O mulțime de alimente bogate în grăsimi sunt, de asemenea, bogate în alți nutrienți, cum ar fi fibre, proteine și o gamă de vitamine și minerale. În schimb, consumul de alimente care conțin grăsimi nocive îți vor aduce doar kilograme în plus și niciun beneficiu pentru sănătate.
Grăsimi sănătoase și grăsimi dăunătoare
„Grăsimea este nutrientul cel mai bogat în energie, conținând nouă calorii pe gram comparativ cu cele patru calorii pe gram din carbohidrați sau din proteine”, explică doctorul Gabrielle Fundaro pentru InStyle. Grăsimea este un nutrient esențial, spune Fundaro.
Deși o dietă cu conținut scăzut de grăsimi poate fi sănătoasă, o cantitate prea mică de grăsimi poate avea efecte negative asupra organismului. Consumul redus de grăsimi poate duce la uscarea pielii, scăderea nivelului de energie sau de sațietate între mese și scăderea absorbției vitaminelor A, D, E și K. Totodată, lipsa grăsimilor în organism crește riscul de dezvoltare a depresiei sau a altor probleme mentale sau cognitive și provoacă dezechilibre hormonale.
Deci, câtă grăsime ar trebui să mănânci? „Adulții sănătoși ar trebui să consume între 20 și 35% din caloriile lor din grăsimi alimentare”, spune specialistul Victoria Lindsay pentru InStyle.
Acestea sunt doar recomandări generale. Cât de multe grăsimi ar trebui să mănânci este un aspect individual, subliniază Linsday.
Fie că mănânci multe sau puține grăsimi, este important să știi că tipurile de grăsime pe care le consumi contează. Nu toate grăsimile sunt benefice pentru organism.
Grăsimile saturate
Grăsimile saturate nu sunt în mod inerent nesănătoase, dar aporturile ridicate sunt asociate cu un risc crescut de boli cardiovasculare. „Grăsimile animale (cu excepția uleiurilor de pește) sunt surse comune de grăsimi saturate. De asemenea, și uleiul de cocos are un conținut ridicat de grăsimi saturate. Înlocuirea grăsimilor saturate cu grăsimi polinesaturate poate reduce riscul bolilor cardiovasculare”, explică doctorul Gabrielle Fundaro.
Specialiștii încă dezbat dacă grăsimile saturate dăunează cu adevărat sănătății sau nu, dar, deocamdată, se recomandă ca grăsimile saturate să nu reprezinte mai mult de 10% din doza zilnică de calorii.
Grăsimile polinesaturate
Grăsimile polinesaturate se găsesc în general în alimente vegetale și pește. Cele mai notabile tipuri de grăsimi polinesaturate sunt:
Grăsimile Omega-3
Există două tipuri de acizi grași omega-3 în pește: acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA) ”, explică Victoria Lindsay. Omega-3 care se găsește în plante se numește alfa-linolenic (ALA). În mod ideal, trebuie să le integrezi pe toate trei în dieta ta. „Sursele bune de grăsimi Omega-3 se află în pește precum somonul sau macroul și în unele nuci și semințe precum semințele de in.”
Grăsimile Omega-6
Grăsimile Omega-6 se găsesc în legumele cu frunze verzi, nuci, semințe și în uleiurie vegetale precum uleiul de floarea soarelui, uleiul de șofrănel, uleiul de rapiță și uleiul de soia.
Grăsimile trans
Stai departe de grăsimile trans. Chiar și în cantități mici pot crește riscul de boli cardiovasculare.
„Din fericire, grăsimile trans artificiale sunt eliminate treptat de producătorii de alimente. De obicei, acestea se prezintă sub formă de uleiuri parțial hidrogenate în fast-food sau gustări preambalate și alimente gata preparate. Grăsimile trans se găsesc, de asemenea, în mod natural în grăsimea de vită și în lapte în cantități foarte mici”, spune Victoria Lindsey.