Tofu este un fel de brânză vegetala, care a devenit extrem de popular și în România. Mai exact, este un fel de caș procesat din soia, originar din China.
Acest aliment foarte versatil are o istorie veche. Potrivit legendelor, un bucătar de origine chineză a descoperit rețeta originară de tofu în urmă cu mai bine de 2000 de ani. Povestea spune că a amestecat dintr-o eroare lapte proaspăt de soia cu sare Nigari, un coagulant bogat in minerale.
Cum se gătește tofu pentru a obține texturi diferite
Tofu este un produs versatil și poate fi savurat în diferite forme și texturi. În funcție de alegerea făcută, rezultatul final poate fi foarte diferit. Totul depinde de preferințele tale și de cât de deschisă ești să încerci lucruri noi în bucătărie.
Tofu este un aliment care poate fi găsi chiar și în alte forme, pentru toate preferințele. Printre cele mai cunoscute tipuri de tofu rămân cel fermentat, cel înghețat, cel afumat sau cel condimentat.
Dacă îți plac texturile catifelate și alegi să consumi tofu moale, poți găti niște supe cremoase și foarte delicioase sau chiar salate proaspete și ușoare.
Dacă alegi varianta mai fermă de tofu, atunci îl poți pune fără nicio problemă pe grătar. Acest tip de tofu este mai legat și nu se va rupe la fel de ușor ca tofu moale. În plus, îl poți prepara și în această formă destul de rapid și sănătos.
Tofu moale
În cazul în care nu ești o fană a alimentelor prăjite sau pur și simplu nu ai suficient timp să gătești și totuși vrei să te bucuri de gustul acestui tip deosebit de brânză vegetală, poți alege fără nicio problemă varianta mai moale. Conform publicației Today.com, tofu poate fi integrat atât în salate calde, cât și în salate reci. Nu uita de sosurile tale preferate, de legume de sezon, iar prânzul și cina ta sunt gata imediat.
Tofu crocant
Dacă ești curioasă cum se gătește tofu mai tare, trebuie să știi că de această dată ai foarte multe variante din care poți alege. Cașul poate fi mai tare sau mai puțin tare și în acest fel poți găti mai multe tipuri de mâncare, folosind un singur fel de brânză.
Dacă așezi tofu la scurs pe suprafața unor șervețele de hârtie, vei elimina excesul de lichid. După aceea cașul va fi gata de gătit. Pune apoi într-o tigaie puțin ulei, apoi aranjează cubulețele de tofu și prăjește-le pe fiecare parte până devin cât de crocante vrei tu. Acest procedeu durează câteva minute și nu este deloc complicat.
Dacă vrei să eviți alimentele făcute în tigaie, poți face tofu chiar și la cuptor. Pentru această variantă de tofu gătit, ai nevoie de puțin amidon de porumb și de aproximativ 30 de minute pentru a te bucura de un tofu foarte crocant. Pe lângă tofu, la cuptor mai poți face și niște cartofi crocanți.
De asemenea, tofu se poate găti foarte bine și sănătos și într-un air fryer. Avantajul în acest caz este timpul și mai scurt de gătire al cașului. Trebuie doar să agiți puțin recipientul aparatului după primele cinci minute. După alte 5-7 minute, brânza ta e gata de pus pe masă.
Beneficii pentru sănătate ale consumului de tofu
- Tofu este cunoscut ca fiind o sursă bună de proteine „complete”. Consumul de tofu ca alternativă pentru proteinele de origine animală poate contribui la scăderea nivelului de colesterol LDL. Aceasta, la rândul său, scade riscul apariției tensiunii arteriale ridicate.
- Proteina din soia poate îmbunătăți funcția renală și ar putea avea beneficii pentru persoanele care fac dializă sau care fac transplant de rinichi. Acest lucru se datorează conținutului ridicat de proteine și impactului său asupra nivelului de lipide din sânge.
- Studiile au indicat că, în regiunile în care oamenii consumă mai multă soia, există o incidență mai mică a tulburarilor mentale.
- Cosumul de soia poate reducere riscul de osteoporoză. Prezența izoflavonilor din brânza tofu împiedică procesul de pierdere a densitatii osoase. În plus, fortifică oasele, motiv pentru care această brânză este recomandată femeilor aflate la menopauză.