Sănătatea are trei piloni: dieta adecvată, activitatea fizică consistentă și somnul. Dacă nu acorzi prioritate odihnei, primul și al doilea pilon devin și mai greu de susținut.
Consecințele negative ale deficienței de somn pe termen lung sunt reale. Abilitățile mentale și sănătatea fizică sunt puse în pericol.
Consecințele negative ale deficienței de somn
Somnul REM – una dintre cele patru etape ale ciclului de somn – ajută la reglarea dispoziției. Deci, un ciclu scurt de somn poate provoca stări de dispoziție negative, precum iritabilitate. Un studiu, care a limitat participanții la cinci ore de somn pe noapte, a demonstrat o agravare progresivă a dispoziției în decursul unei săptămâni, pe baza răspunsurilor la chestionar, informează Well and Good.
Probleme de dispoziție și sănătate mentală
Privarea de somn poate duce, de asemenea, la depresie. Mai multe studii au arătat că insomnia este un factor de risc independent pentru dezvoltarea depresiei la adulții tineri.
Totodată, deficiența de somn este corelată cu anxietatea. Acest fenomen este mai frecvent la femei decât la bărbați. Neurologii de la Universitatea din California, Berkeley, au descoperit că tomografiile persoanelor cu deficiență de somn erau similare cu cele ale persoanelor care sufereau de anxietate. Aceeași echipă a constatat că cei care suferă de îngrijorare cronică experimentează cel mai mult acest efect.
Probleme de concentrare
Oamenii de știință de la UCLA au descoperit că persoanele obosite se confruntă cu probleme de comunicare. Potrivit cercetărilor, 75% dintre persoanele care suferă de tulburare de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD) s-ar putea confrunta cu deficiență cronică de somn.
„Unii oameni pur și simplu nu se pot concentra, nu își pot păstra atenția pe o sarcină sau nu își pot face treaba la fel de eficient”, spune Shelby Harris, specialist în medicina somnului.
Chiar și privitul televizor se poate transforma într-o activitate dificilă, explică aceasta.
Pierderea memoriei
Concentrarea, la rândul ei, afectează memoria de lucru (n.r. memorarea a ceva ce ai citit sau a unui eveniment n desfășurare). Deficiența de somn, în special a fazei REM din ciclul de somn, afectează de asemenea consolidarea memoriei. Dacă nu dormi suficient, explică Shelby Harris, vei începe să ai probleme cu memoria pe termen scurt și lung.
Somniferele pot oferi senzația de odihnă, însă nu permit creierului să intre în starea de somn care ajută la crearea memoriei.
Tensiune arterială crescută
Dacă obișnuiești să dormi mai puțin de cinci ore pe noapte, ești mai predispusă la hipertensiune arterială, spune dr. Harris. Un studiu a demonstrat că doar o noapte nedormită crește nivelul tensiunii arteriale în ziua următoare. Oamenii de știință cred că acest lucru explică de ce lipsa somnului în timp poate duce la probleme cardiovasculare și boli de inimă.