Ultima masă a zilei poate juca un rol important în procesul de pierdere în greutate, dacă mânânci anumite alimente. Corpul va continua să ardă calorii în timp de dormi. Iată ce să incluzi în dieta ta pentru masa de seară.
Ce să mănânci la cină ca să arzi calorii toată noaptea
Menținerea unui deficit caloric este o metodă eficientă care te poate ajuta să slăbești. În același timp, însă, alegerea alimentelor potrivite pentru cină poate duce la beneficii majore pentru metabolism și pierderea în greutate.
Ca să înțelegi cum poate influența dieta ta organismul să ardă în continuare calorii după masă, este nevoie să știi ce este efectul termic al alimentelor, cunoscut sub prescurtarea TEF.
Efectul termic se referă la energia consumată de organism pentru a procesa și metaboliza alimentele pe care le consumi. Potrivit specialiștilor în nutriție, unii nutrienți au nevoie de mai multă energie pentru a fi digerați, absorbiți și metabolizați.
Dintre toate alimentele, proteinele au un efect termic mai mare decât grăsimile sau carbohidrații. Acest lucru înseamnă că proteinele cresc mai mult rata metabolică. Practic, o parte din caloriile pe care alimentele pe care le mănânci le au sunt utilizate în procesul de digestie și absorbție.
Proteinele cauzează TEF mai mare în organism, aproximativ 20–30% din conținutul energetic al proteinelor ingerate, în comparație cu carbohidrații (5–10%) și grăsimile (0–3%).
„Efectul termic al mâncatului este de aproximativ 10% din rata metabolică de odihnă”, spune Dr. Mark D. Haub, profesor de nutriție la Universitatea de Stat din Kansas. „Cu toate acestea, mulți factori pot influența acest lucru, inclusiv ora mesei.”, a adăugat Haub.
Ce alimente să incluzi în meniul pentru cină
Specialiștii îți spun ce să mănânci la cină ca să arzi calorii toată noaptea. O opțiune bună de cină pentru beneficiile aduse metabolismului constă într-o masă bogată în proteine. Nutriționiștii recomandă să alegi proteine slabe, cum ar fi puiul la grătar asociat cu legume fibroase, precum broccoli.
Ambele alimente sunt bogate în nutrienți și au și un efect termic ridicat. Astfel, consumul acestora îți poate stimula organismul să ardă calorii chiar și după masă, când corpul se află în repaus. Este indicat să gătești alimentele la grătar sau la cuptor, pentru a își menține valorile nutriționale.
Dietele bogate în proteine sunt asociate și cu o senzație de sațietate ridicată. De asemenea, este cunoscut faptul că proteinele oferă un ajutor suplimentar când vine vorba de pierderea naturală în greutate.
O porție alcătuită dintr-un piept mediu de pui la grătar conține aproximativ 26 de grame de proteine. Dacă adaugi acestei farfurii o cană de broccoli fiert, vei obține un aport suplimentar de 5 grame de fibre și alte 4 grame de proteine.
Broccoli este considerat unul dintre alimentele care furnizează cel mai mare aport de fibre pentru organism. De asemenea, este un aliment recomandat pentru un ten sănătos și luminos. Legumele contribuie la un conținut suplimentar de apă în corp. Acest lucru te poate ajuta să te simți plină pentru o perioadă mai lungă de timp.