Deserturile din aluat crumble cu fructe fac parte din categoria celor pe cât de simple, pe atât de bune. Nu ai de preparat la ele decât un aluat sfărâmicios din unt și făină. Apoi îl adaugi peste fructele așezate în vas și următorul pas e să coci desertul într-un interval de timp destul de scurt.
Aluaturile pentru crumble se pot prepara în mai multe moduri. Rețeta clasică se prepară din unt cu zahăr și făină, ca și rețeta de aluat fraged. Iar dacă dorești să te abați de la aceasta, mai poți adăuga fulgi de ovăz, fulgi de cocos sau de migdale, chiar și fructe uscate și sfărâmate. Urmărește mai jos una dintre delicioasele rețete de crumble cu fructe, pentru a o prepara și tu și a-i răsfăța pe cei dragi cu un desert delicios.
Crumble cu caise și fulgi de migdale – Ingrediente
Deserturile de acest gen conțin, de obicei, două straturi.
Stratul de la bază este din fructe proaspete, fructe din compot sau fructe transformate în gem sau dulceață, îmbogățite cu diferite arome.
Al doilea strat va fi din aluatul de crumble, simplu, sau amestecat cu diferite ingrediente.
Pentru aluatul de crumble:
- 185 gr unt cu 82 % grăsime;
- 175 gr făină;
- 100 gr fulgi de migdale;
- 100 gr zahăr;
- un praf sare;
- 2 plicuri zahăr vanilat.
Pentru umplutură:
- 1 kg caise;
- 50 gr zahăr vanilinat;
- zahăr pudră pentru decor.
Crumble cu caise și fulgi de migdale – Mod de preparare
Primul pas pentru prepararea desertului constă în pregătirea caiselor. Spală caisele, șterge-le bine și sparge-le în jumătăți. Îndepărtează-le sâmburii și lasă-le deoparte. Apoi poți începe prepararea aluatului, dar nu înainte de a porni cuptorul la 200 de grade Celsius.
Descoperă aici și o rețetă de aluat foietaj preparat în casă.
Cum prepari aluatul de crumble
Trece făina prin sită, într-un bol încăpător și adaugă peste ea zahărul, zahărul vanilat și un praf de sare. Amestecă bine toate aceste ingrediente, apoi adaugă peste ele untul rece, tăiat în cuburi. Cu vârfurile degetelor frământă rapid untul cu făina, până când rezultă niște firimituri. Adaugă fulgii de migdale și amestecă-i cu firimiturile de aluat.
Ia patru boluri ramekin sau alte vase mai mici și unge-le interioarele cu puțin unt. La baza lor pune jumătățile de caise cu partea decupată în sus. Peste acestea presară zahăr vanilat. Poți presăra și pudră de scorțișoară pentru o aromă deosebită. Apoi presară firimiturile de aluat peste caise, astfel încât să fie acoperite.
Introdu vasele în cuptor și coace deliciosul crumble cu caise și fulgi de migdale pentru 20-25 de minute, la 200 de grade Celsius.
După coacere, lasă desertul să se mai tempereze și presară zahăr pudră peste el. Este delicios și servit ușor cald, dar și rece, abia scos din frigider.
Este foarte delicios și servit cu o porție din înghețata preferată.
Descoperă aici și o rețetă de înghețată de lămâie. Este una dintre cele mai aromate rețete de înghețată.