Rubarba este o plantă comestibilă, formată din tulpini lungi și frunze mari, cărnoase, verzi-roșiatice. Doar tulpinile sunt comestibile, frunzele conțin toxine și concentrații mari de acid oxalic.
Tulpinile sunt folosite la diferite preparate, cum ar fi deserturile, gemul, dulceața, siropul sau compotul, ceai sau chiar murături. Au gust acrișor, ușor acid și pot fi folosite chiar și la acrit ciorbele. Pe lângă gustul interesant, tulpinile de rubarbă au proprietăți benefice pentru organism. Acestea au un conținut bogat în antioxidanți, vitamine și minerale.
Descoperă și care sunt beneficiile rubarbei pentru sănătatea organismului și cum se consumă pentru a profita din plin de aceste beneficii.
În continuare, îți oferim rețeta pentru compotul de rubarbă delicios și aromat.
Compot de rubarbă pentru iarnă – Ingrediente
- 500 gr tulpini de rubarbă curățate
- 1 500 ml apă
- 250 gr zahăr
- sucul de la o lămâie
- puțin ghimbir
- 1 baton de vanilie.
Rețeta compotului de rubarbă – Mod de preparare
Ca pentru oricare altă rețetă de compot, mai întâi te vei ocupa de pregătirea ingredientelor, dar și a borcanelor. Borcanele necesită spălare cu detergent, clătire din abundență și sterilizare. Descoperă aici un articol cu metode de sterilizare a sticlelor și borcanelor pentru conserve.
Tulpinile de rubarbă necesită curățare a stratului de la suprafață. Coaja este foarte fibroasă și are o textură dură.
Cum cureți tulpinile de rubarbă
Spală bine sub jet de apă rece tulpinile de rubarbă, pentru a îndepărta praful și impuritățile de pe suprafața acesteia.
Ia un cuțit de legume cu lama subțire și vârf ascuțit și începe să crestezi un capăt al tulpinii. Folosind cuțitul, trage de coajă în jos și îndepărteaz-o de pe tulpină. Continuă în același mod să îndepărtezi coaja de pe întreaga suprafață a tulpinii și procedează la fel pentru fiecare tulpină în parte.
Poți folosi în același scop și curățătorul special pentru legume și fructe.
După îndepărtarea cojilor, taie tulpinile de rubarba în bucăți mai mari pentru a le folosi la compot.
Cum prepari compot de rubarbă pentru iarnă
După ce ai pregătit tulpinile și borcanele, poți pregăti siropul pentru compot.
Pune apa cu zahărul la fiert și adaugă ghimbirul curățat și tocat în cuburi. Acesta este opțional, dar va oferi o aromă deosebită compotului și un gust ușor picant. Lasă siropul să fiarbă până când zahărul este dizolvat și lichidul mai scade puțin. Adaugă și vanilia, dar și sucul de lămâie, spre final de fierbere.
Pune bucățile de rubarbă în borcane, adaugă siropul peste ele și închide-le ermetic cu capacele din dotare. Fierbe-le într-o cratiță cu apă pentru 30-35 de minute, de când apa începe să fiarbă. Lasă-le să se răcească în apă, apoi le poți transfera în cămară.
Compotul de rubarbă poate fi consumat la micul dejun, dar poate fi folosit și la rețetele de deserturi.
Pentru că este sezonul căpșunilor, îți recomandăm să prepari și rețeta de compot de căpșuni.