Poți opta pentru loboda verde sau pentru loboda roșie sau poți chiar să le combini. Poți adăuga salată verde sau oricare dintre verdețurile primăverii: spanac, ștevie, urzici. Vei beneficia de o explozie de gusturi, de arome, dar mai ales de vitamine.
Specialiștii în nutriție ne asigură că frunzele de lobodă au un conținut bogat în vitamine și minerale. De menționat sunt vitamina C, vitamina K, calciu, magneziu, fosfor, fier, zinc și seleniu. Însă, pe lângă aportul crescut de vitamine, loboda mai conține proteine și fibre.
Așadar, loboda face parte dintre alimentele nutritive și sănătoase. În plus, aceasta are un conținut caloric redus, deci poate fi consumată și în curele de slăbire.
Îți ofrerim mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru a pregăti și tu o ciorbă de primăvară plină de savoare și vitamine.
Ciorbă de lobodă roșie cu leuștean – Ingrediente
- 500 gr lobodă roșie
- 1 buchet de salată verde
- 1 ceapă
- 1 morcov
- 1 țelină mică, cu lujeri și frunze
- 200 ml suc de roșii
- 2 l apă
- 500 ml borș
- 30 ml ulei
- sare după gust
- 1 legătură de leuștean
- 1 legătură de pătrunjel
Rețetă de ciorbă de lobodă – Mod de preparare
Curăță, spală și toacă în cuburi mici ceapa, morcovul și țelina.
Pune la foc mediu o oală încăpătoare cu 3 litri de apă. Lasă apa să fiarbă până atinge punctul de fierbere și adaugă o linguriță de sare. Amestecă în apă până când sarea se dizolvă. Pune și borșul la fiert în alt vas.
Într-o tigaie, la foc mediu, pune uleiul și lasă-l câteva secunde la încins. Adaugă legumele și călește-le ușor timp de 7-8 minute, până când încep să se pătrundă și se rumenesc ușor. Apoi adaugă-le în apa fierbinte și lasă-le la fiert pe foc mediu, până încep să clocotească.
Între timp, ocupă-te de restul ingredientelor pentru delicioasa ciorbă de lobodă roșie cu leuștean. Spală loboda și toacă frunzele mai grosier. Tocă foarte mărunt și codițele bine spălate. Spală salata verde și toac-o și pe aceasta grosier.
Adaugă totul în oală după ce legumele au fiert aproximativ 10 minute. Spală lujerii de țelină cu frunze cu tot, crestează ușor lujerii longitudinal și adaugă-i întregi în ciorbă. Vor da un gust acrișor și o aroma tare plăcută ciorbei.
Lasă ciorba de lobodă să atingă din nou punctul de fierbere, adaugă borșul și sucul de roșii. Spală frunzele de leuștean și toacă-le mărunt, apoi adaugă-le în ciorbă. Mai lasă ciorba pe foc 5-6 minute, timp în care potrivește-I gustul cu sare, dacă mai necesită.
Stinge focul, lasă ciorba de lobodă să se odihnească 5 minute, apoi adaugă pătrunjelul verde tocat mărunt.
Poți servi ciorba de lobădă cu ardei iute, cu pasta de hrean, sau cu ceapă verde. Este delicioasă, mai ales cu pâine de casă.