Aluatul acestor cornulețe este unul foarte fraged, care conține praf de copt și unt în compoziție. Același aluat îl poți folosi și la foile fragede pentru prăjituri, dar și pentru tarte.
Poți apela și la aluatul dospit, însă va trebui să ai timp și răbdare pentru frământare și dospire.
Cornulețele fac parte dintre deserturile cele mai populare, ale căror rețete erau notate în caietele bunicilor. Chiar dacă petreci mai mult timp în bucătărie modelându-le, merită preparate, pentru că sunt delicioase și spornice.
Te poți bucura de ele 5-6 zile sau chiar mai mult, dacă le depozitezi la loc răcoros, în pungi de hârtie.
Descoperă și o rețetă de cornuri de post cu marmeladă, preparate cu aluat dospit, iar în rândurile de mai jos, îți oferim rețeta cornulețelor cu brânză, detaliată pas cu pas.
Cornulețe cu brânză și caise deshidratate – Ingrediente
Ai nevoie pentru prepararea cornulețelor de ingrediente pentru aluatul fraged și ingrediente pentru compoziția de brânză cu caise deshidratate.
Pentru aluatul de cornulețe:
- 200 gr de unt cu 82% grăsime
- 2 gălbenușuri
- 150 gr de smântână acră cu 24% grăsime
- 500 gr de făină
- un praf de sare
- 2 lingurițe cu esență de vanilie.
Pentru umplutură:
- 500 gr de brânză proaspătă de vaci
- 150 gr de zahăr pudră cu aromă de vanilie
- 100 gr de caise deshidratate
- 1/4 linguriță de sare
- 2 albușuri
- 1 lingură de griș.
Cornulețe cu brânză și caise deshidratate – Mod de preparare
Mai întâi, vei pregăti ingredientele pentru prepararea aluatului fraged. Aluatul fraged nu are nevoie de un timp îndelungat de frământare, însă necesită un timp de relaxare pentru a se dezvolta masa de gluten din făină.
Cât timp aluatul se relaxează, vei pregăti compoziția de brânză cu caise și tava de copt
Cum prepari aluatul fraged pentru cornulețe
Pune făina într-un bol încăpător, dar nu înainte de a o trece prin sită. Adaugă sarea peste făină și amestecă-le. Scoate untul de la rece, taie-l în cuburi și adaugă-l în bolul cu făină. Apoi, folosind vârfurile degetelor, amestecă untul cu făina până rezultă niște firimituri. Adaugă gălbenușurile, omogenizează compoziția, apoi adaugă smântâna și din omogenizează din nou.
Frământă aluatul până când devine compact și nelipicios. Modelează-l în formă sferică și așază-l pe un blat de lemn. Pune deasupra aluatului un bol de sticlă și lasă-l la relaxat timp de 15 minute.
În acest interval de timp, pregătește amestecul de ingrediente pentru umplutura cornulețelor. Într-un bol, adaugă brânza proaspătă, zahărul pudră și sarea. Amestecă bine aceste ingrediente și încorporează în amestec cele două albușuri. Secționează caisele deshidratate în bucăți mai mici și adaugă-le peste compoziția de brânză. Mai adaugă și o lingură de griș și omogenizează bine compoziția. Grișul adăugat se va hidrata în timpul tratamentului termic și va absorbi din lichidul pe care îl va lăsa brânza.
Descoperă și o rețetă de prăjitură turnată cu brânză și caise.
Cum formezi și coci cornulețe cu brânză și caise deshidratate
Când au expirat cele 15 minute de relaxare a aluatului, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Scoate aluatul de sub bol și împarte-l în 4 bucăți. Modelează fiecare bucată de aluat sub formă sferică. Apoi întinde-le pe rând pe masa presărată cu făină, în câte o foaie circulară.
Cu un cuțit cu vârful ascuțit, secționează fiecare foaie de aluat în opt forme triunghiulare. La baza fiecărui triunghi adaugă câte o linguriță din amestecul de brânză cu caise deshidratate. Rulează strâns triunghiurile de aluat, pornind de la baza cu umplutură, către vârf.
Acoperă cu hârtie de copt interiorul tăvii și așază cornulețele în ea. Pune tava în cuptorul încălzit și coace cornulețele pentru aproximativ 15 minute, la 180 de grade Celsius.
Imediat după ce scoți tava din cuptor, tăvălește delicioasele cornulețe cu brânză și caise deshidratate prin zahăr pudră. Așază-le pe platouri și te poți bucura de gustul lor alături de prieteni și familie.
În cazul în care ți-am deschis apetitul pentru cornulețe fragede și delicioase, îți recomandăm să încerci data viitoare o rețetă de cornulețe țigarete, umplute cu gem.