamine.
Cum prepari ciorbă de lobodă cu omletă
Pune o oală cu apa la fiert. Într-o tigaie, pune uleiul la încins și călește ușor cozile de ceapă tocate solzișori. Lasă-le doar să se înmoaie ușor, apoi adaugă roșiile cu legume pentru ciorbe. Fierbe sosul de roșii cu ceapă verde pentru 10-12 minute, amestecând din când în când pentru omogenizare.
Adaugă orezul, apoi apa fierbinte. Mai fierbe ingredientele din oală până când orezul este hidratat. Toacă loboda în franjuri și adaug-o în oala cu ingredientele pentru ciorbă.
Fierbe și loboda pentru aproximativ 12-15 minute și potrivește gustul ciorbei cu sare, piper și suc de lămâie. Sucul de lămâie se poate adăuga și în timpul servirii.
Înainte de stingerea focului, adaugă și leușteanul verde, tocat mărunt.
Pentru a servi delicioasa ciorbă de lobodă cu omletă, prepară o omletă clasică, dar în care adaugi mărar verde.
Într-un bol, amestecă bine ouăle cu un praf de sare și unul de piper. Apoi, adaugă mărarul tocat și grișul. Pune o tigaie la încins și topește untul în ea. Apoi, adaugă compoziția pentru omletă cu mărar și rumenește-o pentru un minut pe prima parte. Întoarce-o și rumenește-o și pe a doua parte. Apoi, o rulezi și o tai în rondele.
O adaugi în ciorba de lobodă în timpul servirii.
Poți prepara omleta și combinată cu alte ingrediente pentru gusturi deosebită. Un exemplu îl poți descoperi la rețeta de omletă cu ceapă verde și șuncă afumată.