Grăsimi sănătoase și grăsimi dăunătoare. Ce și cât să mănânci

Grăsimea este un nutrient și, la fel ca proteinele și carbohidrații, corpul tău are nevoie de grăsimi pentru a produce energie, pentru a absorbi vitaminele și pentru a proteja sănătatea inimii și a creierului. Ni s-a vorbit de multe ori despre faptul că grăsimile cresc colesterolul și afectează sănătatea. Dar știm că nu toate grăsimile sunt la fel. Există grăsimi sănătoase și grăsimi dăunătoare, așa cum au descoperit cercetătorii în alimentație.

Publicat: 1 februarie 2021, 16:26
Actualizat: 11 februarie 2021, 18:54
O mulțime de alimente bogate în grăsimi sunt, de asemenea, bogate în alți nutrienți, cum ar fi fibre, proteine ​​și o gamă de vitamine și minerale / Shutterstock

O mulțime de alimente bogate în grăsimi sunt, de asemenea, bogate în alți nutrienți, cum ar fi fibre, proteine ​​și o gamă de vitamine și minerale. În schimb, consumul de alimente care conțin grăsimi nocive îți vor aduce doar kilograme în plus și niciun beneficiu pentru sănătate.

Grăsimi sănătoase și grăsimi dăunătoare

„Grăsimea este nutrientul cel mai bogat în energie, conținând nouă calorii pe gram comparativ cu cele patru calorii pe gram din carbohidrați sau din proteine”, explică doctorul Gabrielle Fundaro pentru InStyle. Grăsimea este un nutrient esențial, spune Fundaro.

Deși o dietă cu conținut scăzut de grăsimi poate fi sănătoasă, o cantitate prea mică de grăsimi poate avea efecte negative asupra organismului. Consumul redus de grăsimi poate duce la uscarea pielii, scăderea nivelului de energie sau de sațietate între mese și scăderea absorbției vitaminelor A, D, E și K. Totodată, lipsa grăsimilor în organism crește riscul de dezvoltare a depresiei sau a altor probleme mentale sau cognitive și provoacă dezechilibre hormonale.

Deci, câtă grăsime ar trebui să mănânci? „Adulții sănătoși ar trebui să consume între 20 și 35% din caloriile lor din grăsimi alimentare”, spune specialistul Victoria Lindsay pentru InStyle.

Acestea sunt doar recomandări generale. Cât de multe grăsimi ar trebui să mănânci este un aspect individual, subliniază Linsday.

Fie că mănânci multe sau puține grăsimi, este important să știi că tipurile de grăsime pe care le consumi contează. Nu toate grăsimile sunt benefice pentru organism.

Grăsimile saturate

Grăsimile saturate nu sunt în mod inerent nesănătoase, dar aporturile ridicate sunt asociate cu un risc crescut de boli cardiovasculare. „Grăsimile animale (cu excepția uleiurilor de pește) sunt surse comune de grăsimi saturate. De asemenea, și uleiul de cocos are un conținut ridicat de grăsimi saturate. Înlocuirea grăsimilor saturate cu grăsimi polinesaturate poate reduce riscul bolilor cardiovasculare”, explică doctorul Gabrielle Fundaro.

Specialiștii încă dezbat dacă grăsimile saturate dăunează cu adevărat sănătății sau nu, dar, deocamdată, se recomandă ca grăsimile saturate să nu reprezinte mai mult de 10% din doza zilnică de calorii.

Grăsimile polinesaturate

Grăsimile polinesaturate se găsesc în general în alimente vegetale și pește. Cele mai notabile tipuri de grăsimi polinesaturate sunt:

Grăsimile Omega-3

Există două tipuri de acizi grași omega-3 în pește: acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA) ”, explică Victoria Lindsay. Omega-3 care se găsește în plante se numește alfa-linolenic (ALA). În mod ideal, trebuie să le integrezi pe toate trei în dieta ta. „Sursele bune de grăsimi Omega-3 se află în pește precum somonul sau macroul și în unele nuci și semințe precum semințele de in.”

Grăsimile Omega-6

Grăsimile Omega-6 se găsesc în legumele cu frunze verzi, nuci, semințe și în uleiurie vegetale precum uleiul de floarea soarelui, uleiul de șofrănel, uleiul de rapiță și uleiul de soia.

Grăsimile trans

Stai departe de grăsimile trans. Chiar și în cantități mici pot crește riscul de boli cardiovasculare.

„Din fericire, grăsimile trans artificiale sunt eliminate treptat de producătorii de alimente. De obicei, acestea se prezintă sub formă de uleiuri parțial hidrogenate în fast-food sau gustări preambalate și alimente gata preparate. Grăsimile trans se găsesc, de asemenea, în mod natural în grăsimea de vită și în lapte în cantități foarte mici”, spune Victoria Lindsey.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Rețete
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Dacă ești în căutare de rețete culinare tradiționale pentru masa de Paște, îți oferim drept inspirație și rețeta de friptură de miel cu vin și usturoi. Este simplă, rapidă și ușoară. Friptura de miel...
2
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Paștele se apropie și gospodinele își doresc să pună pe masă cele mai bune preparate. Descoperă cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Mai jos găsești câteva trucuri ca...
3
Horoscop
3 zodii au noroc în dragoste până pe 7 mai 2024. Luna aceasta promite sentimente intense
Luna mai 2024 ne aduce atât de mult noroc în dragoste încât s-ar putea să fim fericiți toată luna. Anumiți nativi sunt îndrăgostiți și pot ajunge să facă pasul cel mare. Ai mai jos...
4
Timp liber
Ouă vopsite cu șervețele. Cum poți avea cele mai frumoase modele
În mod tradițional, ouăle de Paște se vopsesc în Joia Mare. Creștinii ortodocși obișnuiesc să înroșească ouăle de Paște sau să le ofere diferite modele spectaculoase. Îți oferim în cele ce urmează o nouă...
5
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024. Taurii au noroc în relațiile de iubire
Specialiștii în astrologie au pregătit surprize de proporții pentru nativii din zodiac. Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024 vine cu unele transformări pe plan sentimental. Descoperă ce se potrivește pentru tine în funcție de...
PARTENERI