Preparați în acest mod, creveții ies suculenți și aromați. Este un preparat tradițional grecesc în care creveții sunt flambați în Ouzo și adăugați într-un sos de roșii ușor picant, care le oferă un plus de aromă.
Însă ingredientul care desăvârșește gustul acestui preparat este brânza feta. Aceasta aduce preparatului o aromă ușor acidulată, cremoasă și extrem de delicioasă.
Denumirea rețetei provine de la vasul în care sunt preparați creveții la cuptor. Acesta este un vas din cupru denumit sagani, în care se prepară și se servește mâncarea. Descoperă în continuare lista de ingrediente și modul de preparare al rețetei de creveți cu sos de roșii și brânză feta la cuptor.
Creveți Saganaki – Ingrediente
Rețeta creveților Saganaki se prepară în trei etape simple și rapide, pentru care ai nevoie de trei mici liste de ingrediente: pentru flambarea creveților, pentru sosul picant de roșii și pentru etapa finală, prepararea la cuptor.
Pentru flambarea creveților:
- 300 gr creveți
- 30 ml ulei de măsline
- 50 ml băutură grecească Ouzo.
Pentru sos picant de roșii:
- 30 ml ulei de măsline
- 1 ceapă medie
- 3 căței de usturoi
- 350 gr roșii cuburi în suc propriu
- 150 gr pastă concentrată de roșii
- 1 ardei gras sau capia, roșu
- 1 ardei iute uscat sau 1/2 linguriță fulgi de ardei iute
- sare și piper după gust.
Alte ingrediente:
- 200 gr brânză feta
- frunze de pătrunjel verde.
Rețetă de creveți Saganaki – Mod de preparare
Începe cu pregătirea tuturor ingredientelor, pentru a le avea la îndemână când vei aprinde aragazul.
Mai întâi, lasă creveții la decongelat, apoi curăță-i. Cu un cuțit cu vârful ascuțit, creează o incizie superficială pe spatele creveților și scoate intestinele. Apoi, clătește bine creveții cu apă rece și lasă-i într-o sită, la scurs.
Curăță ceapa și toac-o mărunt, curăță usturoiul și toacă-l cât mai mărunt. Curăță ardeiul și toacă-l și pe acesta și mărunțește bine ardeiul uscat.
Pregătește două tigăi în care adaugi câte 30 ml de ulei de măsline. Mai întâi, vei prepara sosul de roșii într-una din tigăi, iar în cealaltă vei flamba creveții.
Cum prepari sosul picant de roșii
Așază una dintre tigăi cu 30 ml ulei de măsline pe flacăra aragazului, aprinsă la intensitate medie. Când uleiul se înfierbântă, adaugă ceapa și călește-o până când devine sticloasă. Apoi, adaugă și usturoiul și călește-l și pe aceste timp de 30 de secunde.
Adaugă roșiile cuburi cu sucul propriu, pasta de roșii, ardeiul proaspăt și pe cel iute, uscat și mărunțit.
Asezonează sosul cu sare și piper și lasă-l să fiarbă până când se mai reduce, iar ardeiul proaspăt se pătrunde. Dacă sosul este prea consistent, poți adăuga și puțină apă.
Cum flambezi creveții și prepari la cuptor creveți Saganaki
Mai întâi, pornește cuptorul la 200 de grade Celsius. Apoi, pune a doua tigaie cu uleiul la încins. Șterge bine creveții cu prosoape de hârtie și adaugă-i în tigaie. Prepară-i timp de 45-50 de secunde pe fiecare parte, apoi adaugă băutura Ouzo. Mai lasă-i câteva secunde să se flambeze, apoi stinge focul.
Pentru a-i prepara la cuptor, pune sosul de roșii într-un vas termorezistent, rotund. Adaugă creveții și presară bucăți de brânză feta pe deasupra.
Pune vasul în cuptor și prepară creveții în sos de roșii cu brânză feta pentru 7-10 minute. Servește delicioșii creveți Saganaki direct din vas, presărați cu frunze de pătrunjel verde. Descoperă și una dintre cele mai simple rețete de creveți cu usturoi.