Metoda de a prepara cornulețele sub formă de țigarete este mai simplă, iar aspectul mai interesant, comparativ cu rețeta clasică. Le poți prepara mai lungi sau mai scurte, așa cum sunt și țigaretele. Poți pune gemul preferat, însă îți recomandăm să mergi pe varianta cu magiun de prune. Este ideal pentru astfel de cornulețe. Este mai dens și nu va curge din interiorul cornulețelor, cum se întâmplă cu alte tipuri de gem.
Poți salva rețeta pentru a prepara cornulețele și pentru mesele festive, organizate cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Vor arăta bine pe un platou cu fursecuri.
Urmărește mai jos rețeta completă pentru a prepara și tu cornulețele cu magiun de prune și a-i răsfăța pe cei dragi cu ele.
Cornulețe țigarete – Ingrediente
- 200 gr de untură sau unt gras
- 2 gălbenușuri
- 150 gr de smântână fermentată cu 25% grăsime
- 500 gr de făină tip 650
- 1/4 linguriță cu sare
- 2 lingurițe cu esență de vanilie
- 400 gr magiun de prune pentru umplut
- zahăr pudră pentru decor.
Rețeta cornulețelor țigarete – Mod de preparare
Cornulețele se prepară dintr-un aluat fraged, precum aluatul pentru rețetele de tarte, fără adaos de agenți de creștere. Aluaturile pentru cornulețe pot fi preparate cu untură, cu unt sau cu ulei, atunci când le dorești de post. Vezi aici și o rețetă de cornulețe de post, umplute cu rahat.
Cum prepari aluat pentru cornulețe țigarete
Trece făina prin sită într-un bol încăpător. Adaugă untura rece sau untul rece. Frământă rapid ingredientele, folosind vârfurile degetelor, până când rezultă o compoziție sfărâmicioasă. Adaugă, pe rând, cele două gălbenușuri, esențe, apoi smântâna.
Continuă frământarea ingredientelor până când obții un aluat compact și bun de întins. Dacă aluatul nu este suficient de ferm, mai adaugă puțină făină, dar nu frământa aluatul în exces pentru a nu deveni moale.
Cum modelezi și coci cornulețele
Presară făină pe masa de lucru și împarte aluatul în două părți egale. Întinde pe rând cele două părți de aluat în câte o foaie dreptunghiulară, folosind sucitorul de aluaturi.
Decupează foile de aluat în forme pătrate de aproximativ 10×10 cm. Întinde pe câte una dintre laturi câte o linguriță de magiun de prune. Dacă îți lipsește totuși magiunul de prune, poți pune un alt gem, dar mai consistent și necursiv. Pentru un plus de consistență, poți amesteca gemul cu pesmet sau cu nucă măcinată.
Rulează pătrățelele de luat pornind de la latura cu gem, dându-le formă de țigarete. Așază minunatele cornulețe țigarete în tava acoperită cu hârtie de copt.
Coace cornulețele în cuptorul încălzit, pentru 15-16 minute la 180 de grade Celsius sau până când încep să se rumenească ușor.
Imediat după ce le scoți din cuptor, tăvălește-le fierbinți prin zahăr pudră. Poți folosi zahăr pudră cu aromă de vanilie sau alte arome preferate.
Depozitează cornulețele în cutii de carton sau cutii metalice cu capac. le poți păstra la loc mai răcoros până la 2 săptămâni. Cornulețele se vor frăgezi din ce în ce mai mult pe măsură ce se învechesc.
Iar dacă nu ai idee ce rețete de fursecuri să mai prepari pentru sărbătorile de iarnă, îți mai recomandăm o rețetă de nuci cu cacao și cremă de vanilie.