Leușteanul face parte din familia Apiaceae, care mai include pătrunjelul și țelina. Folosește-l în supe și tocane, sau în orice alt preparat în care ai folosi țelina.
Leușteanul are un gust intens și poate fi adăugat cu încredere chiar și în salate. Toate părțile plantei pot fi gătite, inclusiv rădăcinile. Leușteanul poate completa în mod strălucit preparatele cu carne sau cartofi.
Îți propunem să încerci și tu această ciorbă delicioasă de miel. Este un preparat extrem de îndrăgit de români și pregătit în perioada Sărbătorilor Pascale.
Ciorbă de miel cu borș și leuștean – Ingrediente
- 1 kilogram de carne de miel
- 1 ceapă
- 3 fire de ceapă verde
- 1 țelină de dimensiuni reduse
- 1 păstârnac
- 1 ardei gras
- 1 morcov
- 400 grame de roșii cubulețe
- 500 mililitri de borș
- 1 ou
- 1 legatură de leuștean
Ciorbă de miel cu borș și leuștean – Mod de preparare
Spală și curață carnea de pielițe și grăsime. Pe lângă bucățele de carne poți folosi bucăți din gât, coaste.
Pune carnea în oală, acoperă totul cu apă, adaugă un vârf de sare. Va fi necesar să îndepărtezi spuma, pe măsura ce aceasta fierbe.
Între timp, spală legumele și taie-le în bucățele mici. Dacă adori cartofii, nu ezita să cureți câțiva și să îi adaugi și pe aceștia.
În momentul în care a fiert carnea complet poți adăuga legumele tăiate. După ce au fiert și legumele, urmează să adaugi roșiile cubulețe.
Pentru a nu întrerupe procesul de firbere, este necesar să fierbi borșul separat. După 2-3 clocote îl poți adăuga și pe acesta.
La final poți adăuga oul bătut și leușteanul. Poți servi acest fel alături de iaurt sau smântână, împreună cu un ardei iute.
Completează acest preparat cu un aperitiv pascal tradițional, un drob de miel, după rețeta bunicii. Nu uita nici de desert și servește o pască cu aluat de cozonac.
Lucruri pe care nu le știai despre leuștean
Ca și noi, civilizațiile Greciei și Romei Antice utilizau plantele aromatice în tratamente sau în bucătărie. Remediile pe bază de plante leuștean datează încă din secolul al XII-lea. Leușteanul este o plantă perenă, ușor de cultivat, care se răspândește prin semințe.
Deși multe dintre practicile antice nu ne mai sunt astăzi cunoscute, continuăm să folosim leușteanul în rândul preparatelor culinare. În mod deosebit în Europa și Asia.
Această plantă și-ar avea originea în bazinul Mării Mediterane. Este un bun antiinflamator, suport menstrual, sau balsam menstrual. Leușteanul ameliorează disconforturile stomacale și ajută digestia, informează presa de specialitate.
Leușteanul abundă în nutrienți și minerale. Conține vitamina C și vitamina B. Planta ajută, de asemenea, la reducerea simptomelor alergice. Cosmeticele care includ extract de leuștean pot ajuta la diminuarea acneei și tratarea dermatitei.
Frunzele de leuștean pot fi folosite drept condiment în mâncăruri, dar și pentru a conferi aromă băuturilor alcoolice. Frunzele pot fi, de asemenea, infuzate în apă fiartă pentru un ceai digestiv. Această plantă minune este bogată în cumarină, camfor și eugenoli. Împreună cu nutrienții pe care-i conține, leușteanul este folositor atât în bucătărie, cât și în terapiile alternative.