Nu ai de pregătit pentru acest desert decât un aluat de crumble, din doar câteva ingrediente.
Prunele nu le gătești, le așezi în vasul de copt după ce le speli, le ștergi și le secționezi. Pentru o aromă deosebită a desertului, mai adaugi și scorțișoară.
Ai nevoie și de puțin pesmet, pe care îl adaugi la baza vaselor. Acesta are rolul de a absorbi din siropul lăsat de prune.
Rețetele de crumble cu fructe sunt printre cele mai simple rețete de deserturi. Sunt foarte versatile pentru că le poți prepara din diferite fructe, dar și din amestec de fructe. Aluatul de crumble poate fi preparat în mai multe moduri.
Descoperă aici și o rețetă de crumble cu caise și fulgi de migdale. În continuare vei descoperi rețeta pas cu pas pentru a prepara și tu un crumble cu prune.
Crumble cu prune și nuci – Ingrediente
Pentru prepararea acestui delicios desert cu prune, ai nevoie de două tipuri de ingrediente: pentru aluatul de crumble și pentru umplutură.
Pentru aluat de crumble:
- 175 gr unt cu peste 80% grăsime
- 200 gr făină
- 75 gr zahăr
- 50 ml lapte
- un praf sare.
Pentru umplutură:
- 500 gr prune coapte
- 1 linguriță scorțișoară, pudră
- 30 gr zahăr vanilinat
- 50 gr nucă măcinată
- 50 gr pesmet
- 15 g unt.
Crumble cu prune și nuci – Mod de preparare
Mai întâi, vei pregăti aluatul pentru crumble. Acesta se frământă foarte rapid, însă necesită un timp de relaxare la congelator, pentru aproximativ 30 de minute.
În acest interval de timp, te ocupi de pregătirea prunelor și a formelor de copt. Ingredientele din listă sunt calculate pentru 4 forme de copt ramekin sau boluri cu diametrul de 10 cm.
Cum prepari aluatul pentru crumble
Trece făina printr-o sită mai deasă, într-un bol, și adaugă peste ea sarea și zahărul. Amestecă-le, apoi adaugă untul rece, tăiat în cuburi. Cu o furculiță sau cu vârfurile degetelor amestecă rapid toate ingredientele din bol. Vei obține niște firimituri mai consistente. Toarnă treptat laptele și omogenizează bine aluatul. Formează din aluat o bilă pe care o împachetezi în folie de prospețime și o pui la congelator pentru 20-30 de minute.
Unge formele de copt la interior cu unt și presară la baza lor pesmetul amestecat cu zahărul vanilinat și nuca măcinată fin.
Cum formezi și coci crumble cu prune și nuci
Spală bine prunele și șterge-le cu prosoape de hârtie. Apoi, secționează-le în jumătăți și îndepărtează sâmburii. Taie din nou jumătățile de prune în două și așază-le în interiorul vaselor pregătite. Presară peste prune și pudra de scorțișoară.
Pornește cuptorul la 180 de grade Celsius, cu 10 minute înainte de a scoate aluatul din congelator.
Dă aluatul congelat pe răzătoarea mare și presară firimiturile rezultate peste prunele din vase. Apoi, pune vasele în cuptor și coace desertul pentru 25-30 de minute, la 180 de grade Celsius.
Îl poți servi ușor cald sau răcit complet, după preferințe. Poți adăuga și o cupă din înghețata preferată, dar cea mai potrivită este înghețata de vanilie.