Între 10 și 35% din totalul caloriilor ar trebui să provină din surse de proteine. Acest număr variază în funcție de compoziția corporală, de starea de sănătate, de nivelul și tipul de activitate zilnică și de obiectivele pe care le ai, spun specialiștii.
De câtă proteină ai nevoie zilnic?
Răspunsul la întrebarea „De câtă proteină ai nevoie zilnic?” diferă de la caz la caz. Consumul zilnic de proteine este esențial pentru a ajuta organismul să funcționeze la capacitate normală. Proteinele ajută organismul să mențină un echilibru adecvat al fluidelor, construiește și repară țesuturile, transportă nutrienții și asigură alte funcții vitale. Fiecare persoană are nevoie de o cantitate diferită de proteină, dar determinarea acesteia este mai ușoară atunci când știi mai multe despre factorii implicați.
„Proteinele alimentare au roluri duble”, spune Gabrielle Lyon, doctor în medicină osteopatică și fondator al Institutului pentru Medicină centrată pe mușchi. „Este o combinație de 20 de aminoacizi diferiți, iar toți acești au roluri diferite în organism și sunt necesari în cantități diferite.” Aminoacizii esențiali din proteine sunt responsabili pentru sănătatea mușchilor, regenerarea ficatului și a proteinelor din organism, adaugă ea.
Alimentele proteice de înaltă calitate sunt carnea slabă, inclusiv cea de curcan, peștele slab, iaurtul, brânza de vaci și laptele. Proteinele de origine animală au doze mari de aminoacizi esențiali, precum luteina, care stimulează mușchii, potrivit CNBC.com.
„Mușchiul este organul longevității și, pe măsură ce îmbătrânim și trecem prin viață și boală, el este cu adevărat unul dintre principalii noștri factori determinanți pentru supraviețuire”, mai spune Lyon.
Beneficiile consumului de proteine
Consumul de proteine vă poate ajuta să îți gestionezi greutatea, deoarece este nevoie de mai mult timp pentru a digera o masă bogată în proteine, iar tu te vei bucura de senzație de sațietate îndelungată. În plus, proteina de calitate are rolul de a reface țesuturile din organism.
Leguminoasele sunt bogate în proteine și fibre, conțin fitochimicale care pot avea beneficii pentru sănătate. Peștele, cum ar fi somonul, tonul, heringul și păstrăvul, este bogat în proteine, dar și în acizi grași omega-3 care sunt esențiali pentru sănătate.
Organismul are o capacitate redusă de a stoca proteina. Dacă nu consumi suficientă proteină, mușchii tăi vor începe să se descompună. Consumul excesiv de proteină este asociat cu creșterea în greutate din cauza numărului prea mare de calorii din organism, scrie VeryWellFit.com.
Cheia unei nutriții corecte este obținerea unui echilibru adecvat de macronutrienți. Consumul unor cantități mari de proteine poate duce la deshidratare, chiar și la sportivii de performanță. Așadar, dacă urmezi o dietă bogată în proteine, este important să bei mai multă apă.
Te poți bucura de proteină de calitate și în cazul alimentelor vegetale. Unele legume precum spanacul sau varza kale au în compoziție și proteină. Cerealele integrale, cum ar fi quinoa, sunt, de asemenea, o sursă bună de proteine.